Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vůně moře, vůně fotbalu. Poslední hodiny do "malého finále" v Marseille

Marseille – Prosluněné město s vanoucím mořským vzduchem, město všech druhů jídel, ale také etnik. To je Marseille. Město, které letošním fotbalovým mistrovstvím Evropy ožívá naposledy. A nejvíce.

Vedro a Němci. Všude. Tady v marseilleském metru
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Německo se sice chce dostat do finále proti Portugalsku, jenže v cestě stojí Francie. A hlavně zástupy domácích fanoušků, kteří by moc rádi na konci večera sborově zapěli ohromující Marseillaisu. Právě odtud totiž francouzská státní hymna pochází.

Němci byli už za časných dopoledních hodin vidět na každém kroku. Ať člověk zabočil do jakékoliv uličky, vždy se našel alespoň jeden fanoušek s dresem Mannschaftu, případně Draxlera, Podolského či Neuera.

Multifunkční stadion Vélodrome v Marseille
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Kupovali suvenýry, družili se, ve velkém prodávali lístky na nádraží i všude po městě, pokuřovali a popíjeli u stromů anebo z dáli sledovali majestátně se tyčící baziliku Notre-Dame de la Garde. Při průjezdu Němců v moderním kabrioletu před radnicí ale bylo vidět i hajlování a viditelně radostné zvolávání "Heil Hitler!".

Středobod pak všichni našli v přístavu, kde se v podélných pasážích posilňovali originálním pastisem, vínem, italskými pochutinami a hlavně čerstvými rybami. Jeden od druhého ochutnávali a přitom z mobilů a tabletů sledovali úspěšné tažení týmu Joachima Löwa až do semifinále.

Náměstí Rond-Point du Prado nacpané fanoušky
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Tři hodiny před výkopem ale bylo jasné, kdo že je tady doma. Nasnadě by bylo říct všichni, Marseille je zkrátka velký přístav, kde se míchá směsice kultur: chudina válející se po špinavých olovnatých ulicích se prolíná se záplavou turistů, místní v návalu pouličních prodejců za více než třicetistupňového vedra kličkují, ve vzduchu poletují racci a Edmond Dantès to má z pevnosti If na dohled.

Když ale začnou ve velkém troubit i pošťáci, popeláři (což už známe z Lille) a další Francouzi, nesoucí na hlavách paruky ve státní trikoloře, se přidají s hlasitými ručními klaksony, je jasné, že fanoušci souboru Didiera Deschampse budou mít jasnou převahu.

Radnice v Marseille
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Témata dne byla dvě: rozebíral se hlavně středeční zápas Portugalska proti Walesu, na přetřes přišly ale i sestavy druhých semifinalistů. Zvlášť Němci mají s jejím složením potíže, fanoušci v Marseille každopádně věří hlavně ve schopnosti Payeta a Griezmanna.

"Komu fandíš?" ptám se malého Olivera, který přijel s celou rodinou ranním TGV z Paříže. "Sissokooo!" vykřikuje malý černovlasý kluk s kohoutem na hrudi. Opodál sedící muž si dlouze potáhne z doutníku a tiše pronese: "Müller. Einzig Müller."

Tak uvidíme, kdo z nich bude mít nakonec pravdu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články