Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

V Marseille se střetli ruští a angličtí hooligans, Rusové dostanou pokutu od UEFA

Marseille - V sobotu večer v Marseille vyvrcholily potyčky anglických a ruských fotbalových fanoušků, které probíhaly již několik dnů. Ke střetům došlo už před začátkem sobotního večerního utkání mezi Anglií a Ruskem (1:1) a pokračovaly i po skončení duelu, a to jak přímo na stadionu, tak následně i ve městě. Záchranná služba v Marseille potvrdila, že během soboty bylo při střetech zraněno 35 lidí. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko již ohlásil, že ruská federace dostane od UEFA pokutu za chování fandů na stadionu.

Násilnosti začaly v noci na pátek u jedné z marseillských hospod, ale záhy je ukončil rychlý zásah policejních těžkooděnců, kteří použili i slzný plyn. Potyčky fandů s policií pokračovaly v pátek odpoledne, zatčeno bylo devět lidí.

Chuligáni, mezi kterými byli i Francouzi, jako zbraně použili v ulicích Marseille také židle a stolky z místních kaváren a barů v oblasti Starého mostu. Záchranné složky v Marseille informovaly o tom, že jeden člověk byl s infarktem převezen do nemocnice a anglický fanoušek středního věku upadl do bezvědomí. Řada fanoušků měla krvavá zranění.

K dalším střetům došlo i záhy po konci duelu Anglie s Ruskem přímo na stadionu Vélodrome. Skupina ruských fandů začala házet po anglických příznivcích předměty a pronikla linií stewardů, kteří se snažili oba tábory oddělit. Angličané včetně malých dětí museli utéct. Nepokoje se poté přelily i do ulic nočního Marseille, kde policie musela proti výtržníkům opět použít slzný plyn. Uzavřen byl také systém metra. Podle šéfa místní policie Laurenta Nuneze bylo v sobotu zatčeno 15 výtržníků a v neděli dalších osm.

UEFA zahájila s Ruskem disciplinární řízení

Výtržnosti ruských fans na stadionu se neobejdou bez rázné reakce Evropské fotbalové federace. "Dostaneme pokutu od UEFA, tak jsem byl informován. Chovali jsme se nepřijatelně. Sami vyšetřujeme, co se stalo," řekl ruský ministr sporu Mutko.

UEFA už zahájila disciplinární řízení s Ruskem a rozhodnutí o trestu má padnout v úterý. Příznivci sborné měli krom napadení sektoru anglických fanoušků také skandovat rasistická hesla, používat pyrotechniku a prát se s pořadateli. Proti Anglii řízení zahájeno nebylo. UEFA v prohlášení vyjádřila "jak naprosté znechucení z násilných střetů, které se objevily v centru Marseille, tak vážné obavy z incidentu, který se odehrál po skončení utkání na stadionu Vélodrome."

Podle Mutka však chybovali po zápase i pořadatelé. "V takových zápasech je třeba oba tábory od sebe oddělit. Také se tam objevila pyrotechnika, což je špatně. Nebyla tam žádná síť pořadatelů, která by tomu zamezila," uvedl Mutko a dodal, že bude usilovat o potrestání Rusů, u kterých se prokáže vina. Zatím potvrdil uvěznění jednoho ruského fanouška.

Evropská fotbalová federace připustila, že se na stadionu vyskytl problém s oddělením sektorů a slíbila, že napříště budou posíleny bezpečností jednotky na stadionech. 

Nedostatečnou pořadatelskou službu kritizoval také bývalý místopředseda FIFA Vjačeslav Koloskov. "Jak je možné, že se na stadion dostanou petardy a tyče? Zítra to může být bomba. Místní orgány zodpovědné za bezpečnost by měly vzít na zřetel, že kontroly nejsou dostačující. Je to alarmující. Organizátoři jsou připraveni, přesto nelze takovéhle události vyloučit," řekl ruský funkcionář. 

UEFA Rusku sečte i minulé hříchy

UEFA při posuzování případu zohlední to, že Rusko bylo kvůli fanouškům trestáno už na minulém evropském šampionátu. Svaz tehdy dostal pokutu po každém zápase na ME, v součtu musel zaplatit 215.000 eur (tehdy přes 5,5 milionu korun). Mimo jiné za rasistické pokřiky na českého reprezentanta Theodora Gebre Selassieho. Rusko tehdy muselo rovněž sehrát tři domácí kvalifikační zápasy bez diváků. 

Je nám líto, video expirovalo.
Zpravodaj ČT: Anglie se už za chování svých fanoušků omluvila

Výtržnosti ruských fanoušků jsou pro UEFA a FIFA o to nepříjemnější, že za dva roky se má v Rusku konat mistrovství světa. Pro rok 2020 pak Rusové i Angličané figurují mezi 13 pořadateli Eura.

Rusové i Angličani se vzájemně obviňují, kdo začal

Podle šéfa ruské fanouškovské unie Alexandera Šprygina ruské rowdies vyprovokovalo chování Angličanů. "Důvodem bitek bylo, že Angličané hodně pili a chovali se špatně. Aktivní v tomto směru byli fandové Lokomotivu Moskva a Petrohradu," řekl Šprygin.

Angličtí hooligans však situaci vidí jinak. Zatímco prý v klidu popíjeli v ulicích Marseille, napadlo je na 200 ruských a francouzských chuligánů. Situaci prý nepomohl ani tvrdý zásah francouzské policie, která se střetávala s hooligans v ulicích Marseille po tři dny. "Způsobili spoustu problémů tím, že používali slzný plyn, i když si to situace nevyžadovala," myslel si jeden z anglických rowdies Harrison Biggins ze Sheffieldu.

Na nynějším Euru už se ale výtržnosti fanoušků přesunuly i do Nice, kde se poprali fandové Severního Irska s místními hooligans. Střet si vyžádal sedm zraněných. Severoirská reprezentace se v Nice utká s Polskem. V Paříži je zase pod drobnohledem zápas Turecka s Chorvatskem, který má druhý nejvyšší stupeň rizikovosti. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články