Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čtvrtfinále přinese souboje plné zkušeností i velkých srdcí

Čtvrtfinále fotbalového Eura slibuje hodně zajímavou podívanou. Mezi osmi nejlepšími celky sice překvapivě chybí obhájci ze Španělska, Albion nebo černý kůň turnaje Chorvatsko, diváci se ale naopak mohou těšit na srdnaté a heroické výkony Walesu či Islandu. Turnajem dále prochází zkušené Německo i domácími fanoušky hnaná Francie, o titul se ale popere i útočná Belgie, Portugalsko, Itálie a Polsko.

Slavící portugalští hráči
zdroj: Reuters autor: Max Rossi

Polsko – Portugalsko

V Marseille se v prvním hraném čtvrtfinále střetne poslední slovanský zástupce Polsko s výběrem Portugalska. Zatímco Poláci se mezi osm nejlepších týmů dostali na Euru poprvé, Portugalci mají větší zkušenosti. Před čtyřmi lety ve čtvrtfinále zvítězili 1:0 a učinili stopku postupovým nadějím České republiky.

Polsko má na turnaji kvalitní tým, který v kvalifikaci nestačil pouze na Němce. Vstřelili 33 gólů, což bylo nejvíc ze všech týmů, a útočník Robert Lewandowski vévodil s 13 trefami tabulce střelců. Na Euru se ale Poláci gólově drží na uzdě. Ve skupině ani jednou neinkasovali, ale vstřelili pouze dvě branky. V osmifinále přidali ještě jednu a přes Švýcarsko přešli až na penalty. Lewandowski se trápí, v polském dresu se netrefil už v sedmém zápase v řadě. Nebezpečnější je zatím jeho spoluhráč Arkadiusz Milik a především záložník Jakub Blaszczykowski.

Program čtvrtfinále Eura:

Čtvrtek, 21:00, Marseille: Polsko - Portugalsko

Pátek, 21:00, Lille: Wales - Belgie

Sobota, 21:00, Bordeaux: Německo - Itálie

Neděle, 21:00, Paříž (Saint-Denis): Francie - Island

Portugalci svojí formou zatím taky příliš neoslňují. V základní skupině třikrát remizovali s Islandem, Rakouskem a Maďarskem, ale poté zařídil důležitou osmifinálovou výhru nad favorizovaným Chorvatskem útočník Ricardo Quaresma. Hlavní postavou je nicméně hvězda Cristiano Ronaldo, který jako první vstřelil gól na čtyřech různých Eurech a pouhý jeden gól ho dělí od vyrovnání rekordu Michela Platiniho, který na mistrovstvích Evropy vsítil celkem devět branek.

Wales – Belgie

Gareth Bale slaví postup na Euro
zdroj: PA autor: David Davies

Utkání Walesu s Belgií se uskuteční v Lille, což bude mít speciální atmosféru pro belgického středopolaře Edena Hazarda. Záložník Chelsea totiž ve francouzském klubu Lille OSC působil do roku 2012. Hazard navíc v osmifinále zazářil, podal dle svých slov nejlepší výkon za Belgii, a tak se jistě bude chtít předvést ve svém bývalém městě.

Belgie na úvod Eura prohrála po nevýrazném výkonu s Itálií, jenže pak Rudí ďáblové nastartovali svoji útočnou mašinérii a poradili si se Severním Irskem i Švédskem. V osmifinále pak deklasovali překvapení turnaje Maďarsko 4:0. Belgičané vyslali během šampionátu 84 střel na bránu a jsou v tomto ohledu nejproduktivnějším týmem ve Francii.

Pro Wales byla úspěchem již kvalifikace na Euro, na kterém je měla zastínit jiná země Spojeného království – Anglie. Jenže kolébka fotbalu je po prohře s Islandem mimo hru, stejně jako Irsko a Severní Irsko, které nestačilo právě na Velšany. Vlajku Ostrovanů ve čtvrtfinále tedy drží už jen tým okolo Garetha Balea.

Německo – Itálie

V Bordeaux se odehraje čtvrtfinále nabité zkušeností. Střetne se v něm totiž Německo s Itálií. Němci jsou jako pokaždé horkými favority na celkové vítězství, Itálie byla naopak podceňovaná, ale kvalitními výkony si hlasitě říká o pozornost.

Itálii čekali v osmifinále obhájci titulu ze Španělska, kteří ji na minulém Euru ve finále deklasovali 4:0, což byla nejvyšší finálová výhra v historii evropských šampionátů. Nicméně italský trenér Antonio Conte své svěřence skvěle připravil a ti tentokrát dokázali zvítězit 2:0. Španělé tak utrpěli porážku ve vyřazovací části na velkém turnaji poprvé od roku 2006.

Němci zatím plní roli favorita. V základní fázi zaváhali pouze s Poláky, se kterými sehráli bezbrankovou remízu, jinak sbírají vítězství. Poslední zatím přidali proti Slovákům, které vyřadili z turnaje třemi góly. Tým pod taktovkou Joachima Löwa zůstává jediným, který na letošním Euru ještě ani jednou neinkasoval.

Francie – Island

V srdci Francie, na pařížském stadionu Saint-Denis, se odehraje poslední čtvrtfinále mezi domácí Francií a překvapivě Islandem. Kohouti budou jasným favoritem, nicméně Islanďané již dokázali, že se zvučných jmen nebojí.

Slavící fotbalisté Francie
zdroj: Reuters autor: MAX ROSSI

Na Francouzích leží velký tlak, tak jako na všech hráčích pořádající země. Francie je jedna ze tří zemí, která dokázala vyhrát domácí Euro. Povedlo se jí to v roce 1984, před ní to v roce 1964 dokázalo Španělsko a o čtyři roky později Itálie. Francouzi by tento triumf rádi zopakovali, jenže důležitá vítězství se zatím rodila hodně kostrbatě.

Výhru nad Rumunskem zachraňoval v závěru Dimitri Payet a tři body nad Albánií byly vybojovány také až v závěru. Následovala remíza se Švýcary a osmifinálová výhra nad Iry 2:1, kdy otočení zápasu zařídil dvěma góly Antoine Griezmann. Právě ten je se třemi zásahy spolu s Garethem Balem a Álvarem Moratou v čele tabulky střelců.

Island senzačně postoupil z nelehké kvalifikační skupiny a na velkém závěrečném turnaji se představil vůbec poprvé. S populací, která přesahuje sotva 300 tisíc obyvatel, jde o nejmenší národ, který se na takový turnaj kdy probojoval. Jenže Islanďané se nespokojili pouze s kvalifikací a postoupit se jim podařilo i ze základní skupiny. Třešničku na dortu přidali osmifinálovým vítězstvím 2:1 nad Anglií a jejich tažení Evropou pokračuje.

Zdroj
UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články