Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jankto: Kolem zápasu se Skoty bylo velké haló. Bylo několik motivací, proč vyhrát

Poprvé zažil atmosféru velkého turnaje a lepší vstup do něj si po týmové stránce nemohl přát. Za možná jedno z nejtěžších utkání v reprezentační kariéře označil český záložník Jakub Jankto úvodní vítězný duel na mistrovství Evropy v Glasgow proti domácímu Skotsku (2:0). Triumf o dva góly, navíc bez inkasované branky, si pochvaloval i proto, že o postupu do osmifinále může rozhodnout skóre.

Jakub Jankto uniká Grantu Hanleyovi
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Paul Chesterton

"Jsme stoprocentně rádi, že jsme to zvládli vítězně. Bylo kolem toho hodně velké haló. Bylo tam víc motivací, proč se to utkání mělo vyhrát. Ale nebylo to vůbec lehké utkání, možná jedno z nejtěžších, co jsme kdy hráli. Pro hodně z nás je to první mistrovství v áčku a hlavně jsme hráli na půdě Skotska, to nezapomeňme," řekl Jankto.

Konkrétněji nechtěl motivaci rozebírat. Před utkáním se spekulovalo o tom, že Češi možná na Hampden Parku pocítí nevoli diváků, poté co slávista Ondřej Kúdela dostal desetizápasový trest od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče tmavé pleti Glena Kamary z Rangers v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow.

"Úplně bych to nerozváděl. Víme všichni, co se kolem zápasu řešilo, jaké byly otázky. Všichni víme, o čem mluvíme," prohlásil pětadvacetiletý hráč janovské Sampdorie.

Svěřencům trenéra Jaroslava Šilhavého vystřelil výhru útočník Patrik Schick, který se trefil v rozmezí 42. a 52. minuty. "Prvních pět deset minut do nás šlapali, ale po deseti minutách, jak jsme se dostali na balon, jsme se trošku uklidnili. Začali jsme tam něco dělat. Měli jsme tam jednu dvě šance. Potom Schicky skvělý gól hlavou, skvělý centr od Cufa. Tam jsme se uklidnili," uvedl Jankto.

"Druhý poločas pro oko diváka velmi dobrý. Skotové měli šance, my jsme měli šance. Bylo to otevřené, hrálo se nahoru dolů. Myslím si, že pro diváka velice dobrý zápas," konstatoval autor čtyř reprezentačních tref v 36 utkáních.

O české výhře a gólu Schicka byl mimo jiné i nový Fotbal fokus podcast:

"Jsme fakt rádi, že jsme vstoupili do turnaje dobře. A je dobře, že jsme vyhráli o dva góly, protože ve finále může skóre rozhodovat. Výsledkově je to daleko lepší než 2:1 nebo 1:0," prohlásil Jankto. Do osmifinále postoupí první dva celky z každé ze šesti skupin a čtyři nejlepší mužstva ze třetího místa.

Pochválil i brankáře Tomáše Vaclíka, jenž se vyznamenal několika zákroky. "Když nemáte gólmana, který vám něco chytí a pomůže vám, tak je těžké, abyste uspěli v turnaji. Vacloš už poněkolikáté dokázal, že nás dokáže podržet. Chytil dvě tři šance. Jednu chytil úplně neuvěřitelně, jak se vracel po ztečované střele," konstatoval Jankto.

"Měli jsme i trošku štěstí, když to padlo na břevno. Ale to k těmhle zápasům patří. Když štěstí nemáte, nemůžete uspět. My jsme ho měli. Myslím si, že jsme předvedli i dobrou a vyrovnanou hru. Tentokrát jsme byli ti šťastnější. Udělali jsme tam chyby, to stoprocentně," uvedl odchovanec Slavie a bývalý hráč Udine.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články