Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Momenty Eura: Panenkův zlatý dloubák, který přepsal fotbalové slovníky (1976)

Je to přesně 40 let, co na stadionu v Bělehradě byla k vidění penalta, která se zapsala mezi nejvýraznější momenty českého i světového fotbalu. Antonín Panenka díky ní tehdy ve finále ME rozhodl o celkovém triumfu Československa a zároveň si zajistil doživotní slávu, která ho dostala i do fotbalových slovníků.

Antonín Panenka slaví proměněnou penaltu na ME 1976, která ČSR zajistila titul
zdroj: ČTK/DPA autor: Karl Schnurrer

Messi předvedl Panenkovu penaltu. Messi dal gól Panenkou. Messi ukázal krásného Panenku. I takové titulky se objevovaly v loňském roce ve světových médiích, když argentinská superhvězda proměnila pokutový kop jako československý reprezentant. Slovo Panenka už totiž nepatří pouze do českého slovníku, ale také do anglického, španělského či italského. A stačilo k tomu pouze pár vteřin během bělehradského večera v roce 1976.

"Do té doby takto penaltu nikdo nekopal. Byl jsem vyučený soustružník, a kdybych ji nedal, tak mám asi po kariéře a dnes bych byl soustružník s 30letou praxí," vzpomínal s úsměvem na slavný moment Panenka pro pravdu.sk.

Tehdy se závěrečného turnaje účastnily pouze čtyři celky a třeba i čtvrtfinále se hrálo na dva zápasy, doma/venku. Do Jugoslávie kromě Čechoslováků postoupili také silní Nizozemci, domácí Jugoslávci a mistři světa ze Spolkové republiky Německo.

Los určil, že soupeřem Československa v semifinále hraném v Záhřebu bude Nizozemsko, které mělo v kádru taková jména jako Johan Neeskens či Johan Cruyff. Svěřenci trenéra Václava Ježka však na svého soupeře vyzráli. V základní hrací době utkání skončilo 1:1, když se o obě branky postaral Anton Onduš. Prodloužení ale už patřilo Čechoslovákům. Trefil se Zdeněk Nehoda se střídajícím Františkem Veselým a outsider zvítězil 3:1.

Ve finále pak na československou reprezentaci čekal největší favorit ze SRN, jenž 4:2 po prodloužení porazil Jugoslávce. Československo se v deštivém Bělehradě dostalo do vedení 2:0 po brankách Jána Švehlíka a Karola Tobiáše. Západní Němci však dokázali odpovědět Dieterem Müllerem a minutu před koncem Berndem Hölzenbeinem.

Viktor ho odrazoval, Panenka měl ale jasno

V prodloužení nikdo další branku nepřidal a o všem musely rozhodnout penalty. Za Československo se postupně trefili Nehoda, Ondruš a Jurkemik. Z německého tábora byli úspěšní Bonhof, Flohe a Bongartz. Ve čtvrté sérii však nad Viktorovu branku zamířil Höness.

Všechno tak měl na noze Panenka, jenž už dopředu přesně věděl, co hodlá udělat. "Už asi dva měsíce před mistrovstvím jsem se rozhodl, že když budu kopat penaltu, pošlu míč doprostřed branky," vzpomínal pár let zpátky pro idnes.cz.

O záměru věděl jeho spolubydlící z pokoje brankář Ivo Viktor, jenž se ho snažil přesvědčit, aby kopl pokutový kop normálně. "Ivo mě zrazoval. Vyhrožoval, že mi nedá klíč od pokoje, jestli to zvorám. Ale po finále mi sám odemkl dveře," přiznal nyní sedmašedesátiletý hráč přezdívaný Páňa.

Panenka se v rozhodující moment rozběhl jako na klasický kop, v poslední chvíli ale lehce zpomalil pravačkou a míč lehce podkopl. Německý brankář Sepp Maier skočil k levé tyčce a mohl tak pouze bezmocně sledovat, jak se míč pomalu, ale jistě snáší do jeho branky a československý reprezentant s rukama nahoře běží slavit se spoluhráči titul.

"Vždycky jsem se snažil hrát pro diváky, aby si ze zápasu odnesli nějaký zážitek. Aby si měli v hospodě u piva o čem povídat. A abych z toho měl dobrý pocit i já. Myslím, že se mi to dařilo," zhodnotil svůj kop, jímž Československu zajistil premiérový celkový triumf.

Pomohla soutěž o čokoládu

Nápad na slavné provedení, kterému se začalo říkat "padající list" či "vršovický dloubák" přitom dostal před spaním. Dumal totiž, jak po tréninku v pokutových kopech porazit v soutěži o pivo či čokoládu brankáře Zdeňka Hrušku. 

"Zdeněk byl dobrý, prohrával jsem s ním, a tak jsem před spaním přemýšlel, co bych udělal, abych ho porážel. Napadl mě pomalý oblouk doprostřed branky. A tak jsem to vyzkoušel. Začal jsem nad Zdeňkem vyhrávat, ale současně i tloustnout po vyhraných čokoládách," vzpomíná Panenka, jenž ke zlatu čtyři roky na to přidal ještě bronz.

Panenkova penalta kromě pozitivních ohlasů v roce 1976 vyvolala i negativní. "Západoevropští novináři tehdy napsali, že jsem Maiera zesměšnil. To byla ale úplná blbost. Kdo by si to dovolil v takové chvíli ve finále šampionátu?" vzpomíná bývalý československý reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Penalta Antonína Panenky na ME 1976

"Pravdou však je, že Maier se mnou 35 let nemluvil. Byl to přijemný a zábavný člověk, ale jen do momentu, než se začalo mluvit o mně a penaltě. To se z něj stala šelma. Nedávno se to ale změnilo, asi proto, že už jsme staří a už si asi to možná ani nepamatuje," dodala se smíchem legenda pražských Bohemians, která skvělé výkony podávala i v dresu Rapidu Vídeň.

V současnosti je ale Panenkova penalta považována jako moment geniality a mezi největšími hvězdami má celou řadu následovníků. Kromě Messiho se tímto způsobem trefili Andrea Pirlo, Zinedine Zidane, Pavel Horváth a závěrečným gól kariéry takto zaznamenal Luca Toni. Jiní zase prokázali, že použít "vršovický dloubák" není jednoduché. Mluvit by o tom mohl třeba Peter Crouch.

Každopádně Panenkova penalta se stala legendární a je dost možné, že i letos bude na mistrovství Evropy k vidění. Třeba opět ve finále a třeba opět rozhodne...

Hlavní zprávy

Nejčtenější články