Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Filaret je mimo

Fotbal nemá v pořadatelských zemích jen fanoušky. Poměrně jasný důkaz  o tom podal patriarcha ukrajinské pravoslavné církve Filaret. Tenhle třiaosmdesátiletý pán nijak netají, že k fotbalu osobně nemá vůbec žádný vztah – já bych spíše řekl, že ho z duše nesnáší – nikdy ho nenapadlo vůbec kopnout do míče, protože se podle vlastních slov od mala věnoval pouze věcem duchovním. To se chce jednomu položit otázka, jak byl starý, když se narodil, takhle to vypadá na nějakých dvaapadesát let.

Jaromír Bosák
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Právě nejvyšší ukrajinský pop prohlásil, že pravoslavná církev nemůže podporovat nevázané vášně (jaké jsou asi ty vázané), které se fanoušků zmocňují (zřejmě cítí sirný zápach po přítomnosti ďábla). „Jen se podívejte do tváře těch lidí, tom už přece nejsou lidé, jsou spíše podobní opicím. Jsou vyvedeni z rovnováhy a upadají do hříchu“, pravil dle agentur věrozvěst.

V rámci objektivity musím souhlasit s tím, že určitá část spektra fotbalových fandů by si zasloužila pobyt v kleci nebo ve výběhu v zoo. O to nic. Ale jinak je boží posel poněkud mimo. To už jsme slýchávali, myslím lidi obecně, častokrát, že sport, ale i jiné záliby, jsou dílem ďáblovým (nebo západních imperialistů) a podílet se na nich jest hříchem (prohřeškem proti socialistickému soužití a zákonům). Kdo se nemodlí k bohu (straně, vůdci) je hoden opovržení, věčného zatracení a obecného ostouzení, třeba i konfiskaci majetku. Kdo vyznává jiné hodnoty než bible (korán, Mein Kampf, komunistický manifest) je primárně podezřelý a jako s takovým s ním má být zacházeno a následně zatočeno.

Je zvláštní, jak jsou si militantní ideologie podobné. Jak by asi Filaret reagoval, kdyby mu někdo pošeptal do ouška, že konkurence přímo ve Vatikánu je z jisté části naopak velkým vyznavačem kopacího míče a mnoho tam žijících mnichů i církevních hodnostářů si čas od času fotbálek šoupne ? Asi by se potřeboval rychle zbavit příznaků mdloby. Nejspíše větším stakanem vodečky. A když by se k němu dostala i informace o tom, že se zhusta stane, že když proti sobě hrají dvě uvědomělá mužstva služebníků božích musí zasahovat zdravotníci? To by ho vážně mohlo uvrhnout do pořádně zmateného stavu.

Tím spíše, kdyby tušil, že se už v minulosti několikrát stalo se, že rozepře poněkud většího formátu musely při podobných utkáních  řešit policejní složky. Přitom by si člověk myslel, že při podobných "derby" vůbec nejsou zapotřebí rozhodčí. To je krásná představa…Kněží si nadávají, kopou se pod koleno, simulují, chtějí si vymodlit penaltu, nepřiznávají tečovaný míč, sem tam složí někoho zezadu. A pak si vjedou do vlasů. Ďábel se na čestné tribuně vedle Boha upřímně baví a s kolegou se vsázejí, kdo nakonec vyhraje, přičemž přežvykují pochoutky z prostřeného stolu odpovídajícímu statutu VIP hostů. Obsluhují pečlivě vybrané hříšnice z nejvyšších pekelných pater, o kulturní vložku během přestávky se naopak starají hudebníci z andělského kůru, připraveni splnit každé šéfovo přání jsou na jedné straně zasloužilí svatí, na té druhé náměstci arcirarachovi. Na hřišti zatím praští kosti. Na takový zápas bych klidně vystál frontu. Filaret asi ne. 

(úryvek z připravované knihy k ME 2012)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články