Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Česko – Dánsko jsou jako dva mlýnské kameny. Rozhodnou detaily

Čeká se bitva dvou týmových pojetí, v níž rozhodnou maličkosti. Česko a Dánsko se v Baku utkají o postup do semifinále fotbalového Eura. Čeští reprezentanti mohou uhrát největší úspěch od bronzu na šampionátu v roce 2004. Mírným favoritem jsou však Seveřané, kteří na ME dvakrát za sebou vstřelili soupeřům čtyři branky. O vyrovnanosti týmů svědčí i fakt, že pět z posledních šesti vzájemných duelů skončilo remízou. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu od 17:30 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Týmy si v ázerbájdžánské metropoli zopakují čtvrtfinále z Eura v roce 2004 v Portugalsku, kde český celek po bezbrankové první půli zvítězil 3:0. Asistenta trenéra tehdy dělal současný reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý a jeden z nynějších asistentů Tomáš Galásek pro změnu nechyběl v základní sestavě.

"Dánové byli houževnatí do té doby, než jsme jim dali první gól. Pak se nám hrálo daleko lépe. I v sobotu bude určitě důležitý první gól," řekl Galásek pro Euro2020.com.

Český celek si od rozdělení federace zahraje čtvrtfinále Eura počtvrté a ve dvou z předchozích tří případů zvítězil. Neuspěl jen před devíti lety. Pokud reprezentanti Dánsko vyřadí, vyrovnají semifinále z roku 2004. Českým maximem v samostatné historii je stříbro na Euru 1996.

"Myslím, že to bude úplně odlišný soupeř než Holandsko. Už jsem někde četl hlas asistenta trenéra, že narazí kosa na kámen. Já myslím, že se budou o sebe drtit dva mlýnské kameny a kdo se rozdrolí míň, ten vyhraje," řekl obránce Vladimír Coufal.

"Hrají podobný styl. Hodně presují, běhají, nevypustí žádný souboj, rychle se vracejí. Bude to o detailech a absolutních drobnostech, stoprocentní koncentrovanosti. Pokud tohle udržíme a budeme hrát, jak jsme zvyklí, máme velké šance," dodal záložník Jakub Jankto.

Český celek porazil v osmifinále Nizozemsko 2:0, Dánové i díky dvěma gólům Kaspera Dolberga rozdrtili Wales 4:0.

Seveřani si uvědomují střelecký potenciál Patrika Schicka, který dal čtyři z pěti českých branek na Euru. "Soupeř má několik špičkových individualit v čele s Schickem, který je jedním z největších evropských talentů současnosti. Zatím jsme dokázali vyhrávat v intenzitě hry, dokázali jsme týmy uštvat. Teď se poprvé na šampionátu utkáme s týmem, který se nám v intenzitě vyrovná. Důležité bude hodně držet míč," mínil dánský trenér Kasper Hjulmand.

Oba tábory kritizují, že se hraje v Ázerbájdžánu, který je navzdory poloze členem UEFA. Kvůli složité cestě nečeká žádný z týmů velkou podporu mezi jednatřiceti tisíci diváků, kteří mohou do hlediště.

Zápas bude řídit nizozemský sudí Kuipers

Utkání Česko - Dánsko bude rozhodovat Björn Kuipers. Zkušený nizozemský sudí byl v minulosti u vítězství národního týmu v přípravě v Turecku a porážky Slavie s Dortmundem 0:2 ve skupině Ligy mistrů. Utkání české reprezentace pískal osmačtyřicetiletý sudí jen v únoru 2013 při výhře 2:0 v turecké Manise. Kuipers má za sebou také finále Ligy mistrů (2014), Evropské ligy (2013 a 2018) nebo Poháru FIFA (2013). Majitel sítě supermarketů a kadeřnictví na Euru už řídil zápas Dánsko - Belgie (1:2) a další duel skupinové fáze mezi Slovenskem a Španělskem (0:5). 

"Hrát čtvrtfinále Eura v asijské zemi je nešťastné a smutné. Někteří mohou vyrazit individuálně, uvidíme, kolik jich nakonec do Baku dorazí. Doufám, že tam podporu mít budeme," uvedl český záložník Michal Sadílek.

Je otázkou, zda trenér Šilhavý vsadí na stejnou základní sestavu jako v osmifinále. Proti Nizozemcům scházeli zraněný kapitán Vladimír Darida, který už ale opět trénuje s týmem, i vykartovaný bek Jan Bořil, kterého výborně nahradil Pavel Kadeřábek.

"Do zápasu jsem připraven naskočit od začátku. Absolvoval jsem včera celý trénink bez problémů, bez reakce. To, jestli to tak bude, nebo ne, je otázka na trenéra," řekl kapitán Darida, jehož proti Nizozemsku dobře nahradil Antonín Barák. "Určitě vezmeme v potaz, že se Vláďa cítí dobře," konstatoval trenér Jaroslav Šilhavý a dodoal: "Věřím, že se rozhodneme správně."

Dánům v osmifinále chyběli Eriksen, Yussuf Poulsen a Daniel Wass, kvůli zranění minule střídal kapitán Simon Kjaer, ten by ale měl v sobotu hrát.

Vítěz zápasu, který se má hrát v teplotách kolem pětatřiceti stupňů, se střetne ve středu v Londýně o finále s lepším ze zápasu Anglie - Ukrajina.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články