Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Švýcarsko: Xhaka a spol. chtějí na turnaji uhranout fanoušky

Dlouho se o tom mluví, dílčí úspěchy již přišly, ale až nyní se čeká skutečný průlom. Generace švýcarských hráčů okolo Granita Xhaky, Xherdana Shaqiriho nebo Yanna Sommera dospěla do věku, kdy se s nimi klidně může počítat jako se širšími favority letošního Eura. Jestli ale něco může výběr Vladimira Petkovice srazit dolů, bude to střed obrany a absence spolehlivého střelce.

Švýcarští fotbalisté
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Tatiana Scolari

Petkovic při tvorbě finální nominace na rozdíl od jiných trenérů nehleděl na zásluhy a ze švýcarského výběru tak vypadly velká jména posledních deseti let Gökhan Inler nebo Philippe Senderos. Švýcaři přivezli do Francie mladé mužstvo s obzvlášť talentovanou zálohou, v níž se vedle sebe postaví jedni z největších evropských talentů Granit Xhaka a Xherdan Shaqiri. Pata ovšem bude tým tlačit na jiných místech.

Švýcaři kvalifikací prošli bez větších obtíží, na druhém místě za sebou nechali třetí Slovince o pět bodů a nestačili jen na suverénní Angličany. Petkovice, který na klubové úrovni rád prosazoval nestandardní formaci 3-4-3, mohlo těšit jen osm inkasovaných branek - tuto statistiku nyní na Euru prověří domácí Francie, Rumunsko a Albánie.

Yann Sommer zasahuje proti Divocku Origimu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Bruno Fahy

Velkou zásluhu na tom měl strážce brankoviště, při svém věku (27) již velmi zkušený Yann Sommer. Ten se po svém příchodu z Basileje, kde ho nahradil Tomáš Vaclík, přesunul do Mönchengladbachu, kde s týmem zažívá skvělé časy. Sommer býval členem úspěšné jednadvacítky, z níž do seniorského týmu přešlo mnoho současných opor, a v současnosti je zcela jasnou jedničkou týmu.

Před sebou má ovšem eratickou směsici hráčů. Na jedné straně mu tu napravo létá "Forrest Gump" světového fotbalu Stephan Lichsteiner, který se v italském Juventusu vypracoval mezi nejlepší světové beky. I nalevo, kde je na stráži Ricardo Rodríguez, by neměly nastat problémy. To ale neplatí o středu švýcarské defenzivy, o niž se zřejmě budou starat Johan Djourou a Fabian Schär.

Klíčový hráč: Granit Xhaka. Třetí nejdražší posila v historii Arsenalu drží zálohu pohromadě a bude diktovat hru Švýcarů i na Euru. Agresivní záložník se skvělými dalekonosnými pasy bude vysílat do náběhů krajní obránce i další oporu, křídelníka Stoke Xherdana Shaqiriho.

Vycházející hvězda: Při absenci kvalitních hrotových útočníků by příležitost mohl dostat Shani Tarashaj, který za Grasshoppers nastřílel jedenáct branek v lize a vysloužil si přestup do Evertonu.

Nejdůležitější absence: Kvůli malému hernímu vytížení v nominaci chybí dřívější opora Gökhan Inler. Zranění kolena zase vyřadilo jedničku na hrotu útoku Josipa Drmiče. Nadějný hráč za sebou má už dva nepovedené ročníky v bundeslize po skvělé sezoně v Norimberku před mistrovstvím světa v roce 2014. Z nominace nakonec vypadla i dlouholetá stálice defenzivy Philippe Senderos.

Djourou býval velkou nadějí londýnského Arsenalu, svůj potenciál ale nikdy nedokázal naplnit a nyní bojuje v dolních patrech bundesligy s Hamburkem. V německém Hoffenheimu hraje i Schär. V každém případě nejde o nejrychlejší dvojici zadáků, kterou současné Euro nabídne, a soupeři toho budou chtít využít.

Naopak záloha je švýcarskou doménou - málokterý tým si na Eure přivezl tolik talentu, jakým disponují Xhaka a Shaqiri. Spoluhráči z mládežnických kategorií budou určujícím pro hru celého týmu. Pokud se bude dařit jim, Švýcaři by neměli mít problém s většinou týmů. Přidejme bojovníka na pravém kraji Valona Behramiho a křídelníka Admira Mehmediho, a dostaneme dostatečný přehled o kvalitě švýcarského středu pole.

Granit Xhaka
zdroj: ČTK/ZUMA/50 autor: Marc Schumacher

Petkovic spoléhá na jediného klasického hrota, na kterého se v týmu vytvořila tříčlenná fronta. V jejím čele je Haris Seferovic, na klubové úrovni hráč Frankfurtu, který právě jeho trefa zachránila v bundeslize. Seferovic ale delší čas nedokáže dosáhnout své nejlepší formy, a tak je otázkou, zda trenér nedá šanci jednomu z náhradníků. Favoritem by tu jistě byl Eren Derdijok, miláčkem fanoušků je ale především devatenáctiletý Breel Embolo. Útočník Basileje se těší sympatiím publika mimo jiné i proto, že v jednom ze zápasů švýcarské ligy upozornil rozhodčího na špatné rozhodnutí ve prospěch vlastního týmu.

Ať už před generálem Xhakou ale na hrotu bude hrát kdokoliv, na týmu bude ležet očekávání národa, který pevně věří v postup z relativně schůdné skupiny. Švýcaři vyhlásili, že chtějí slavit postup už po úvodních duelech s Albánií a Rumunskem a v závěru si už v poklidu zahrát s domácí Francií. Nebylo by žádným překvapením, kdyby se jim to skutečně podařilo. A cesta dál pak může záležet jen na šťastném losu.

Tip na umístění redakce webu ČT sport: Čtvrtfinále

Konečná nominace

Brankáři: Yann Sommer (Mönchengladbach/Něm.), Roman Bürki (Dortmund/Něm.), Marwin Hitz (Augsburg/Něm.)

Obránci: Stephan Lichtsteiner (Juventus/It.), Johan Djourou (Hamburg/Něm.), Steve von Bergen (Young Boys), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg/Něm.), Fabian Schär (Hoffenheim/Něm.), Michael Lang (Basilej), Francois Moubandje (Toulouse/Fr.), Nico Elvedi (Mönchengladbach/Něm.)

Záložníci: Valon Behrami (Watford/Angl.), Gélson Fernandes (Rennes/Fr.), Xherdan Shaqiri (Stoke/Angl.), Blerim Džemaili (Janov/It.), Granit Xhaka (Arsenal/Angl.), Fabian Frei (Mohuč/Něm.), Denis Zakaria (Young Boys)

Útočníci: Eren Derdiyok (Kasimpasa/Tur.), Admir Mehmedi (Leverkusen/Něm.), Haris Seferovic (Frankfurt/Něm.), Breel Embolo (Basilej), Shani Tarashaj (Everton/Angl.)

Trenér: Vladimir Petkovic

Zdroj
ČT sport, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články