Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Grygera favorizuje domácí Francouze, fotbalovým obrům věří i Vízek s Kukou

Praha - Fotbalový svátek ve Francii odstartuje utkáním mezi Les Bleus a Rumunskem. Podle účastníka evropských šampionátů z let 2004 a 2008 Zdeňka Grygery je favoritem letošního turnaje právě domácí mužstvo, a to i přes absenci některých opor základní sestavy. Utkání Francie - Rumunsko sledujte v přímém přenosu od 20:15 na ČT sport a na našem webu.

Předzápasový trénink Francie před vstupem do turnaje proti Rumunsku
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

"Přidávám se k tipům sázkových kanceláří, podle mě jsou Francouzi favorité šampionátu a mají tým na to, aby tady uspěli a došli daleko – až do finále," tvrdí mistr Evropy do 21 let Zdeněk Grygera.

Podle bývalého českého reprezentanta má Francie šanci na vítězství i přes absenci některých hráčů. "O francouzské nominaci se hodně mluvilo, ale oni mají velmi kvalitní kádr. Já si myslím, že tam mají hvězdy, které jsou budoucností francouzského fotbalu," vysvětlil Grygera, který je na letošním Euru expertem České televize.

Soupeřem domácího celku bude na úvod ME Rumunsko, které se Eura účastní znovu po osmi letech. "O Rumunsku se před dnešním duelem příliš nemluví, protože Francie je jasným favoritem. Já ale říkám, že všechny týmy, které se kvalifikovaly na Euro, mají kvalitu. To samozřejmě platí i u Rumunů, ale nedá se to srovnat s francouzským kádrem. Myslím si, že pro ně to bude velmi těžké. Je to pro ně první zápas šampionátu s domácími Francouzi a ještě před plným stadionem," dodal Grygera.

Dlouholetá opora národního týmu si směrem k večernímu klání přeje, aby Rumuni nehráli příliš defenzivním stylem. "Kvůli fanouškům bychom byli rádi, aby Rumunsko bylo aktivní, aby chtělo hrát fotbal a nebylo to jen o bránění a čekání na gól," uzavřel Grygera.

Dva tucty týmů na ME? Ku prospěchu věci, anebo kvantita převáží nad kvalitou?

Stejně jako Grygera věří svěřencům Didiera Deschampse i internacionálové Ladislav Vízek a Pavel Kuka. "Francouzi už několikrát v minulosti ukázali, že umí využít domácího prostředí, navíc mají velmi silný tým," říká Kuka, který též zmiňuje výběry Španělska a Německa. "Bude to turnaj mocných. Bude to jeden z trojice Francie-Španělsko-Německo," přidává Vízek svůj tip na letošního krále fotbalové Evropy.

Co se týče rozšíření počtu účastníků na 24 mužstev, Vízek se osobně domnívá, že to byla dobrá volba. "Bude to takové malé mistrovství světa. Ale bez Holandska, což je pro mě největší bomba. Jsem rád, že neuvidím na šampionátu jen Itálii, Německo, ale také týmy jako Rumunsko nebo Maďarsko," doplnil Vízek.

Naopak podle fotbalového experta Petra Nosálka se nejednalo o správný krok. "Přidávám se k hlasům mnoha kritiků, kteří tvrdí, že kvalita se nahradila kvantitou. Obávám se, že to rozmělní hodnotu zápasů na turnaji - koho bude třeba zajímat (kromě těch dvou zemí) utkání Slovensko - Wales. Možná nás, ale nedovedu si představit Španěly a Angličany, že se budou s velkým zájmem dívat na podobné zápasy," konstatoval Nosálek.

Výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský o fotbalovém ME na obrazovkách ČT: "Pro diváky je připraven především dobrý fotbal. Po olympijských hrách, mistrovství světa ve fotbale a mistrovství světa v hokeji je fotbalové Euro tím největším svátkem, co může sportovní divák na televizní obrazovce vidět. Poprvé v historii odvysíláme živě padesát utkání."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články