Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Duel zvratů: Švédové podlehli Anglii 2:3 a ztratili šanci na postup

Kyjev - Fotbalisté Anglie porazili na evropském šampionátu v zápase dvou obratů Švédsko 3:2. Připsali si tak první výhru na turnaji a posunuli se na druhé místo skupiny D o skóre za Francii. Seveřané jsou naopak po druhé prohře vyřazeni. Tým Albionu poslal do vedení v 23. minutě Carroll. Mezi 49. a 59. minutou otočil skóre Mellberg, jemuž k prvnímu gólu pomohl nešťastný zásah vracejícího se Johnsona, ale pak střídající Walcott zařídil druhý zvrat v utkání. V 64. minutě nejprve sám vyrovnal a pak připravil rozhodující gól pro Welbecka. Anglie se v osmém soutěžním zápase proti Švédům dočkala premiérového vítězství.

Andy Caroll
zdroj: ČTK/AP

"Neřekl bych, že jsem ten, kdo změnil zápas. Byl jsem zklamaný, že jsem nenastoupil od začátku, na druhou stranu je vždycky příjemné přijít z lavičky a ukázat, co umíte," řekl po zápase Walcott. Švédský trenér Erik Hamrén neskrýval, jak moc ho mrzí, že jeho svěřenci před závěrečným zápasem skupiny ztratili šance na postup. "Jsem opravdu zklamaný. Podle mého názoru jsme odehráli dva velmi dobré poločasy, v každém utkání jeden, a máme nula bodů," posteskl si. "Jsem ale pyšný na hráče, že ukázali morálku. Rozdíl mezi námi a Anglií? Byli efektivnější," dodal Hamrén.

Výkop o patnáct minut pozdrželo hodinové přerušení podvečerního zápasu mezi Ukrajinou a Francií a lépe s tím vyrovnala Anglie. Žlutomodré barvy měly převahu pouze v hledišti, na trávníku se Švédům start nepovedl a pokračovali v nejistém výkonu z prvního duelu s Ukrajinou. To Angličané vstoupili do zápasu s větším odhodláním a podobně jako s Francií otevřeli skóre. Anglický kouč Hodgson, který v začátcích své bohaté kariéry vedl několik švédských klubů, si mohl gratulovat k tomu, že zařadil do základní sestavy Carrolla. V polovině první půle ho dalekonosným centrem našel kapitán Gerrard a švédský gólman neměl proti prudké hlavičce šanci.

Carroll si připsal druhý reprezentační gól, Gerrard zase druhou asistenci na turnaji. Proti Francii z podobné pozice přihrál na gól v první půli Lescottovi.

Až hrozba vyřazení přiměla Švédy ke zvýšení aktivity. Do druhé půle vlétl severský tým s obrovským nasazením a podobně jako v prvním zápase s Ukrajinou se brzy po příchodu z kabin dočkal gólu. V 49. minutě Ibrahimovic z opakované střely po přímém kopu procpal míč k Mellbergovi a ten s přispěním obránce Johnsona se štěstím srovnal.

Švédům narostla křídla a na anglickou branku se valily nebezpečné útoky. V 59. minutě dokonal Mellberg obrat, když hlavou proměnil centr z přímého kopu. Zkušený zadák, který jako první Švéd startuje na čtvrtém Euru, dal dva reprezentační góly v jednom utkání podruhé v kariéře.

Anglický kouč měl dnes ale velmi šťastnou ruku. V 61. minutě poslal na trávník čerstvého Walcotta a mladík z Arsenalu se mu už za tři minuty odměnil vyrovnáním, když nepříliš umístěnou střelou zaskočil Isakssona. Walcott měl podíl také na vítězné trefě: v 78. minutě se protáhl podél lajny a jeho akci zakončil patičkou Welbeck.

Švédsko - Anglie 2:3 (0:1)

Branky: 49. vlastní Johnson, 59. Mellberg - 23. Carroll, 64. Walcott, 78. Welbeck. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Žunič (všichni Slovin.). ŽK: Mellberg, J. Olsson, Svensson - Milner. Diváci: 64 640.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články