Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Albánie: Historická premiéra mezi elitou

Fotbalisté Albánie jsou v očích mnoha fotbalových expertů jedním z nejpřekvapivějších účastníků evropského šampionátu. Malá středomořská země z Balkánského poloostrova postoupila na velký turnaj poprvé. V kvalifikaci za sebou přitom nechala renomované soupeře z Dánska či Srbska a překvapit hodlá i ve Francii.

Fotbalová reprezentace Albánie
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Když byl v roce 2011 jmenován trenérem albánského národního týmu Ital Gianni De Biasi, jeho prioritou bylo nejen přestavět tým po odchodu několika klíčových hráčů, ale především naučit Albánce bránit.

Vštípit svým svěřencům herní styl založený na poctivém plnění defenzivních povinností se De Biasimu v poměrně krátkém časovém horizontu podařilo a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Premiérový postup na evropský šampionát s pouhými pěti inkasovanými góly je toho důkazem.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Albánie

Kvalifikace: Balajův lisabonský volej odstartoval historické tažení

Albánie byla nalosována do skupiny I po bok Portugalska, Dánska, Srbska a Arménie. Karty byly rozdány celkem jednoznačně. Hvězdami nabitá mužstva první trojice jmenovaných si to rozdají o postup, dvojice A+A naplní roli outsiderů.

Veškeré prognózy však záhy vzaly za své. Albánští fotbalisté na sebe totiž hlasitě upozornili už v prvním duelu. Z Portugalska si díky gólu Bekima Balaje, bývalému hráči obou pražských S, odvezli nečekané tři body a postavili základní kámen historické kvalifikační jízdy.

Po následné domácí remíze s Dánskem vycestovali k derby do Srbska, což vyústilo v největší kvalifikační skandál přesahující sportovní rozměry. Radikální balkánští fanoušci totiž dostáli své pověsti. O zápase během několika hodin věděl celý fotbalový svět. V Bělehradě se nedohrálo a kontroverzní kontumace u sportovní arbitráže nakonec přiřkla vítězství hostům.

Albánci si však postup vybojovali především na hřišti. Hlavně v zápasech na hřištích soupeřů dodržovali do puntíku naordinovanou taktiku, která přinášela kýžené ovoce. Venku ani jednou neinkasovali a získali deset z dvanácti možných bodů.

Klíčový hráč: Lorik Cana. Kapitán albánské reprezentace a bývalý defenzivní záložník Lazia se stáhl do středu obrany a řídí defenzivu i kabinu.

Vycházející hvězda: Jen málo albánských mladíků dostává takový prostor jako dvaadvacetiletý stoper Frosinone Arlind Ajeti. Svému klubu v Serii A pomohl k záchraně a s Lorikem Canou tvoří zřejmě nejlepší stoperskou dvojici. To Albánci potvrdili i před rokem v přátelském zápase s Francií, kterou porazili 1:0, právě s Canou a Ajetim v obraně.

Nejdůležitější absence: I z pohledu českého fotbalového diváka je překvapivé vyřazení Herolinda Shaly z kádru. Záložník Liberce má za sebou vynikající sezonu a pomohl Slovanu do Evropské ligy i ke třetímu místu v lize. Z obránců nakonec nejede Berat Djimsiti, který odehrál velkou část kvalifikace.

Hvězda týmu: Lorik Cana

Kapitána národního týmu lze směle označit za hrající legendu albánského fotbalu, přestože je mu pouhých dvaatřicet let. Je ikonou a přirozeným lídrem celého mužstva. Původem záložník, jenž se s přibývajícím věkem posunul na pozici stopera, oblékal během kariéry dres hned několika předních evropských celků.

Působil v PSG či Marseille, hrál však také za Galatasaray Istanbul, Lazio Řím či anglický Sunderland. Momentálně hájí barvy francouzského Nantes.

Na Euru mohou jedině překvapit

Svěřenci Gianniho De Biasiho nepřicestují do Francie pod žádným tlakem. Mohou jedině překvapit. Šampionát zahájí duelem se Švýcarskem, poté nastoupí proti domácí Francii a v závěrečném utkání změří síly s Rumunskem.

V případě, že bude tým schopen zopakovat výkony z kvalifikace, není eventuální postup utopií. Výhra v Portugalsku či doma s Francií, ačkoli se jednalo pouze o přátelský duel, může sloužit jako inspirace a důkaz, že hrát se dá s každým.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Albánie: 4. místo ve skupině

Nominace Albánie na ME ve Francii

Brankáři: Etrit Berisha (Lazio Řím/It.), Alban Hoxha (Tirana), Orges Shehi (Skënderbeu).

Obránci: Lorik Cana (Nantes/Fr.), Arlind Ajeti (Frosinone/It.), Mergim Mavraj (Kolín n.R./Něm.), Elseid Hysaj (Neapol/It.), Ansi Agolli (Karabach/Ázerb.), Frederic Veseli (Lugano/Švýc.), Naser Aliji (Basilej/Švýc.).

Záložníci: Ledian Memushaj (Pescara/It.), Ergys Kace (PAOK Soluň/Řec.), Andi Lila (Janina/Řec.), Migjen Basha (Como/It.), Odise Roshi (Rijeka/Chorv.), Burim Kukeli (Curych/Švýc.), Ermir Lenjani (Nantes/Fr.), Taulant Xhaka (Basilej/Švýc.), Armir Abrashi (Freiburg(Něm.).

Útočníci: Bekim Balaj (Rijeka/Chorv.), Sokol Cikalleshi (Basaksehir/Tur.), Armando Sadiku (Vaduz/Licht.), Shkelzen Gashi (Colorado/USA).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články