Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nečekaný Šilhavého tah Kobrou na Anglii platil

Sedmnáct zápasů, tři výhry, čtyři remízy, deset porážek. To je historická bilance české a československé fotbalové reprezentace s Anglií. Nic moc. Ovšem, poslední výhra patří Česku, které už s koučem Jaroslavem Šilhavým na lavičce vyhrálo v kvalifikaci pro Euro předloni v Edenu 2:1 a sláva to byla veliká. Jak dopadne zápas na Euru ve Wembley můžete sledovat na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Český tým měl za sebou nakládačku ve Wembley (0:5) a poté i klopýtnutí v Kosovu (1:2), zatímco Anglie ve skupině ještě neztratila ani bod a postup si mohla definitivně zajistit už právě v Praze.

Podzimní večer v Edenu pro hostující celek nastartoval výborně Harry Kane. Ten stejně jako více než před půl rokem ve Wembley skóroval z penalty nařízené po faulu Lukáše Masopusta. Gólman Vaclík si tipl stranu, ale Kane si vybral střed branky a tým hrdého Albionu už ve čtvrté minutě vedl 1:0. "Nemělo by se nám stávat, abychom takhle rychle dostali gól, to bychom si měli pohlídat," říkal po zápase Jakub Jankto.

Jenže tentokrát se z toho Šilhavého výběr neposadil na zadek, naopak. Už za pět minut se po rohu dostal míč k Jakubu Brabcovi, který zblízka vyrovnal.

Největší zápletka večera ale přišla až v závěru. A hlavní postavou se stal Zdeněk Ondrášek. Ne moc známý útočník, který po letech v norské a polské lize zrovna kroutil ne příliš oslnivou štaci v Dallasu, za nějž v zámořské MLS v osmnácti zápasech nastřílel sedm gólů. Ale trenér Šilhavý hledal střelce a ukázal na něho.

"Moc jsem s tím nepočítal," přiznal Ondrášek, pro něhož to byl vůbec první start v reprezentačním týmu, ale nervózní prý nebyl. "Měl jsem bojovat a podržet balon," okomentoval s jakými instrukcemi šel na hřiště.

Potetovaný chlapík s přezdívkou Kobra, kterou má na zádech, v 65. minutě přišel na hřiště za Patrika Schicka. O dvacet minut později zastavil náběh před anglickou branku zhruba na desítce zatímco obránci se stáhli víc, ideální Masopustův centr pak pohotově uklidil do branky. A média obsadila jeho přezdívka v podobných spojeních jako: Anglii uštkla Kobra.

Sám tehdy třicetiletý fotbalista hovořil o neuvěřitelném večeru. "Když jsem viděl tátu, který měl snad poprvé slzy v očích, a tu radost všech – bylo to neuvěřitelné," říkal spokojený po velkém vítězství, které reprezentaci vystřelil právě on. "V Dallasu jsem vlastně všechny góly dával z podobné pozice a řekl jsem Janktovi ať mi to tam zkusí dávat. Masovi (Masopustovi) jsem to teda neřekl, ale udělal to výborně a já se snažil jen trefit bránu," popsal rozhodující situaci.

Tah Kobrou tehdy trenéru Šilhavému vyšel výborně, co vymyslí na Anglii nyní, zjistíme brzy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články