Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

BLOG: Sladká Paříž s příchutí fotbalu

Jen co nastoupíte do po strop nacpaného příměstského vlaku RER, okamžitě jste v centru dění. I když v tom skutečném centru budete z obou letišť až zhruba za dobrou třičtvrtěhodinku.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT

Těleso ve složení kytara, banjo, heligonka a nezbytná samohrajka pro basový podkres alá Lunetic, tradičně vyluzuje pro turisty cokoliv – hrálo by i Bobinu Ulrichovou, kdyby ji nedejbože znalo. Tentokrát preluduje zrychlenou gipsy verzi Beethoveny notoricky známé skladby Pro Elišku. Zlaté mince v kapse sice chtřestí, s přílišným nadšením pestré směsice lidí se ale hudební produkce nesetkává. Vítejte v hlavním městě Francie.

Paříž se do prvního semifinálového rána nepřekvapivě probouzela jako kterýkoli jiný den. Za prvé se večer hraje utkání mezi Portugalskem a Walesem až ve vzdáleném Lyonu, za druhé uctívaný domácí tým si odbude boj o postup do finále s Německem až ve čtvrtek v Marseille.

Oficiální fan-shop ME 2016
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Je už nicméně pomalu znát, že fotbalové mistrovství Evropy spěje ke svému konci. Všudypřítomné vlaječky všech 24 týmů, které se na letošním Euru představily, lemují bulváry, stejně tak vícejazyčné nápisy zvoucí k posezení v restauracích, ale třeba oficiální fan-shopy už houfně vyprodávají zásoby.

Jde jim to o to snáz, když všechno zboží srazily oproti červnu na poloviční ceny. Kupříkladu trička s leitmotivy letošního ME nestojí původních 20, resp. 25 EUR, ale 12 či 10,90. A třeba taková hejna ruských turistů si z obchodů udělala vyloženě cash & carry; kupují je po desítkách. Pokud by organizátoři mistrovství světa 2018 naložili s cenami merchandisingu stejně jako se vstupenkami, dá se asi očekávat podobná "hujerovina".

Nádraží Gare du Nord a fotbálková příprava na semifinále
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Už jsem o tom psal i z Lille, totéž platí tady. Na ulici policisty prakticky nevidíte, vojáky už vůbec ne. Pokud tedy nemíříte na letiště, nádraží, nově taky pláže nebo vyloženě pod Eiffelovku, kde je postavena obří fan-zóna, kterou před měsícem "spouštěl" obřím koncertem David Guetta. Francouzská města musí být vedle klasických soukromých security mužíků a velmi sofistikovaného kamerového systému zaplavena ale sakra fest hlídkami v civilu.

Ty ovšem i tak nic nezmohly pár dnů zpátky, kdy to ve fan-zóně během utkání Německo – Itálie po zažehnutí plamene a pár jiskrách ve vzduchu vypadalo na něco moc nehezkého. Stovky lidí propukly v paniku a z Martových polí běžely v domnění teroristického útoku okamžitě všemi směry.

Chvílemi to prý podle Daily Mailu dokonce vypadalo, že řítící se dav kvůli stoupajícímu kouři někoho ušlape. Naštěstí se jednalo o planý poplach. Snad se nic podobného už do neděle opakovat nebude.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články