Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Euro 2012 - příležitost pro polskou a ukrajinskou ekonomiku

Krakow - Přípravy na fotbalové Euro finišují, začíná se už zítra. Hrát se bude v Polsku a na Ukrajině. V obou zemích se na něj pečlivě přichystali hoteliéři i obchodníci, kteří cítí příležitost ke slibnému výdělku. Přípravy na šampionát pomohly mimo jiné zmírnit dopady dluhové krize na obě země, ve kterých se bude Euro 2012 odehrávat.

Obchodníci se chystají na nápor fanoušků
zdroj: ČT24

Den před startem sportovního svátku jsou hoteliéři spolu s obchodníky připravení na nápor fanoušků. V Polsku, které se o roli pořadatele dělí s Ukrajinou, jsou očekávání velká. Konkrétně třeba Krakov, který láká turisty sám o sobě, se díky fotbalu stane ještě atraktivnějším.

"Do Krakova se přijede podívat hodně lidí, což je moc dobře, znamená to hodně peněz. Navíc všichni uvidí, jak hezké město to je," tvrdí obchodník Martin Lewandowski.

Vedení města přiznává, že Euro je perfektní propagací a příležitostí, jak se předvést za hranicemi. "Je pro nás hodně důležité, jak se budou cizinci dívat na naše město a jak ho budou mít rádi," podotýká Magdalena Sroka, náměstkyně primátora Krakowa.

Očekávání ale stojí na vratkých základech. Podle analytiků totiž bude vliv šampionátu na cestovní ruch jen krátkodobý. Zvládne tak pokrýt nejspíš jen vyšší náklady zejména na bezpečnostní opatření. Ta jsou nutná především kvůli obavám z nájezdů fotbalových chuligánů a kapsářů. Oba problémy sice trápí hlavně Ukrajinu, ani v Polsku ale nejsou nic neznámého.

Investice před šampionátem pomohly zmírnit krizi

Nezanedbatelný přínos šampionátu pro obě hostitelské země však spočívá především v investicích, které byly v souvislosti s přípravou akce realizovány. Peníze šly do budování sportovních areálů i infrastruktury. A právě to podle odborníků zmírnilo dopady krize na Polsko a Ukrajinu.

Hlavně zlepšení infrastruktury, do kterého směřovala drtivá většina z proinvestovaných více než 30 miliard eur, by se mohlo zásadně promítnout do budoucí prosperity obou zemí. Polsko dosud mělo čtvrtou nejnižší hustotu dálniční sítě v EU, díky přípravám na šampionát se ji podařilo rozšířit. To by mohlo do země přilákat další zahraniční investice, pro které byla zatím špatná dostupnost zásadní překážkou. Vzrůst by díky tomu mohla také produktivita a konkurenceschopnost domácích výrobců.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články