Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velký přehled týmů na Euru: Konečné nominace, největší hvězdy i absence

Praha - Den D pro trenéry reprezentací a jejich svěřence nastává 31. května. Všech 24 účastníků mistrovství Evropy musí odevzdat konečné nominace svých týmů. V průběhu dní přehledně aktualizujeme soupisky všech účastníků a dozvíte se vše nejdůležitější  včetně toho, jaké jsou přednosti i slabiny týmů, kdo jsou jejich klíčové opory i největší absence.

SKUPINA A

ALBÁNIE

Přednosti: Albánie se kvalifikovala na svůj první šampionát v historii a půjde tak pro ni o velký svátek. A možná na dlouho i poslední, panují totiž spekulace o tom, že mnozí hráči by mohli už od příští kvalifikace reprezentovat Kosovo. Albánie disponuje velice slušnou obranou, která jí pomohla k senzační kvalifikaci, do Francie zároveň veze mladý tým. Albánci dokáží dolovat body i z nepříznivých situací, zároveň těží z ofenzivních krajů obrany.

Slabiny: Na šampionátu jsou možná méně kvalitní reprezentace. Přesto zřejmě ani současná šikovná generace není na takové úrovni, aby mohla na turnaji zářit. Nejlepším albánským střelcem je s pouhými čtyřmi góly za svou kariéru v reprezentaci Armando Sadiku z Vaduzu.

Klíčový hráč: Lorik Cana. Kapitán albánské reprezentace a bývalý defenzivní záložník Lazia se stáhl do středu obrany a řídí defenzivu i kabinu.

Vycházející hvězda: Jen málo albánských mladíků dostává takový prostor jako dvaadvacetiletý stoper Frosinone Arlind Ajeti. Svému klubu v Serii A pomohl k záchraně a s Lorikem Canou tvoří zřejmě nejlepší stoperskou dvojici. To Albánci potvrdili i před rokem v přátelském zápase s Francií, kterou porazili 1:0, právě s Canou a Ajetim v obraně.

Nejdůležitější absence: I z pohledu českého fotbalového diváka je překvapivé vyřazení Herolinda Shaly z kádru. Záložník Liberce má za sebou vynikající sezonu a pomohl Slovanu do Evropské ligy i ke třetímu místu v lize. Z obránců nakonec nejede Berat Djimsiti, který odehrál velkou část kvalifikace.

Konečná nominace

Brankáři: Etrit Berisha (Lazio/It.), Orges Shehi (Skenderbeu Korce), Alban Hoxha (Partizani Tirana)
Obránci: Lorik Cana (Nantes/Fr.), Ansi Agolli (Karabach/Kaz.), Andi Lila (PAS Giaannina/Řec.), Mergim Mavraj (Kolín nad Rýnem/Něm.), Elseid Hysaj (Neapol/It.), Arlind Ajeti (Frosinone/It.), Naser Aliji (Basilej/Švýc.), Frederic Veseli (Lugano/Švýc.)
Záložníci: Odise Roshi (Rijeka/Chor.), Migjen Basha (Como/It.), Ermir Lenjani (Nantes/Fr.), Amir Abrashi (Freiburg/Něm.), Burim Kukeli (Curych/Švýc.), Ergys Kace (PAOK Soluň/Řec.), Ledian Memushaj (Pescara/It.), Skhelzen Gashi (Colorado Rapids/USA), Taulant Xhaka (Basilej/Šv.)
Útočníci: Armando Sadiku (Vaduz/Šv.), Sokol Cikalleshi (Istanbul Basaksehir/Tur.), Bekim Balaj (HNK Rijeka/Chor.)

Trenér: Gianni De Biasi (Itálie)

FRANCIE

Přednosti: Střed zálohy a křídelní prostory. Francie má k dispozici množství mimořádně talentovaných mladých hráčů zvláště na ofenzivních pozicích. Spousta hráčů, kteří by se bez problémů dostali do jiných týmů, tak nemohou jet kvůli přetlaku v kádru. 

Slabiny: Na málokterém postu. Nejvíce Francii trápí zřejmě hrot útoku, kde schází Karim Benzema. Nastoupí zde buď André-Pierre Gignac, který poslední sezonu odehrál v Mexiku, anebo Olivier Giroud, jenž sice za Arsenal nastřílel 24 gólů ve všech soutěžích, podává ale nevyrovnané výkony. Francie se také musí kvůli zraněním obejít bez tří vynikajících stoperů, a střed obrany by rovněž mohl být problematický.

Klíčový hráč: Antoine Griezmann. Při absenci hrotového útočníka světových kvalit bude na něm, aby střílel branky.

Vycházející hvězda: Kingsley Coman. Křídelní hráč Bayernu má v devatenácti letech na svém kontě tři tituly ze tří elitních soutěží a mohl by být velkou zbraní z lavičky.

Nejdůležitější absence: Téměř nemožné vybrat jen jednu, chybějící hráči by vydali na vlastní jedenáctku. Z různých důvodů se do francouzské reprezentace nedostali třeba Karim Benzema, Hatem Ben Arfa, Mamadou Sakho, Raphael Varane, Jeremy Mathieu, Alexandre Lacazette, Lassana Diarra, Adrien Rabiot a mnoho dalších.

Konečná nominace

Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham/Angl.), Steve Mandanda (Marseille), Benoit Costil (Rennes).
Obránci: Adil Rami (Sevilla/Šp.), Laurent Koscielny (Arsenal/Angl.), Eliaquim Mangala, Bacary Sagna (oba Manchester City/Angl.), Samuel Umtiti (Lyon), Patrice Evra (Juventus/It.), Lucas Digne (AS Řím/It.), Christophe Jallet (Lyon). 
Záložníci: Paul Pogba (Juventus/It.), Blaise Matuidi (PSG), Morgan Schneiderlin (Manchester United/Angl.), N'Golo Kanté (Leicester/Angl.), Yohan Cabaye (Crystal Palace/Angl.), Moussa Sissoko (Newcastle/Angl.), Dimitri Payet (West Ham/Angl.).
Útočníci: Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), Anthony Martial (Manchester United/Angl.), Kingsley Coman (Bayern Mnichov/Něm.), Olivier Giroud (Arsenal/Angl.), André-Pierre Gignac (Tigres/Mex.).

Trenér: Didier Deschamps

RUMUNSKO

Přednosti: Skvělá obrana. Rumuni v celé kvalifikaci obdrželi nejméně gólů - pouhé dva - a na svých defenzivních výkonech budou chtít stavět i na Euru. Silná brankářská dvojice, Ciprian i Pantilimon hrají v elitních evropských soutěžích. Hráči jsou z velké části v ideálním věku.

Slabiny: Jeden z nejslabších kádrů na Euru. Pouze dva hráči z pole hrají v elitních evropských soutěžích - kapitán Chirices a pětatřicetiletý obránce Razvan Rat, který letos sestoupil s Rayem. Rumunsko trápí i špatná ofenziva a nepříliš pohledná hra. Nejlepším střelcem z kádru je Gabriel Torje, který za svou reprezentační kariéru vstřelil pouhých jedenáct branek.

Klíčový hráč: Vlad Chirices. Bývalý velký talent shořel v Tottenhamu a v Neapoli odehrál jen osm zápasů v Serii A. Před dvěma lety se proslavil zejména opileckým excesem v Bukurešti. Ale v reprezentaci je hlavní postavou, která drží obranu pohromadě.

Vycházející hvězda: Nicolae Stanciu. Dvaadvacetiletý ofenzivní záložník Steauy se letos rozehrál do výborné formy, která mu vynesla i nominaci do národního týmu. Tam se podíval poprvé v podstatě až letos v březnu, od té doby si zahrál ve čtyřech zápasech a ve třech z nich skóroval.

Nejdůležitější absence: Žádná. Na Euro jede nejsilnější tým, který si i vybojoval Euro. Snad jen s výjimkou Gabriela Tamase, jehož kariéra v posledních letech utrpěla kvůli problémům s alkoholem.

Konečná nominace

Brankáři: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina/It.), Costel Pantilimon (Watford/Angl.), Silviu Lung Jr. (Astra Giurgiu)
Obránci: Razvan Rat (Rayo/Šp.), Vlad Chiriches (Neapol/It.), Dragos Grigore (Al-Sailija/Katar), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Cristian Sapunaru (Pandurii Targu Jiu), Cosmin Moti (Ludogorec Razgrad/Bulh.), Steliano Filip (Dinamo Bukurešť), Alexandru Matel (Dinamo Záhřeb)
Záložníci: Gabriel Torje (Osmanlispor/Tur.), Mihai Pintilii (Steaua), Alexandru Chipciu (Steaua), Ovidiu Hoban (Hapoel Be'er Ševa/Izr.), Lucian Sanmartean (Al-Ittihad/Saúd. Ar.), Adrian Popa (Steaua), Andrei Prepelita (Ludogorec Razgrad/Bulh.), Nicolae Stanciu (Steaua)
Útočníci: Bogdan Stancu (Genclerbirligi/Tur.), Claudiu Keserü (Ludogorec Razgrad/Bul.), Florin Andone (Córdoba/Šp.), Denis Alibec (Astra Giurgiu)

Trenér: Anghel Iordanescu

ŠVÝCARSKO

Přednosti: Mladý a talentovaný tým plný dravých hráčů. Kvalitní fotbalisté s tím nejlepším před sebou na většině postů. Švýcaři mají jeden z nejsilnějších krajů obrany na šampionátu s Lichtsteinerem na pravé a Rodriguezem na levé straně.

Slabiny: Švýcaři v posledním kvalifikačním cyklu nebyli v tak ideální formě jako dříve pod trenérem Hitzfeldem, prohráli také čtyři z posledních pěti přípravných zápasů. Situace není ideální na hrotu útoku, Haris Seferovič za Frankfurt nastřílel v sezoně jen čtyři góly, zato Eren Derdiyok sice třináct, ale za tureckou Kasimpasu. Otázkou je také složení středu obrany, který rozhodně nepřekypuje špičkovými stopery.

Klíčový hráč: Granit Xhaka. Třetí nejdražší posila v historii Arsenalu drží zálohu pohromadě a bude diktovat hru Švýcarů i na Euru. Agresivní záložník se skvělými dalekonosnými pasy bude vysílat do náběhů krajní obránce i další oporu, křídelníka Stoke Xherdana Shaqiriho.

Vycházející hvězda: Při absenci kvalitních hrotových útočníků by příležitost mohl dostat Shani Tarashaj, který za Grasshoppers nastřílel jedenáct branek v lize a vysloužil si přestup do Evertonu.

Nejdůležitější absence: Kvůli malému hernímu vytížení v nominaci chybí dřívější opora Gökhan Inler. Zranění kolena zase vyřadilo jedničku na hrotu útoku Josipa Drmiče. Nadějný hráč za sebou má už dva nepovedené ročníky v bundeslize po skvělé sezoně v Norimberku před mistrovstvím světa v roce 2014. Z nominace nakonec vypadla i dlouholetá stálice defenzivy Philippe Senderos.

Konečná nominace

Brankáři: Yann Sommer (Mönchengladbach/Něm.), Roman Bürki (Dortmund/Něm.), Marwin Hitz (Augsburg/Něm.)
Obránci: Stephan Lichtsteiner (Juventus/It.), Johan Djourou (Hamburg/Něm.), Steve von Bergen (Young Boys), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg/Něm.), Fabian Schär (Hoffenheim/Něm.), Michael Lang (Basilej), Francois Moubandje (Toulouse/Fr.), Nico Elvedi (Mönchengladbach/Něm.)
Záložníci: Valon Behrami (Watford/Angl.), Gélson Fernandes (Rennes/Fr.), Xherdan Shaqiri (Stoke/Angl.), Blerim Džemaili (Janov/It.), Granit Xhaka (Arsenal/Angl.), Fabian Frei (Mohuč/Něm.), Denis Zakaria (Young Boys)
Útočníci: Eren Derdiyok (Kasimpasa/Tur.), Admir Mehmedi (Leverkusen/Něm.), Haris Seferovič (Frankfurt/Něm.), Breel Embolo (Basilej), Shani Tarashaj (Everton/Angl.).

Trenér: Vladimir Petkovič

Wayne Rooney (uprostřed) slaví se svými spoluhráči překonání anglického střeleckého rekordu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

SKUPINA B

ANGLIE

Přednosti: Anglie znovu jede s mladým kádrem, na něhož nejsou kladena obří očekávání. Sehraní hráči Tottenhamu mají za sebou výbornou sezonu, obrovská kvalita je také na hrotu útoku. Angličané v kvalifikaci neztratili ani bod a obdrželi druhý nejmenší počet gólů ze všech týmů - pouhé tři. Hodgsonův tým je kompaktní a prakticky všichni hráči jsou velice rychlí v přechodu do útoku.

Slabiny: Střed obrany, jehož složení je nejisté. Hodgson bere pouze tři stopery, z nichž všichni byli v posledních měsících z formy. Není jisté, v jaké formě je po dlouhodobém zranění Wilshere, kromě něj nemá Anglie nikoho, kdo by dokázal trpělivě řídit hru. Chybí i kvalita na kraji zálohy a Angličané by kvůli rozestavení 4-1-2-1-2 mohli mít problémy po stranách.

Klíčový hráč: Hned dva - Harry Kane a Jamie Vardy. Největší individuality v anglickém kádru a dva nejlepší střelci uplynulého ročníku Premier League se na hřišti dobře doplňují a budou obranám soupeřů činit velké problémy.

Vycházející hvězda: V případě anglického týmu je i většina mladých hráčů dobře známá z Premier League. Potvrdit pozici jednoho z nejlepších útočníků současnosti může Harry Kane, vedle něj za Tottenham zazářil v debutové sezoně také mladý dynamický záložník Dele Alli. Dobré výkony za Manchester United má na svém kontě i osmnáctiletý Marcus Rashford, otázka ale je, kolik prostoru dostane kvůli přetlaku v útoku.

Nejdůležitější absence: Anglie má obecně jen málo nepostradatelných hráčů světové špičky. Chybí jí řada hráčů, kteří by zřejmě jeli, zranění jim ale start nedovolují - jde například o Welbecka, Delpha či Shawa. Překvapivé je Hodgsonovo rozhodnutí nechat doma Androse Townsenda, jemuž dal v kvalifikaci i v přípravě spoustu šancí i přes horší klubovou formu. Chybí také důležitý článek mistrovského Leicesteru záložník Danny Drinkwater.

Konečná nominace

Brankáři: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley)
Obránci: Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), Danny Rose, Kyle Walker (oba Tottenham), Nathaniel Clyne (Liverpool), John Stones (Everton), Ryan Bertrand (Southampton)
Záložníci: Jordan Henderson, Adam Lallana, James Milner (všichni Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Dele Alli, Eric Dier (oba Tottenham), Jack Wilshere (Arsenal), Ross Barkley (Everton).
Útočníci: Wayne Rooney, Marcus Rashford (Manchester United), Jamie Vardy (Leicester), Harry Kane (Tottenham), Daniel Sturridge (Liverpool).

Trenér: Roy Hodgson

RUSKO

Přednosti: Silné jádro okolo hráčů CSKA, které pravidelně hraje Ligu mistrů a jež jeho dlouholetý trenér Leonid Slutskij zná dopodrobna. Ruský kouč také praktikuje pohledný dynamický kombinační fotbal. Hráči ale měli od bývalého trenéra Fabia Capella i vypilovanou obranu, v kvalifikaci obdrželi jen pět branek.

Slabiny: Už na mistrovství světa v Brazílii bylo zřejmé, že spousta hráčů není zvyklá z ruské ligy na tempo elitního fotbalu, a ke konci zápasů Rusové fyzicky odpadali. Brankář Igor Akinfejev má často na svědomí velké minely v důležitých zápasech. Střed obrany složený z dvojčat Vasilije a Alexeje Berezutských by na nejvyšší scéně mohl být už trochu pomalý.

Klíčový hráč: Arťom Dzjuba. Nejlepší ruský střelec v kvalifikaci s úctyhodnými devíti brankami. Sedmadvacetiletý útočník Zenitu má ve svém nynějším klubu i v reprezentaci výbornou bilanci gólu na každý druhý zápas, kterou bude chtít přenést i na Euro.

Vycházející hvězda: Alexandr Golovin. Čerstvě dvacetiletý záložník bude důležitou postavou ve středu hřiště a v ruské reprezentaci už vytlačuje kapitána Romana Širokova na kraj. "Dnes je na hřišti dynamičtější než Širokov," myslí si bývalý trenér ruské jednadvacítky Dmitrij Chomucha. "Byl klíčovým hráčem Rusů na obou mládežnických mistrovstvích Evropy."

Nejdůležitější absence: Alan Dzagojev. Ofenzivní záložník CSKA je dlouhodobě spojovaný s přestupem do elitních evropských soutěží. Na Euru ale chybí kvůli zranění a ruské reprezentaci tak bude chybět jeho kreativita a góly.

Předběžná nominace (23 hráčů)

Brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Jurij Lodygin (Zenit), Guilherme Marinato (Lokomotiv Moskva)
Obránci: Sergej Ignaševič, Vasilij Berezutskij, Alexej Berezutskij, Georgij Ščennikov (všichni CSKA), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva), Igor Smolnikov (Zenit), Roman Šiškin (Lokomotiv Moskva), Roman Neustädter (Schalke).
Záložníci: Roman Širokov, Alexandr Golovin (oba CSKA), Igor Denisov (Dynamo Moskva), Denis Glušakov (Spartak), Alexandr Samedov (Lokomotiv), Dmitrij Torbinskij, Pavel Mamajev (oba Krasnodar), Oleg Šatov (Zenit), Oleg Ivanov (Těrek Groznyj)
Útočníci: Alexandr Korobin, Arťom Dzjuba (oba Zenit), Fjodor Smolov (Krasnodar)

Trenér: Leonid Slutskij

SLOVENSKO

Přednosti: Vyrovnaný tým se skvělým středem zálohy. O Hamšíkovi ani Kuckovi se netřeba rozepisovat, Patrik Hrošovský plní klíčovou úlohu v Plzni. Kompaktní tým Jána Kozáka plný talentovaných hráčů by mohl být příjemným překvapením letošního Eura.

Slabiny: V kvalifikaci hrot útoku, v utkání proti Německu ale tým dobře fungoval s Ondrejem Dudou ve středu ofenzivy, může zde nastoupit i druhý nejlepší střelec české ligy Michal Ďuriš. Problémem mohou být i kraje hřiště, a to zvláště v obraně. Pekarík se Šventem toho v Herthě, respektive v Kolíně nad Rýnem letos příliš neodehráli. Celková síla slovenského kádru až na několik individualit zatím nedosahuje takové úrovně jako u týmů širší evropské špičky.

Klíčový hráč: Marek Hamšík. Bezpochyby nejlepší slovenský hráč současnosti. Záložník věrný Neapoli má za sebou další skvělou sezonu v klubu a bude motorem celého slovenského týmu i na Euru.

Vycházející hvězda: Ondrej Duda. Už při senzační výhře Slováků nad Němci si odbyl velice povedený zápas na hrotu útoku. Mohl by tak být odpovědí na postu, jehož obsazení bylo pro Jána Kozáka dlouho zapeklité.

Nejdůležitější absence: Slovenské reprezentaci nechybí žádná z opor, a není proto ani moc debat o tom, kdo by jí vyloženě chyběl. Do nominace se ale nakonec nedostal nejlepší střelec slovenské reprezentace v historii Róbert Vittek, který si tak premiéru Slovenska na mistrovství Evropy neužije.

Konečná nominace

Brankáři: Matúš Kozáčik (Plzeň/ČR), Ján Mucha (Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Vídeň/Rak.).
Obránci: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Něm.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/It.), Martin Škrtel (Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (AS Řím/It.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (Kolín nad Rýnem/Něm.).
Záložníci: Viktor Pečovský (Žilina), Juraj Kucka (AC Milán/It.), Patrik Hrošovský (Plzeň/ČR), Ján Greguš (Jablonec/ČR), Róbert Mak (PAOK Soluň/Řec.), Marek Hamšík (Neapol/It.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Pol.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Katar), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.).
Útočníci: Adam Nemec (Tilburg/Niz.), Michal Ďuriš (Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.). 

Trenér: Ján Kozák

WALES

Přednosti: Soudržný tým, který se může spolehnout na vynikající obranu. Velšané v kvalifikaci inkasovali pouze čtyřikrát. Velice kvalitní je i střed hřiště s Aaronem Ramseym, Joem Allenem a Andym Kingem. A v ofenzivě řádí Gareth Bale. 

Slabiny: Střed hřiště má Wales pokrytý dobře a v útoku bude hrozit po levé straně díky Daviesovi a Baleovi. Horší už je to na pravé straně hřiště, kde má Wales k dispozici jen hráče z druholigové Championship. Právě lehká nevyrovnanost kádru může vést k individuálním chybám. A ani stopeři Williams s Collinsem už nejsou nejmladší.

Klíčový hráč: Gareth Bale. Nejdražší hráč světa hraje v ofenzivě Walesu prim a i díky jeho sedmi gólům se Velšané kvalifikovali do Francie. Útočník Realu Madrid byl letos ve vynikající formě a svědčí mu, když má v útoku volnou roli jako právě v reprezentaci.

Vycházející hvězda: Wales má většinu hráčů v ideálním věku a v kádru figurují pouze tři hráči, kterým je 23 let a méně. Jedním z nich je levý bek Tottenhamu Ben Davies, který se uvedl výbornými výkony už ve Swansea a za Spurs si letos připsal 27 startů.

Nejdůležitější absence: Zřejmě žádná. Wales pojede do Francie prakticky v plné síle.

Konečná nominace

Brankáři: Wayne Hennessey (Crystal Palace/Angl.), Owain Fon Williams (Inverness/Skot.), Danny Ward (Liverpool/Angl.)
Obránci: Chris Gunter (Reading/Angl.), Ashley Williams, Neil Taylor (Swansea), James Collins (West Ham/Angl.), Ben Davies (Tottenham/Angl.), James Chester (West Bromwich Albion/Angl.), Jazz Richards (Fulham/Angl.)
Záložníci: Joe Ledley (Crystal Palace/Angl.), David Vaughan (Nottingham Forest/Angl.), Aaron Ramsey (Arsenal/Angl.), Andy King (Leicester/Angl.), David Edwards (Wolverhampton/Angl.), Joe Allen (Liverpool/Angl.), David Cotterill (Birmingham/Angl.), Jonathan Williams (MK Dons/Angl.)
Útočníci: Gareth Bale (Real Madrid/Šp.), Sam Vokes (Burnley/Angl.), Simon Church (Aberdeen/Skot.), Hal Robson-Kanu (Reading), George Williams (Gillingham/Angl.)

Trenér: Chris Coleman

SKUPINA C

NĚMECKO

Přednosti: Kontinuita v německém týmu, který sebevědomí může brát i z faktu, že je úřadujícím mistrem světa. Němci mají k dispozici fantastickou zálohu i hráče v útočných pozicích, zvláště Thomasi Müllerovi se na velkých mezinárodních akcích hodně daří. Německo má mladý kádr, který je od MS více než z třetiny obměněný, a má tak co dokazovat. Zároveň by měl mít v utkáních více energie než soupeři.

Slabiny: Mládí znamená i nezkušenost, zvláště přítomnost bývalého kapitána Philippa Lahma v kabině i na hřišti by byla neocenitelná. A to i proto, že Němci na mistrovství berou jen jednoho klasického krajního obránce, Jonase Hectora z Kolína nad Rýnem. Jinak musí na kraji obrany zaskakovat stopeři či záložník Emre Can. Absence Gündogana a Reuse by rovněž mohla být citelná, byť bez obou hráčů Němci ovládli i mistrovství světa. To ale měli k dispozici více opor.

Klíčový hráč: Thomas Müller. Druhý nejlepší střelec mistrovství světa v historii bude při absenci Reuse klíčovým hráčem ofenzivy a hlavním zakončovatelem. Zároveň jde o oblíbenou a důležitou postavu kabiny.

Vycházející hvězda: Jakkoliv jsou němečtí hráči mladí, těžko o nich mluvit jako o budoucích hvězdách - vždyť už dnes jde o velké postavy světového fotbalu. Jednou z těch méně známých je ale nadějný křídelník Schalke Leroy Sané, který po sezoně zřejmě zamíří do Premier League. V dobrém světle by se mohli představit i Julian Draxler či Joshua Kimmich.

Nejdůležitější absence: Zraněné duo z Dortmundu Ilkay Gündogan a Marco Reus. Místo vedle Kroose v záloze může zaujmout Khedira či Schweinsteiger, ti ale už letos nebyli na vrcholu svých možností na rozdíl od Gündogana, který se po dlouhodobém zranění vrátil do skvělé formy. Reus zase přichází už o svůj druhý velký šampionát rovněž kvůli zranění a zdá se, že dnes by Němce mohla jeho nepřítomnost mrzet více než před dvěma lety.

Konečná nominace

Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Bernd Leno (Leverkusen), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona/Šp.).
Obránci: Shkodran Mustafi (Valencie/Šp.), Jonas Hector (Kolín nad Rýnem), Benedikt Höwedes (Schalke), Mats Hummels (Dortmund), Emre Can (FC Liverpool/Angl.), Jonathan Tah (Leverkusen), Jérome Boateng (Bayern Mnichov).
Záložníci: Julian Draxler, André Schürrle (oba Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus Turín/It.), Toni Kroos (Real Madrid/Šp.), Mesut Özil (Arsenal/Angl.), Lukas Podolski (Galatasaray/Tur.), Julian Weigl (Dortmund), Bastian Schweinsteiger (Manchester United/Angl.), Joshua Kimmich (Bayern Mnichov).
Útočníci: Mario Götze, Thomas Müller (oba Bayern Mnichov), Mario Gómez (Besiktas/Tur.), Leroy Sané (Schalke).

Trenér: Joachim Löw

POLSKO

Přednosti: Poláci mají v každé řadě alespoň jednoho kvalitního hráče a řadu velkých osobností. Spolehnout se mohou na jednoho z nejlepších útočníků světa Roberta Lewandowského, v bráně zase figurují hned tři kvalitní gólmani. Síla polského týmu bude i na krajích hřiště s velice rychlými a kvalitními hráči Piszczekem, Blaszczykowskim či Grosickim.

Slabiny: Z týmů, které se kvalifikovaly na Euro, obdrželi Poláci nejvíce gólů po české reprezentaci. Zajímavá bude konfrontace na nejvyšší úrovni pro hráče z polské ligy, stoper Legie Pazdan či záložník Wisly Krakov Majczynski zjevně nejsou hráči světové špičky.

Klíčový hráč: Robert Lewandowski. Jeden z nejlepších polských útočníků historie má za sebou skvělou sezonu s Bayernem a budou na něm stát šance Poláků na postup. Žádného hráče podobné kvality Polsko nemá.

Vycházející hvězda: Arkadiusz Milik. Dvaadvacetiletý útočník Ajaxu nastřílel v nizozemské Eredivisie 21 branek a výbornou statistiku má doposud i za národní tým. Na Euru by si mohl říct i o přestup do špičkového evropského klubu.

Nejdůležitější absence: Téměř žádné až na zraněného levého obránce Těreku Groznyj Macieje Rybuse. Tým je ale jinak kompletní.

Konečná nominace

Brankáři: Artur Boruc (Bournemouth/Angl.), Lukasz Fabianski (Swansea/Wal.), Wojciech Szczesny (AS Řím/It.).
Obránci: Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdaňsk), Lukasz Piszczek (Dortmund/Něm.), Kamil Glik (Turín/It.), Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan (Legia Varšava), Bartosz Salamon (Cagliari), Thiago Cionek (Palermo).
Záložníci: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina/It.), Tomasz Jodlowiec (Legia Varšava), Kamil Grosicki (Rennes/Fr.), Slawomir Peszko (Lechia Gdaňsk), Grzegorz Krychowiak (Sevilla/Šp.), Krzysztof Majczynski (Wisla Krakow), Karol Linetty (Lech Poznaň), Bartosz Kapustka (Cracovia Krakov), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Empoli/It.)
Útočníci: Robert Lewandowski (Bayern Mnichov/Něm.), Arkadiusz Milik (Ajax/Niz.), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow)

Trenér: Adam Nawalka

SEVERNÍ IRSKO

Přednosti: Disciplinovanost a kompaktní obrana složená ze silných hráčů Premier League. Severní Irové vyhráli kvalifikační skupinu díky skvělým týmovým výkonům a jejich síla roste proti favoritům. Dařilo se jim i díky spolehlivému zakončovateli Kylu Laffertymu.

Slabiny: Severní Irsko sice funguje spolehlivě jako tým, ale ofenziva a kraje hřiště složené z hráčů anglické druholigové Championship by nemusely na nejvyšší úrovni stačit. Tým Michaela O'Neilla přece jen postoupil z nejslabší kvalifikační skupiny a nehrál se špičkovým týmem takřka dva roky.

Klíčový hráč: Kyle Lafferty. Nejlepší střelec severoirské reprezentace bude v kvalifikaci na Euro se sedmi brankami hlavní postavou v útočné fázi. Kromě něj jinou velkou postavu v ofenzivě najít nemůžeme.

Vycházející hvězda: Paddy McNair. Důrazný stoper Manchesteru United, který dobře čte hru, se v týmu Severního Irska prosazuje na postu defenzivního záložníka. Jednadvacetiletý hráč by ve středu hřiště mohl dodat větší kvalitu O'Neillově týmu.

Nejdůležitější absence: Jednoznačně Chris Brunt. Stoper West Bromwiche sehraný s klubovými kolegy na postu Garethem McAuleym a Jonnym Evansem si v březnu poranil koleno a na Euro nemůže odcestovat.

Konečná nominace

Brankáři: Roy Carroll (Notts County/Angl.), Michael McGovern (Hamilton/Skot.), Alan Mannus (St. Johnstone/Skot.)
Obránci: Aaron Hughes (Melbourne City/Aus.), Chris Baird (Derby/Angl.), Gareth McAuley, Jonny Evans (West Bromwich Albion/Angl.), Craig Cathcart (Watford/Angl.), Conor McLaughlin (Fleetwood/Angl.), Lee Hodson (Milton Keynes/Angl.), Paddy McNair (Manchester United/Angl.), Luke McCullough (Doncaster/Angl.)
Záložníci: Steven Davis (Southampton/Angl.), Niall McGinn (Aberdeen/Skot.), Corry Evans (Blackburn/Angl.), Oliver Norwood (Reading/Angl.), Shane Ferguson (Millwall/Angl.), Stuart Dallas (Leeds/Angl).
Útočníci: Kyle Lafferty (Birmingham/Angl.), Jamie Ward (Nottingham Forest/Angl.), Josh Magennis (Kilmarnock/Skot.), Will Grigg (Wigan/Angl.), Conor Washington (QPR/Angl.)

Trenér: Michael O'Neill

UKRAJINA

Přednosti: Ukrajina měla jednu z nejsilnějších obran v kvalifikaci, obdržela pouze čtyři branky. Může se také spolehnout na sehranost velké části kádru z Šachtaru Doněck a Dynama Kyjev. Oba kluby přitom mají za sebou výborné sezony, Dynamo se dostalo do vyřazovací fáze Ligy mistrů, Šachtar až do semifinále Evropské ligy. Atraktivní podívaná bude i na ukrajinské ofenzivní záložníky.

Slabiny: Absence gólového hrotového útočníka, ani Zozulja, ani Selezňov na středu útoku příliš nepřesvědčují. Starší krajní obránci, kteří by už na nejvyšší tempo nemuseli mít - zvláště sedmatřicetiletý Vjačeslav Ševčuk.

Klíčový hráč: Jevhen Konopljanka. Šestadvacetiletý křídelník se záhy po přestupu do Sevilly stal jedním z klíčových hráčů a pomohl španělskému klubu k třetímu titulu v Evropské lize v řadě. Neméně důležitý bude i Andrij Jarmolenko, nejlepší střelec Ukrajiny v kvalifikaci se šesti brankami.

Vycházející hvězda: Viktor Kovalenko. Zatímco na podzim se ještě zapracovával do sestavy Šachtaru, na jaře byl jedním z jejích hlavních článků. I díky jeho dvěma gólům se Doněck probojoval až do semifinále Evropské ligy. Dvacetiletý ofenzivní záložník by mohl být jedním z překvapení Eura.

Nejdůležitější absence: Na Euru si nezahraje dlouholetý reprezentační záložník Oleh Husjev z Dynama Kyjev, jinak je ukrajinská reprezentace bez absence větších jmen.

Konečná nominace

Brankáři: Andrij Pjatov (Šachtar Doněck), Denys Bojko (Besiktas/Tur.), Mykyta Ševčenko (Zorja Luhansk)
Obránci: Vjačeslav Ševčuk, Olexandr Kučer, Jaroslav Rakickij, Bohdan Butko (všichni Šachtar), Artem Fedeckij (Dněpr Dněpropetrovsk), Jevhen Chačeridi (Dynamo Kyjev).
Záložníci: Anatolij Tymoščuk (Kajrat Almaty/Kaz.), Andrij Jarmolenko, Denys Harmaš, Serhij Sydorčuk, Serhij Rybalka (všichni Dynamo Kyjev), Taras Stěpaněnko, Viktor Kovalenko, (oba Šachtar), Ruslan Rotan (Dněpr), Jevhen Konopljanka (Sevilla/Šp.), Olexandr Zinčenko (Ufa/Rus.), Olexandr Karavajev (Zorja Luhansk).
Útočníci: Jevhen Selezňov (Šachtar), Roman Zozulja (Dněpr), Pylyp Budkivskij (Zorja Luhansk)

Trenér: Mychajlo Fomenko

SKUPINA D

ČESKO

Přednosti: Kompaktní a hladový tým, jehož velká část má zvláště v ofenzivní fázi co dokazovat. Vrbův celek má rychlý přechod do útoku a je velice efektivní. Zvládá zápasy proti kvalitním soupeřům, což bude na Euru v těžké skupině velice důležité. Záloha a kraje obrany jsou na evropské poměry velice kvalitní.

Slabiny: Pomalý a nejistý střed obrany. Tomáš Sivok je kvalitní stoper, ale na jeho zdravotní stav se nedá spoléhat. Marek Suchý je na papíře ideálním hráčem pro Vrbu a v Basileji podává dobré výkony, ty ale nereplikuje v reprezentačním dresu. Problematický bude hlavně hrot útoku, kde není jasná jednička a ani jeden z hráčů není ideálně rychlostně vybaven. Otázka je, jak se hráči z české ligy přeorientují na evropské tempo.

Klíčový hráč: Zřejmě stále Tomáš Rosický. Reprezentace už na něm tolik nezávisí jako v minulosti. Někdo by mohl poznamenat, že absence Tomáše Sivoka na stoperu by kvůli alternativám mohla být i citelnější. Ale přítomnost dosluhujícího záložníka Arsenalu na hřišti je stále znát. Díky němu je přechod do útoku rychlejší a kombinace nápaditější. Díky Rosickému spoluhráči na hřišti kvalitativně rostou.

Vycházející hvězda: Ladislav Krejčí. Sparťanské levé křídlo je v národním týmu sehrané a po letech stagnace má za sebou skvělé jaro. Na Euru by si konečně mohl vybojovat vytoužený přestup do zahraničí.

Nejdůležitější absence: Jen o málokterém hráči se dá vyloženě říci, že by si zasloužil jet do Francie na úkor nominovaných. Vzhledem ke složení v útoku budou zřejmě nadále panovat debaty o vyřazení Patrika Schicka či Matěje Vydry z kádru. Nedoléčený je Lukáš Vácha, důležitý článek reprezentační zálohy v kvalifikaci a zřejmě by na Euro jel, kdyby mohl. Zranění zastavilo i větší diskuze o nominaci Jakuba Brabce.

Konečná nominace

Brankáři: Petr Čech (Arsenal/Angl.), Tomáš Vaclík (Basilej/Švýc.), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy/Něm.), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim/Něm.), Michal Kadlec (Fenerbahce/Tur.), Tomáš Sivok (Bursaspor/Tur.), David Limberský, Roman Hubník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej/Švýc.), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday/Angl.)
Záložníci: Josef Šural, Ladislav Krejčí, Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín/Něm.), Tomáš Rosický (Arsenal/Angl.), Jaroslav Plašil (Bordeaux/Fr.), David Pavelka (Kasimpasa/Tur.), Daniel Kolář (Plzeň), Jiří Skalák (Brighton/Angl.)
Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor/Tur.), David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia).

Trenér: Pavel Vrba

CHORVATSKO

Přednosti: Fantastická záloha s jedněmi z nejlepších středopolařů světa. Vyrovnaný kádr téměř na všech postech, jen těžko se hledají slabiny. Jeden z nejsilnějších chorvatských týmů na posledních šampionátech.

Slabiny: Forma. Chorvati zvláště ke konci kvalifikace hodně klopýtali a remizovali v Ázerbájdžánu i prohráli v Norsku. Problematický by mohl být střed obrany při absenci Dejana Lovrena. 

Klíčový hráč: Luka Modrič. A Ivan Rakitič. Těžko vybrat, který z dua skvělých elegantních chorvatských záložníků je pro hru Vatreni důležitější. Na hrotu bude důležité, aby si zdraví udržel Mandžukič, ale Kalinič i Kramarič nejsou vůbec špatné alternativy. A o šest gólů se postaral i z křídla Ivan Perišič.

Vycházející hvězda: Byl by to bezpochyby Alen Halilovič, kdyby nebyl překvapivě vyřazen z konečné nominace. Jeden z největších talentů v záloze na světě a kmenový hráč Barcelony každopádně v konečném kádru Anteho Čačiče chybí. Přednost místo něj dostali Marko Rog či Ante Čorič z Dinama Záhřeb, a zvláště druhý jmenovaný středopolař už dlouho budí pozornost velkoklubů.

Nejdůležitější absence: Zmíněná nepřítomnost Alena Haliloviče je překvapivá, záložník na hostování v Gijónu by toho ale stejně příliš nenahrál. Mediálně hodně peprná byla výměna názorů mezi Dejanem Lovrenem a trenérem Čačičem, která nakonec vyústila v nenominaci stopera Liverpoolu.

Konečná nominace

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Hajduk Split), Ivan Vargič (Rijeka).
Obránci: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Darijo Srna (Šachtar Doněck/Ukr.), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev/Ukr.), Šime Vrsaljko (Sassuolo/It.), Gordon Schildenfeld (Dinamo Záhřeb), Ivan Strinič (Neapol/It.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.).
Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Marcelo Brozovič, Ivan Perišič (oba Inter Milán/It.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Marko Rog, Ante Čorič (všichni Dinamo Záhřeb). 
Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Nikola Kalinič (Fiorentina/It.), Andrej Kramarič (Leicester/Angl.), Duje Čop, Marko Pjaca (oba Dinamo Záhřeb).

Trenér: Ante Čačič

ŠPANĚLSKO

Přednosti: Španělé vědí, jak vyhrávat, a v kádru jsou vítězové i finalisté Ligy mistrů z Realu a Atlétika, stejně jako španělští mistři a vítězové poháru z Barcelony. Velká část základní sestavy je v nejlepším věku a má spoustu zkušeností na nejvyšší úrovni jak na klubové, tak na reprezentační. V žádném případě přitom nejde o individualistické, nýbrž o týmové hráče.

Slabiny: Kádr, který je do jisté míry obměněný od vítězného Eura i nepovedeného MS, přesto je v něm spousta starších hráčů, kteří už vyhráli ve fotbale prakticky vše, co mohli, a je tak otázka, jakou budou mít motivaci. Znát může být i únava. Barcelona letos odehrála s malým kádrem obrovské množství zápasů, hráči Realu a Atlétika zase do posledních chvil bojovali o Ligu mistrů a bojovali s křečemi. Týmu by mohla scházet rychlost a přímočarost v ofenzivní fázi i kvůli vyřazení Isca a Saúla.

Klíčový hráč: Těžko vybírat jedinou osobnost. Velkou oporou budou stopeři Ramos i Piqué, ale velice důležitým článkem v ofenzivní fázi bude Andrés Iniesta. Záložník Barcelony bude ve dvaatřiceti letech zřejmě na svém posledním turnaji v pozici lídra. Po dlouhé sezoně měl čas zregenerovat díky absenci Blaugranés v semifinále a finále Ligy mistrů, což se může projevit i na výkonech za reprezentaci.

Vycházející hvězda: Álvaro Morata. Útočník s fantastickým smyslem pro gól v důležitém zápase. V Juventusu se v obou sezonách dostal do dvojciferných čísel, ale k hranici dvaceti branek měl daleko. Na nejvyšší úrovni ale góly dává, což by mohlo být pro Španěly důležité. Vítězná branka v letošním finále italského poháru či gól v obou semifinále i loňském finále Ligy mistrů hovoří za vše.

Nejdůležitější absence: Španělskou nominaci asi nejlépe vystihuje konečné vyřazení Saúla Ňiguéze a Isca z kádru. Dva z nejtalentovanějších španělských záložníků do Francie nejedou na rozdíl třeba od Pedra, Fabregase či Davida Silvy, zkušených hráčů, kteří reprezentační prostředí znají dokonale. Zraněný je Dani Carvajal, kvůli dlouhodobému výpadku nejede ani Santi Cazorla. Překvapením byla absence Paca Alcácera, kvůli přetlaku v kádru nejedou ani Torres, Mata či Diego Costa. Anebo Gabi.

Konečná nominace

Brankáři: Iker Casillas (Porto/Portug.), David de Gea (Manchester United/Angl.), Sergio Rico (Sevilla).

Obránci: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué, Jordi Alba, Marc Bartra (všichni Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Juanfran (Atlético Madrid), Mikel San José (Bilbao), Hector Bellerín (Arsenal/Angl.).
Záložníci: Cesc Fábregas, Pedro (oba Chelsea), David Silva (Manchester City/Angl.), Koke, (Atlético Madrid), Lucas Vázquez (oba Real Madrid), Bruno Soriano (Villarreal), Thiago Alcantara (Bayern Mnichov), Andrés Iniesta, Sergio Busquets (oba Barcelona).
Útočníci: Nolito (Celta Vigo), Aritz Aduriz (Bilbao), Álvaro Morata (Juventus/It.).

Trenér: Vicente del Bosque

TURECKO

Přednosti: Turci jsou v poslední době ve skvělé formě a neprohráli 14 z posledních 15 zápasů. Mohou se opřít o vynikajícího zkušeného trenéra Fatiha Terima, který má na svém kontě i semifinálový úspěch z Eura 2008. Turecko má k dispozici zálohu složenou z velice kvalitních hráčů, spousta hráčů je sehraných na klubové úrovni z Galatasaraye, Fenerbahce či Besiktase.

Slabiny: Obrana není nejjistější a výsledky v soutěžních zápasech zvláště v první polovině kvalifikace vůbec nebyly ideální. Forma zálohy je také velkou otázkou. Arda Turan půl roku jen trénoval v Barceloně a poté toho v základní sestavě příliš neodehrál. Nuri Sahin má za sebou další dlouhodobé zranění a není jisté, jestli se dostane do tempa. Na hrotu útoku se Burak Yilmaz musí z úrovně čínské ligy rychlé adaptovat zpět na špičkové evropské podmínky. 

Klíčový hráč: Arda Turan. Rozhodně není v takové formě jako v minulých letech, kdy ještě hrál v dresu Atlétika, a spekuluje se i o jeho odchodu z Barcelony do Číny. Jde ale bezpochyby o nejlepšího tureckého fotbalistu své generace. Tvořivý krajní záložník jede na Euro v nejlepších letech a bude táhnout tureckou reprezentaci.

Vycházející hvězda: Hakan Calhanoglu. Energický záložník s fantastickou kopací technikou. Dvaadvacetiletý rodák z Mannheimu poslední sezonu září v Leverkusenu a už si připsal i šest gólů v osmnácti startech za reprezentaci. 

Nejdůležitější absence: Prakticky žádné. Diskutovat by se mohlo o nenominaci třiatřicetiletého útočníka Galatasaraye Umuta Buluta, ale jeho absence by pro tureckou reprezentaci neměla být nijak tíživá.

Konečná nominace

Brankáři: Volkan Babacan (Istanbul Basaksehir), Onur Recep Kivrak (Trabzonspor), Harun Tekin (Bursaspor)
Obránci: Mehmet Topal, Gökhan Gönül, Caner Erkin, Sener Özbayrakli (všichni Fenerbahce), Hakan Kadir Balta, Semih Kaya (oba Galatasaray), Ismail Köybasi (Besiktas), Ahmet Yilmaz Calik (Genclerbirligi)
Záložníci: Arda Turan (Barcelona/Šp.), Selcuk Inan (Galatasaray), Nuri Sahin (Dortmund/Něm.), Olcay Sahan, Oguzhan Özyakup (oba Besiktas), Ozan Tufan, Volkan Sen (oba Fenerbahce), Hakan Calhanoglu (Leverkusen/Něm.), Emre Mor (Nordsjaelland/Dán.).
ÚtočníciYunus Malli (Mohuč/Něm.), Burak Yilmaz (Peking Guoan/Čín.), Cerik Tosun (Besiktas).

Trenér: Fatih Terim

Radost hráčů Belgie po výhře nad USA
zdroj: Isifa

SKUPINA E

BELGIE

Přednosti: Skvělými individualitami nabitý kádr, který umí dolovat výsledky a který bude velice těžké porazit. O tom se mohli přesvědčit i finalisté mistrovství světa z Argentiny, kteří přes Belgii prošli ve čtvrtfinále jen tak tak. Obrovská síla Belgie je v ofenzivě  co jméno, to hvězda, která se dokáže prosadit, když je to nejvíce potřeba. Prakticky každý post je zdvojený kvalitní náhradou.

Slabiny: Kvůli tomu, že drtivá většina hráčů působí v zahraničí, je jich jen málo sehraných na klubové úrovni s výjimkou Vertonghena, Alderweirelda a Dembélého z Tottenhamu. Belgii stejně jako před dvěma lety na MS v Brazílii chybějí kvalitní krajní obránci, kteří by zrychlili hru po krajích hřiště. Kvůli tomu je hra Belgie poměrně předvídatelná a zpomalená. Týmu také může chybět velká osobnost zraněného kapitána Vincenta Kompanyho.

Klíčový hráč: Kevin de Bruyne. Čtyřiadvacetiletý záložník má za sebou dvě famózní sezony v Manchesteru City a Wolfsburgu. Na Euro jede jako rozdílový hráč a jedna z největších hvězd šampionátu. Jak ukázal i ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti PSG, o geniální moment se dokáže postarat prakticky kdykoliv.

Vycházející hvězda: Yannick Ferreira Carrasco. Křídelní hráč Atlétika Madrid zářil v celém průběhu vyřazovací části Ligy mistrů, i v jejím finále. Mimořádně talentovaný hráč, který předvádí chytré kličky, ale je i velice efektivní ve finální fázi. Pro Belgii by na Euru mohl být klíčový, týmu dodá rychlost a individuální zdatnost v útoku.

Nejdůležitější absence: Bezpochyby zraněný kapitán Vincent Kompany, byť bez něho se střed obrany ještě obejde díky sehranosti Alderweirelda s Verthonghenem z Tottenhamu. Proto není citelná ani ztráta dalšího stopera Nicolase Lombaertse ze Zenitu. Ale absence Kompanyho v kabině může být znát. Otázky panují nad zdravotním stavem Radji Nainggolana, jinak je Belgie prakticky kompletní.

Konečná nominace

Brankáři: Thibaut Courtois (Chelsea/Angl.), Jean-Francois Gillet (Mechelen), Simon Mignolet (Liverpool/Angl.)
Obránci: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (oba Tottenham/Angl.), Jason Denayer (Galatasaray/Tur.), Thomas Meunier (Club Bruggy), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Vermaelen (Barcelona/Šp.), Laurent Ciman (Montreal/Kan.), Christian Kabasele (Genk)
Záložníci: Mousa Dembélé (Tottenham/Angl.), Marouane Fellaini (Manchester United/Angl.), Radja Nainggolan (AS Řím/It.), Axel Witsel (Petrohrad/Rus.), Kevin De Bruyne (Manchester City/Angl.), Eden Hazard (Chelsea/Angl.), Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid/Šp.), Dries Mertens (Neapol/It.).
Útočníci: Christian Benteke, Divock Origi (oba Liverpool/Angl.), Romelu Lukaku (Everton/Angl.), Michy Batshuayi (Marseille/Fr.).

Trenér: Marc Wilmots

IRSKO

Přednosti: Efektivita a kvalitní hrotoví útočníci Long a Walters, kterým bude pomáhat i Robbie Keane. Dobrá týmová organizace díky trenérům O'Neillovi a Keanovi, díky čemuž Irové v kvalifikaci obdrželi pouhých sedm branek. Schopnost vydolovat body proti velice silným soupeřům, jak dokázali i na podzim, když v kvalifikaci porazili Německo.

Slabiny: Statický a nepříliš kvalitní střed obrany. Irům také chybí větší nápaditost v záloze, Wes Hoolahan je sice velice šikovný středopolař, ale už je mu 34 let a ani Norwichi nakonec nepomohl k záchraně. Irové ani v kvalifikaci jako tým příliš nezářili, byť měli velice těžkou skupinu.

Klíčový hráč: Shane Long. Robbie Keane toho možná v reprezentaci odehrál víc, Jonathan Walters zase v kvalifikaci nastřílel více branek. Přímočarý a technicky výborně vybavený útočník Southamptonu je ale v životní formě. Zvláště druhou polovinu sezony odehrál ve výborné formě a trefil se i při klíčovém kvalifikačním zápase Irů s Německem.

Vycházející hvězda: Téměř žádná. Žádnému irskému hráči není méně než 24 let. Pětadvacetiletý James McCarthy už má za sebou třetí sezonu v Evertonu, zatím ale stále dostatečně nenaplnil svůj talent. Čtyřiadvacetiletý univerzál Robbie Brady má za sebou slušný ročník v Norwichi, přesto Canaries po sezoně sestoupili.

Nejdůležitější absence: Harry Arter, který má za sebou velice solidní sezonu v záloze Bournemouthu, chybí kvůli zranění stehna. Není jisté, zdali se do pořádku dá kapitán Robbie Keane. Do nominace se nedostal ani dlouholetý dvaatřicetiletý reprezentant Kevin Doyle, který momentálně působí v americké MLS.

Konečná nominace

Brankáři: Shay Given (Stoke/Angl.), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday/Angl.), Darren Randolph (West Ham/Angl.)
Obránci: John O'Shea (Sunderland/Angl.), Seamus Coleman (Everton/Angl.), Stephen Ward (Burnley/Angl.), Ciaran Clark (Aston Villa/Angl.), Richard Keogh, Cyrus Christie (oba Derby/Angl.), Shane Duffy (Blackburn/Angl.)
Záložníci: Aiden McGeady (Sheffield Wednesday), Glenn Whelan (Stoke/Angl.), James McCarthy (Everton/Angl.), James McClean (West Bromwich Albion/Angl.), Wes Hoolahan, Robbie Brady (oba Norwich/Angl.), Jeff Hendrick (Derby/Angl.), David Meyler (Hull/Angl.), Stephen Quinn (Reading/Angl.)
Útočníci: Robbie Keane (LA Galaxy/USA), Shane Long (Southampton/Angl.), Jonathan Walters (Stoke/Angl.), Daryl Muphy (Ipswich/Angl.)

Trenér: Martin O'Neill

ITÁLIE

Přednosti: Itálie má jednoho z nejlepších trenérů na šampionátu a vždy byla turnajovým týmem. Obhájce stříbra dokázal dolovat výsledky i v kvalifikaci, Itálie je zde už 50 zápasů neporažena. Azzurri mají také jednu z nejlepších obran na světě díky skvěle sehrané trojici z Juventusu Bonucci, Chiellini a Barzagli. Dobré výkony Itálie přicházely i z krajů hřiště.

Slabiny: Soupisce jako celku v porovnání s minulými lety schází kvalita. Kromě obrany je zde jen velmi málo hráčů světové kvality. Rozklad zálohy je pak poměrně smutný. Středu pole bez Pirla a Verrattiho budou scházet nápady, bez Marchisia zase disciplína. Itálie také pod Contem nedokázala, že by docházelo ke zlepšení. Motivace hráčů a pohoda v kádru také mohou být ovlivněny tím, že trenér po Euru odchází.

Klíčový hráč: Daniele De Rossi. Při absenci ostatních hvězd zálohy bude na legendě AS Řím, aby tvořila hru a vedla svůj tým. Skvělé výkony na křídle předváděl v Neapoli i v reprezentaci v této sezoně i Lorenzo Insigne.

Vycházející hvězda: Stefano Sturaro. Třiadvacetiletý záložník dostává v Juventusu čím dál větší prostor a už loni zazářil v semifinále proti Realu Madrid. Nyní bude i na jeho výkonech stát, kam až Itálie na turnaji dorazí.

Nejdůležitější absence: Marco Verratti. Mladý tvořivý záložník PSG je už dnes jednou z hlavních hvězd italského kádru, kvůli zranění ale neodcestuje do Francie a jeho absence bude znát, stejně jako nepřítomnost Claudia Marchisia. Kvůli svému působišti také chybějí Pirlo či Giovinco, jenž zažívá skvělé angažmá, ale v americké MLS. Na Euro nakonec nepojede ani Riccardo Montolivo.

Konečná nominace

Brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus), Salvatore Sirigu (PSG/Fr.), Federico Marchetti (Lazio)
Obránci: Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli (všichni Juventus), Matteo Darmian (Manchester United/Angl.), Mattia De Sciglio (AC Milán), Angelo Ogbonna (West Ham/Angl.)
Záložníci: Daniele De Rossi, Stephan El Sharaawy, Alessandro Florenzi (všichni AS Řím), Stefano Sturaro (Juventus), Antonio Candreva, Marco Parolo (oba Lazio), Thiago Motta (PSG/Fr.), Emanuele Giaccherini (Bologna), Federico Bernardeschi (Fiorentina)
Útočníci: Graziano Pellé (Southampton/Angl.), Ciro Immobile (Turín), Éder (Inter Milán), Simone Zaza (Juventus), Lorenzo Insigne (Neapol)

Trenér: Antonio Conte

ŠVÉDSKO

Přednosti: Švédsko se vždy může spolehnout na kompaktní a defenzivně spolehlivý tým, který má už od mládežnických kategorií jasný styl hry. V kvalifikaci Švédové příliš nezářili, ale do hlavního turnaje může vnést injekci nové energie šest mistrů Evropy do 21 let. A na hrotu samozřejmě nechybí Zlatan Ibrahimovič.

Slabiny: Nepříliš pohledná hra, průměrné výkony a průměrní fotbalisté na většině postů. Švédové sice do turnaje opatrně omladili, kromě Ibrahimoviče ale chybí také kreativita. Ani obrana nebyla v kvalifikaci tak přesvědčivá jako dříve.

Klíčový hráč: Zlatan Ibrahimovič.

Vycházející hvězda: John Guidetti. Už poněkolikáté je nevyzpytatelný mladý útočník tipován na budoucího klíčového hráče turnaje či sezony. Letos má ale Guidetti za sebou konečně velice obstojný klubový ročník na dobré úrovni v Celtě, za niž nastřílel 12 branek. V seniorském reprezentačním dresu se sice ještě neprosadil, zářil ale na loňském malém Euru v České republice. Pro národní tým se vydá na sto procent.

Nejdůležitější absence: I vzhledem k tomu, že trenér Erik Hamrén oznámil de facto finální nominaci už 11. května, žádná příliš překvapivá.

Předběžná nominace (23 hráčů)

Brankáři: Andreas Isaksson (Kasimpasa/Tur.), Robin Olsen (FC Kodaň/Dán.), Patrik Carlgren (AIK Stockholm).
Obránci: Ludwig Augustinsson, Erik Johansson (oba FC Kodaň/Dán.), Mikael Lustig (Celtic/Skot.), Andreas Granqvist (FK Krasnodar/Rus.), Pontus Jansson (FC Turín/It.), Victor Lindelöf (Benfica/Portug.), Martin Olsson (Norwich/Angl.).
Záložníci: Jimmy Durmaz (Olympiakos/Řec.), Albin Ekdal (Hamburk/Něm.), Emil Forsberg (RB Lipsko/Něm.), Oscar Hiljemark (Palermo/It.), Kim Källström (Grasshoppers/Švýc.), Sebastian Larsson (Sunderland/Angl.), Oscar Lewicki (Malmö), Pontus Wernbloom (CSKA Moskva/Rus.), Erkan Zengin (Trabzonspor/Tur.).

Útočníci: Marcus Berg (Panathinaikos/Řec.), John Guidetti (Vigo/Šp.), Zlatan Ibrahimovic (Paris St. Germain/Fr.), Emir Kujovic (IFK Norrköping).

Trenér: Erik Hamrén

Radost Cristiana Ronalda v reprezentačním dresu
zdroj: Reuters autor: David Mdzinarishvili

SKUPINA F

ISLAND

Přednosti: Island se na Euro kvalifikoval jako jeden z prvních týmů zvláště díky své precizní obraně. Ne nadarmo obdržel Island polovinu gólů v kvalifikaci (tři) až v posledních dvou zápasech, kdy o jeho postupu už bylo jasno. Islanďané mají skvělého týmového ducha, jsou dlouhodobě sehraní už od mládežnických kategorií a drtivá většina hráčů je v ideálním věku či do něj právě dorůstá. Spolehnout se také mohou na dobrou kostru týmu tvořenou Ragnarem a Gylfim Sigurdssonovými a výbornými hrotovými útočníky Sigthórssonem a Finnbogasonem.

Slabiny: Island jich mnoho nemá a vše dokáže zamaskovat týmovým pojetím. Individuální vybavenost jednotlivých hráčů ale na některých postech není podobná jako u špičkových týmů. Islandu by mohlo dělat problémy adaptovat se na velmi teplé letní klima ve Francii. Islanďanům sice prakticky od září, kdy se na Euro kvalifikovali, o nic nešlo. Přesto nemají výsledkově ideální formu, vyhráli pouhé dva z deseti posledních zápasů.

Klíčový hráč: Gylfi Sigurdsson. Obětavý a technicky skvěle zdatný záložník Swansea byl jednou z hlavních postav kvalifikace. Je jedním z nejlepších zahrávačů standardních situací v Evropě.

Vycházející hvězda: V islandském týmu jen těžko najdeme hráče pod třiadvacet let, který by byl platným článkem týmu. Do sestavy se v posledních měsících začal prodírat záložník Norrköpingu Arnór Ingvi Traustason, který má na svém kontě tři góly v šesti zápasech. Úlohu v týmu ale nejspíš bude mít jen omezenou.

Nejdůležitější absence: Není. Z fungující jedenáctky nechybí žádný důležitý článek.

Konečná nominace

Brankáři: Hannes Thór Halldórsson (FK Bodø/Glimt/Nor.), Ógmundur Kristinsson (Hammarby/Švéd.), Ingvar Jónsson (Sanderfjord/Nor.)
Obránci: Birkir Már Saevarsson (Hammarby/Švéd.), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar/Rus.), Kári Árnason (Malmö/Švéd.), Ari Freyr Skúlason (OB Odense/Dán.), Haukur Heidar Hauksson (AIK Stockholm/Švéd.), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren/Belg.), Hördur Björgvin Magnússon (Cesena/It.), Hjörtur Hermannsson (IFK Göteborg/Švéd.)
Záložníci: Aron Gunnarsson (Cardiff/Wal.), Emil Hallfredsson (Udinese/It.), Birkir Bjarnason (Basilej/Švýc.), Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton/Angl.), Gylfi Sigurdsson (Swansea/Wal.), Theódor Elmar Bjarnason (AGF Aarhus/Dán.), Rúnar Már Sigurjónsson (GIF Sundsvall/Švéd.), Arnór Ingvi Traustason (IFK Norrköping)
Útočníci: Eidur Gudjohnsen (Molde/Švéd.), Kolbeinn Sigthórsson (Nantes/Fr.), Alfred Finnbogason (Augsburg/Něm.), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern/Něm.)

Trenéři: Lars Lagerbäck (Švéd.), Heimir Hallgrímsson

MAĎARSKO

Přednosti: Maďarsko je jasným outsiderem a na Euro jede na vlně euforie - účastní se prvního mezinárodního turnaje po třiceti letech. Trenér Bernd Storck v klíčových momentech provedl ideální taktické tahy a složil soudržný kádr. Slušné individuální zastoupení mají Maďaři na ofenzivních pozicích hned s hráči, jako je Dzsudzsák, Nikolič, Kleinheisler či Szalai.

Slabiny: Maďarsko má už na první pohled jeden z vůbec nejslabších kádrů na Euru. Největší hvězdou je hráč, který hraje v tureckém Bursasporu. Záložník Zoltán Stieber byl fanoušky druholigového Norimberku zvolen nejlepším hráčem sezony - ale z recese. Výkony ve slabé kvalifikační skupině vůbec nebyly přesvědčivé, Maďaři mají problém se střílením branek a sami jich nedostávají málo. Obrana složená z hráčů domácí a polské ligy bude mít se svými soupeři co dělat. 

Klíčový hráč: Balázs Dzsudzsák. Největší hvězda maďarského týmu a kapitán, který v reprezentaci podává vynikající výkony. Kariéra devětadvacetiletého křídla mohla být úplně na jiné úrovni, kdyby se při přestupech rozhodoval více podle sportovní stránky.

Vycházející hvězda: László Kleinheisler. Dvaadvacetiletý záložník za sebou nemá ledajakou sezonu. Na jejím začátku vůbec nehrál kvůli sporům se svým klubem Videotonem. Při debutu v reprezentaci vstřelil parádní rozhodující gól v první baráži proti Norsku. A v lednu si vysloužil přestup do Brém. Zatím si připsal jediný start v základní sestavě, ale zdá se, že nehrát v klubu mu pro reprezentaci zatím celkem svědčí.

Nejdůležitější absence: Zřejmě žádná. Smutná je nenominace pro dvaatřicetiletého stabilního člena širšího kádru Vilmose Vanczáka kvůli zranění. Obránce Sionu má na svém kontě 79 utkání v maďarském dresu, v kvalifikaci toho ale stejně příliš nenahrál.

Konečná nominace

Brankáři: Gábor Király (Haladás), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Gulácsi (Lipsko/Něm.)
Obránci: Roland Juhász, Ádám Lang (oba Videoton), Tamás Kádár, Gergő Lovrencsics (oba Lech Poznaň/Pol.), Attila Fiola (Puskás Akadémia), Richárd Guzmics (Wisla Krakov/Pol.), Mihály Korhut (Debrecen), Barnabás Bese (MTK Budapešť)
Záložníci: Zoltán Gera, Ádám Pintér, Ádám Nagy (všichni Ferencváros), Balázs Dzsudzsák (Bursaspor/Tur.), Ákos Elek (Diósgyőri VTK), Zoltán Stieber (Norimberk/Něm.), László Kleinheisler (Werder Brémy/Něm.)
Útočníci: Tamás Priskin (Slovan Bratislava/Slovensko), Ádám Szalai (Hannover/Něm.), Krisztián Németh (Al-Gharafa/Katar), Nemanja Nikolič (Legia Varšava/Pol.), Dániel Böde (Ferencváros)

Trenér: Bernd Storck (Něm.)

PORTUGALSKO

Přednosti: Po několika slabších letech má Portugalsko velice silnou sestavu, která se může opřít i o řadu velkých talentů. Mnozí hráči zvláště ze zálohy loni absolvovali úspěšné Euro jednadvacítek, kde v semifinále přejeli Německo 5:0. Jako vždy mají Portugalci velice silný střed pole, kde o místo budou bojovat Moutinho, Carvalho, Joao Mario, Renato Sanches a další. 

Slabiny: Portugalci mají jen málo slabých míst, tradičně jim ale chybí hrotový útočník, který by se kvalitou přibližoval zbytku kádru. Mladí krajní beci Cédric Soares a Raphael Guerreiro se budou muset vytáhnout s životními výkony v případě, že by se Portugalci dostali do vyřazovací fáze.

Klíčový hráč: Cristiano Ronaldo. Přes řadu mladých nadějných hráčů a kvalitních opor jde stále o zdaleka nejlepšího portugalského hráče současnosti. Aby se Portugalci na turnaji dostali co nejdál, budou potřebovat útočníka Realu v nejlepší formě.

Vycházející hvězda: Renato Sanches. Osmnáctiletá hvězdička, o kterou měly zájem všechny velkokluby, po sezoně přestupuje z Benfiky do Bayernu Mnichov. Středopolař letos zaujal fantastickými výkony v dresu portugalského mistra. Benfiku v Lize mistrů vyřadil až těsně ve čtvrtfinále právě Bayern.

Nejdůležitější absence: Hned několik. Citelné zásahy do sestavy má trenér Neves v záloze, kde kvůli zraněním chybí velký talent Bernardo Silva a opora Tiago z Atlética Madrid. Hrát nemůže ani bývalý obránce Realu Fabio Coentrao. Chybějí i další známá jména, která už ale v posledních měsících nedostávala příliš mnoho příležitostí  Miguel Veloso či Silvestre Varela.

Konečná nominace

Brankáři: Rui Patrício (Sporting Lisabon), Anthony Lopes (Lyon/Fr.), Eduardo (Dinamo Záhřeb/Chorv.).
Obránci: Vieirinha (Wolfsburg/Něm.), José Fonte, Cédric (oba Southampton/Angl.), Pepe (Real Madrid/Šp.), Ricardo Carvalho (Monako/Fr.), Bruno Alves (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Eliseu (Benfica Lisabon), Raphael Guerreiro (Lorient/Fr.). 
Záložníci: William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mário (všichni Sporting Lisabon), Danilo Pereira (Porto), Joao Moutinho (Monako/Fr.), Renato Sanches (Benfica Lisabon), André Gomes (Valencie/Šp.). 
Útočníci: Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas Istanbul/Tur.), Nani (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Šp.), Eder (Lille/Fr.). 

Trenér: Fernando Santos

RAKOUSKO

Přednosti: Skvěle sehraný tým, který byl v kvalifikaci zcela suverénní. V nelehké skupině Rakušané pouze na začátku remizovali se Švédskem, poté ale vyhráli všechny zápasy včetně utkání s Ruskem či Černou Horou. V každé řadě má Rakousko špičkového hráče - Fuchs byl klíčovou postavou Leicesteru v boji o titul, Alaba je oporou Bayernu, Janko je zase v reprezentaci fantastickým střelcem.

Slabiny: V málokterých ohledech, Marcel Koller odvedl s Rakušany vynikající práci. Velká část kádru ale hraje v průměrných týmech bundesligy, což může být v utkáních proti špičkovým soupeřům znát. Rakušané neporazili elitního evropského soupeře už osm let - od té doby, co s Karlem Brücknerem jako trenérem vyhráli nad Francií 3:1.

Klíčový hráč: David Alaba. Teprve třiadvacetiletý univerzál má za sebou už pátou sezonu v základní sestavě Bayernu a je jedním z nejlepších levých obránců světa. O to zajímavější je jeho reprezentační přesun na střed zálohy, kde je stejně tak spolehlivý a kreativní. Je rozhodně největší současnou postavou rakouského fotbalu.

Vycházející hvězda: Kevin Wimmer. Stoper Tottenhamu v Premier League většinou nehrával v základní sestavě. V pohárových utkáních i jako náhradník ale dokázal být velkou konkurencí pro spolehlivé duo Alderweireld - Vertonghen.

Nejdůležitější absence: Žádná. Rakušané nepostrádají žádnou oporu.

Konečná nominace

Brankáři: Robert Almer (Austria Vídeň), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt/Něm.), Ramazan Özcan (Ingolstadt/Něm.)
Obránci: Aleksandar Dragovic (Dynamo Kyjev/Ukr.), Christian Fuchs (Leicester/Angl.), György Garics (Darmstadt/Něm.), Martin Hinteregger (Mönchengladbach/Něm.), Florian Klein (Stuttgart/Něm.), Sebastian Prödl (Watford/Angl.), Markus Suttner (Ingolstadt/Něm.), Kevin Wimmer (Tottenham /Angl.)
Záložníci: David Alaba (Bayern Mnichov/Něm.), Marko Arnautovic (Stoke/Angl.), Julian Baumgartlinger (Mainz/Něm.), Martin Harnik (Stuttgart/Něm.), Marcel Sabitzer, Stefan Ilsanker (oba RB Lipsko/Něm.), Jakob Jantscher (Lucern/Švýc.), Zlatko Junuzovic (Brémy/Něm.), Alessandro Schöpf (Schalke/Něm.)
Útočníci: Lukas Hinterseer (Ingolstadt/Něm.), Rubin Okotie (Mnichov 1860/Něm.), Marc Janko (Basilej/Švýc.)

Trenér: Marcel Koller (Švýc.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články