Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Povídání o kopané

Lidská práva na Ukrajině jsou v ofsajdu

Kyjev/Praha – Na začátku evropského šampionátu ve fotbale byla v Kyjevě zahájena putovní výstava "Lidská práva v ofsajdu". Expozice skrze skutečné příběhy obětí "neférové hry" ukazuje nejzávažnější příklady porušování lidských práv na Ukrajině za poslední dva roky. Jde především o politickou represi, cenzuru, rozhánění poklidných demonstrací, mučení na policejních stanicích a nespravedlivá soudní řízení.

Lidská práva v ofsajdu / Dívka dává vládě červenou kartu
zdroj: Člověk v tísni

Během června výstava putuje po čtyřech ukrajinských městech, která hostí šampionát Euro. Ke zhlédnutí ve veřejném prostoru byla již v Kyjevě a ve Lvově, chystají se expozice v Charkově (16. června) a Doněcku (22. června), kde bude doprovázena vystoupeními předních ukrajinských umělců a satirickými scénkami čerpajícími z fotbalové symboliky.

Množí se útoky na novináře či aktivisty

"Ukrajina ztrácí pozici jedné z nejdemokratičtějších zemí bývalého Sovětského svazu. Tento propad je možné zastavit jedině aktivní činností občanské společnosti a za pozornosti mezinárodního společenství," říká Oleksandra Matvijčuk, předsedkyně Centra občanských svobod, které spolu s Člověkem v tísni výstavu organizuje.

Lidská práva v ofsajdu / "Zabil jsem miliony Ukrajinců. A co jsi udělal ty, aby sis zasloužil pomník?"
zdroj: Člověk v tísni

"Život, podobně jako fotbal, má svá jasná pravidla. Ta jsou bohužel na Ukrajině soustavně porušována. Lidská práva jsou zde již dlouhodobě v ofsajdu," dodává Matvijčuk. V poslední době se na Ukrajině množí případy útoků na novináře či aktivisty, přičemž "neznámí útočníci" zůstávají téměř bez výjimky nepotrestáni.

Výstava se podobně snaží zdokumentovat asi desítku nejvážnější případů porušování lidských práv, které pravděpodobně představují pouze zlomek jejich skutečného počtu. Západním fanouškům se tak snaží připomenout, jaká země pořádá fotbalový svátek.

"Například v březnu 2012 byl před svým bytem unesen Rostislav Šapošnikov. Dva neznámí muži se jej nejprve snažili udusit ve svém autě, poté jej zbili do bezvědomí v lese za městem. Život mu nejspíše zachránili dva projíždějící cyklisté, jejichž přítomnosti se násilníci zalekli a z místa rychle odjeli," říká Jakub Šimák z Člověka v tísni.

Šapošnikov je známým aktivistou populární občanské iniciativy "Dopravní kontrola", která monitoruje porušování zákonů ze strany ukrajinské dopravní policie. Šapošnikov sám na zahájení výstavy vystoupil, o své zkušenosti se mimo jiné podělila i Zoja Karpylenko, matka Sergeje Karpylenka, který byl ve svých sedmadvaceti letech umučen policií k smrti.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články