Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Frýdek: Nevím, jakou má Anglie šanci porazit Italy, ale budeme jí fandit

Praha - Čeští fotbalisté do 21 let sice nepostoupili do semifinále mistrovství Evropy, může je však čekat ještě další zápas. Pokud Anglie postoupí do vyřazovací fáze, Češi si v neděli zahrají dodatečné play-off o olympiádu. Výběr Jakuba Dovalila si tak i po vyřazení s Německem odbude zcela normální den - dopoledne trénink, odpoledne regenerace, a večer utkání, v němž se rozhodne, zdali Češi odcestují do Uherského Hradiště k rozhodujícímu zápasu.

Čechům zápas s Německem nevyšel podle představ
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Pro českou reprezentaci je dnešní den poněkud zvláštní. Nevědí, zdali je čeká na šampionátu ještě jeden zápas, který může odčinit nepostup do vyřazovací fáze. Pokud totiž Anglie zvládne zápas s Itálií a postoupí do semifinále, o postup na olympiádu se utkají třetí týmy každé skupiny ve speciálním play-off zápase.

Na papíře totiž sice na olympiádu postupují všechny čtyři postupující týmy, Anglie však jedním z nich být nemůže. Ve fotbalovém světě má Anglie, Skotsko, Wales i Severní Irsko svou reprezentaci. Na olympijských hrách v Riu ovšem závodí tým celé Velké Británie, a výsledky jednotlivých států britského království se na celek nepřevádějí.

Český národní tým si však středu odbude v normálním režimu. "Zítra budeme mít normální trénink a uvidíme, co bude. Nemyslím si, že je to ošemetná situace. Buď Anglie vyhraje a budeme hrát o olympiádu, anebo nevyhraje a bohužel můžeme jet domů. Dokud šance je, budeme doufat," říká záložník Martin Frýdek.

Spolu s celým týmem bude mít v zápase jasného favorita. "Určitě budeme fandit Anglii a všichni na to budeme koukat společně. Ale tady může každý porazit každého, nebo s ním může remizovat, takže si myslím, že to není nic jednoduchého," přemítá hráč Liberce.

Frýdek si přitom není příliš jistý, zdali Angličané zápas s Itálii zvládnou. "Když budu srovnávat, hráli jsme s Anglií a byli tam kvalitní fotbalisté, ale tady je to o jednom zápase. Nevím, jakou mají šanci porazit Itálii," líčí třiadvacetiletý hráč.

Záložník Liberce, který je spojován s přestupem do Sparty, mohl českou reprezentaci posunout blíž semifinále už v utkání s Německem, když si vytvořil největší šanci prvního poločasu. Jeho dobrá střela zpoza vápna však mířila těsně vedle pravé tyče. "Mnoho při té mé šanci nechybělo. Možná škoda, že to trochu přelétlo a musel jsem se pro balon vracet. Ale scházel kousek," litoval Frýdek.

Podle syna bývalého dlouholetého reprezentanta k vítězství nescházelo mnoho. "Myslím si, že jsme odehráli opravdu kvalitní zápas a i Němci se báli o výsledek, takže kvalita na naší straně byla," hodnotí Frýdek. "Doufám, že jsme je alespoň potrápili. Připravili jsme se dobře, hráli jsme, co jsme chtěli, za to jsem rád. Bohužel jsme nedali gól navíc, který jsme potřebovali, a dopadlo to pro nás špatně."

Od začátku česká reprezentace zvolila obezřetnou, ale ne pasivní taktiku. "Řekli jsme si, že zkusíme napadat rozehrávku, a když se nám to nebude dařit, tak trochu slezeme," popisuje pokyny z kabiny Frýdek. "Myslím si, že se nám to dařilo a měli s námi problémy. Bohužel to nestačilo."

Čeští hráči přitom nemuseli nutně v utkání zvítězit, kdyby Dánsko podlehlo Srbsku. Jenže již v poločase byl stav utkání na Letné 2:0 pro severský tým, a Dovalilův výběr tak musel jít za vítězstvím. Hráči však skóre souběžně hraného zápasu vědět nechtěli. "Já jsem ani nechtěl vědět, kolik to bylo. Na lavičce to věděli, ale z nás to nechtěl vědět asi nikdo," soudí třiadvacetiletý hráč.

Ani obdržený gól české hráče nesrazil, naopak o jedenáct minut později srovnali. Inkasovaná branka přitom nebyla jediným motorem lvíčat v závěru zápasu. "Kdybychom gól v závěru potřebovali, tlačili bychom stejně," věří Frýdek.

I přes konec ve skupině si však hráči vysloužili potlesk vestoje. "To, že nám fanoušci děkovali a tleskali, byl samozřejmě krásný pocit, ale spíš převládá smutek než šťastná nálada. Bohužel můžeme jen pogratulovat Němcům k postupu," uzavírá Frýdek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články