Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kalas: Němci na konci zápasu měli strach, ale my bychom dělali totéž

Praha - Jedním ze smolných hrdinů rozhodujícího utkání s Německem byl Tomáš Kalas. Dvaadvacetiletý obránce během celého Eura podával velmi dobré výkony, v 55. minutě zápasu však vyrobil chybu, po které padl německý gól. Češi poté zatlačili svého soupeře do takové míry, že Německo ke konci utkání hrálo velmi obezřetně a zdržovalo hru. Podle Kalase nebyla hra německého týmu ideální a ke konci už spíše frustrující, ale český výběr by prý za podobné situace podle něj dělal totéž.

Tomáš Kalas
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

"Samozřejmě kdybychom vedli 2:1, děláme podobné věci jako Němci," věří Kalas. "Musíme si upřímně říct, že by to pravděpodobně nevypadalo jinak, také bychom kouskovali hru. Oni to hráli chytře, samozřejmě to není úplně sportovní, ale když se vám jedná o semifinále na mistrovství Evropy, tak se na to nikdo neptá," uznává kmenový hráč Chelsea, který uplynulou sezonu strávil na hostování v Kolíně nad Rýnem a v Middlesbrough.

"Určitě si myslím, že Němci na konci měli strach. Nečekali, že bychom mohli dát gól, který jsme dali, řekl bych, že i zasloužený, a pak se třepali o výsledek. To bych řekl, že bylo pozitivní, ale jinak je to zklamání," hodnotil utkání Kalas. "Očekával jsem od nich o něco víc, ale hrát s tím, že vám stačí remíza, je samozřejmě jednodušší."

Německá reprezentace přitom do utkání vstoupila velmi dobře a český tým měl velké problémy, aby pokryl ofenzivní levou stranu německého mužstva. Lvíčata se ovšem v druhé polovině prvního dějství postupně dostala do zápasu a pomoci mohly i změny v rozestavení. Ke konci úvodní půle se na levý kraj hřiště přesunul o něco defenzivnější Martin Frýdek, a forvard Jan Kliment v druhém poločase útočil spíše z levé než z pravé strany.

Podle Kalase však změny nebyly rozhodujícím prvkem pro zlepšený český výkon. "Němci mají sílu úplně všude, takže je to potom těžké soustředit se jenom na určitou část," myslí si český obránce. "Je možné, že jsme jim dávali trochu více prostoru nalevo, potom se to tak nějak vyrovnalo. Ale neřekl bych, že jsme nějak eliminovali jejich síly, spíš jsme se snažili hrát co nejlépe na všech frontách."

Ve výborném světle se přitom na levé straně ukázal Kevin Schulz, který se poté postaral i o německý gól. Při něm hrál velkou roli i Kalasův nepovedený odkop. "Nechtěl jsem se moc napřahovat, abych to neminul. Nakonec jsem tam vlastně jenom nastavil nohu a trefil to jejím spodkem, takže to byl můj nešťastný zásah," popisuje Kalas. "Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. Samozřejmě se tomu ještě potom dalo zabránit, ale to už potom šlo těžko."

Přestože české reprezentaci v utkání za určitých podmínek stačila remíza, Lvíčata do utkání zamířila s úmyslem zvítězit. "Říkal jsem to už před zápasem, chtěli jsme jenom vyhrát. Samozřejmě možná ze začátku Němci nastoupili celkem slušně, ale potom jsme se z toho vymanili a pár šancí nebo pološancí měli," tvrdí Kalas.

"I když byli Němci lepší s míčem, nebyla to velká převaha a ke konci jsme o to vítězství opravdu hráli. Za té konstelace, že by při naší výhře Němci nepostoupili… Byla by pohádka říct si, že jsme postoupili do semifinále a vyřadili Němce. Ale musíme z toho vystřízlivět," mrzí českého obránce.

Podle českého obránce přitom nebylo pro nepostup zcela klíčové, že český tým zkazil druhý poločas s Dánskem. "Vyřadil nás i zápas s Německem, který jsme mohli vyhrát," říká Kalas. "Ale samozřejmě každý ví, že jediný úsek hry se nám nepovedl proti Dánům v druhém poločase, a tam potom jeden bod chybí."

Výběr Jakuba Dovalila tak nyní čeká den, kdy se rozhodne, zdali si ještě Češi na turnaji zahrají jeden zápas o olympiádu. "Bude to normální den. Dopoledne si uděláme trénink, odpoledne to bude jako vždy normální regenerace a odpočinek. Večer si zapneme fotbal a uvidíme, co se stane," líčí středeční plány Kalas.

"Pokud to nedopadne, tak to zabalíme, s klukama se pořádně rozloučíme a je možné, že se už bohužel nikdy neuvidíme," přemítá obránce Chelsea. "S některými samozřejmě doufám, že jo, s některými jinými nevím. Pokud ten zápas dopadne dobře, tak si to ještě prodloužíme," říká Kalas.

Český obránce tak bude držet palce i svým bývalým a nynějším spoluhráčům. "Mám tam jednoho stopera, který se mnou hrál v Middlesbrough, pak dva střední záložníky, které znám z Chelsea," vyjmenovává Kalas. "Ale samozřejmě jim nebudu volat, oni sami to neovlivní. Ale bylo by pěkné, kdyby to vyhráli," doufá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články