Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kravské zvonce, kohouti i dýmovnice. Lille ve francouzsko-švýcarském obležení

Lille – Velké vyvrcholení základní skupiny A fotbalového Eura se blíží. Domácí Francouzi v neděli večer v Lille narazí na své východní sousedy ze Švýcarska. Poblíž belgických hranic panuje přátelská atmosféra. Zvuky kravských zvonců se mísí s pokřiky "Allez, Les Bleus!".

Už krátce před polednem se velké náměstí Charlese de Gaulla plní fanoušky. Víc vidět jsou Švýcaři. U fontány se v jednom hloučku podává fondue, vedle ubrousku s francouzskou bagetou nechybí ani kravský zvonec. Ten večer na moderním stadionu Pierra Mauroye přijde jistě vhod.

O pár minut později se objevuje Francouz s umělým kohoutem na hlavě. Kolem se seskupují domácí příznivci i fanoušci ze země helvétského kříže a následují pokyny předřečníka s bubnem. Na jeho gesto všichni zvedají ruce a jásají.

V okolí náměstí je k vidění jen pár policistů, žádné velké operace těžkooděnců. Snad na každém rohu jsou ale poutače lákající na Euro. Servírky v restauracích mají na tvářích francouzské vlajky nebo alespoň trikolóry obvázané kolem rukou. Kolem jedné z hospod pobíhá malý chlapec se zapálenou dýmovnicí. Rozruch nebudí, spíše úsměvy kolemjdoucích.

Pět hodin před úvodním hvizdem se náměstí v centru města plní a plní. Hloučky obou stran se volně mísí. Občas se ozve dělbuch. Atmosféru rozproudí i popelářský vůz, který houká do všech stran. Otec maluje synovi na tvář švýcarskou vlajku, ihned je pod dohledem jednoho z mnoha novinářů a míří na něj kamera. Štáby se proplétají mezi fanoušky a ptají se na dojmy před startem zápasu.

Lille bylo v roce 2004 vyhlášeno evropským městem kultury, v těchto dnech je to ale jednoznačně město fotbalu. A z pohledu domácích nastal den D právě dnes. Na stadion se vejde "jen" 50 tisíc fanoušků, pro ostatní je připravena fanzóna, která se začíná pomaličku zaplňovat už dlouho před zápasem.

U arény postává kolem páté hodiny odpolední už několik tisícovek fanoušků. Davem se proplétají lidé s nápisy "Sháním lístek". Ve skutečnosti jsou to však překupníci, kteří dělají pravý opak.

Jak dopadne zápas favorizované Francie se Švýcarskem a kdo vyhraje skupinu A? Sledujte přímý přenos ČT sport a našeho webu od 20:20. Souběžně hrané utkání od 21:00 Rumunska s Albánií sledujte exkluzivně na našem webu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články