Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi si na ME vedli se střídavými úspěchy

Praha - Slavné medailové návraty v čele se senzačním triumfem z roku 1976 či stříbrem o 20 let později, ale také zklamání z předčasného vyřazení - obojím si ve více než padesátileté historii evropských fotbalových šampionátů prošli čeští reprezentanti i jejich českoslovenští předchůdci. Na 14. mistrovství Evropy nebudou Češi chybět popáté za sebou. Svěřenci Michala Bílka by rádi vylepšili výsledek z předchozího Eura.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Před čtyřmi lety v Rakousku a Švýcarsku mířil český tým k postupu do čtvrtfinále, když ještě necelých 20 minut před koncem závěrečného duelu ve skupině s Tureckem vedl 2:0. Šokující protivníkův obrat na konečných 3:2 ale pro mužstvo kouče Karla Brücknera znamenal hořké loučení s turnajem. Po základní skupině balili Češi kufry znovu po osmi letech.

Zklamáním pro české barvy skončilo i "bronzové" Euro 2004 v Portugalsku, kde byli Brücknerovi svěřenci díky skvělým výkonům považováni za největší kandidáty na titul. Mezi nejlepší čtveřici prošli bez zakolísání, v semifinále jim však stříbrným gólem v prodloužení zatarasili cestu ke zlatu pozdější nečekaní šampioni Řekové.

Výsledkově nejzdařilejší vystoupení po rozdělení Československa zažil národní tým hned při své samostatné premiéře v Anglii 1996. Celek trenéra Dušana Uhrina, v němž se naplno rozzářily hvězdy Pavla Nedvěda či Karla Poborského, postoupil ze "skupiny smrti" a následně přes Portugalsko a Francii až do finále. O senzační triumf jej připravil až "zlatý gól" Němce Olivera Bierhoffa ve finálovém prodloužení.

Vítězná penalta Antonína Panenky
zdroj: ČT24

Opačné pocity si o 20 let dříve vychutnali fotbalisté se lvíčkem na prsou, kteří si na závěrečném turnaji v Jugoslávii poradili s favorizovanými týmy Nizozemska a ve finále i díky slavnému dloubáku Antonína Panenky v penaltovém rozstřelu i se SRN a postarali se tak o jeden z největších úspěchů v historii čs. fotbalu. V letech 1960 a 1980 získali Čechoslováci bronz, ve zbývajících případech ztroskotali v kvalifikaci.

Mistrovství Evropy se koná v čtyřletých cyklech od premiéry v roce 1960, jeho duchovním otcem byl tehdejší sekretář UEFA Francouz Henry Delaunay. První dva ročníky se hrály jako Pohár evropských národů, na současný název se přešlo v roce 1968. V roce 1980 se počet účastníků závěrečného turnaje zvýšil ze čtyř na osm, současný formát 16 týmů platí od Eura 1996. Na příštím šampionátu ve Francii již bude startovat 24 mužstev.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články