Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Manchester United jako místo pro české brankáře. Je za tím vícero faktorů, prozrazuje Mikloško

Anglické velkokluby loví pro mládežnické kategorie české brankáře. Zejména pak Manchester United, kde už jsou tři. Posledním z nich se stal šestnáctiletý Radek Vítek. Podle gólmanské legendy Luďka Mikloška za současným trendem stojí nejenom talent a pracovitost mladých nadějí, ale také fakt, že na rozdíl od předchozích generací začali dříve se specializovanou přípravou.

Dva talenti Manchesteru United. Zleva Matěj Kovář a Mason Greenwood
zdroj: REUTERS autor: Valentyn Ogirenko

Hlavním místem, kam míří české talenty, je Manchester United. Kromě Vítka za "rudé ďábly" hraje Matěj Kovář a Ondřej Mastný. V Anglii navíc působí i Vítězslav Jaroš, jenž už si dokonce v přípravě připsal start za A-tým Liverpoolu.

"Je obrovskou výhodou, že u nás začaly akademie, kde je povinnost mít trenéra brankářů. Těmto klukům se někdo věnoval od 14 let. Měli možnost trénovat jakoby individuálně, mít brankářské tréninky a mohli se posouvat dál, což dřív nebývalo. I díky tomu se prosazují dřív, mají náskok," řekl Mikloško, brankářský expert hráčské agentury Sport Invest, pod kterou všichni čtyři mladí gólmani patří.

Nemyslí si, že by v Česku měli gólmani větší předpoklady prosadit se než hráči z pole. "Myslím, že šikovní kluci jsou i v Polsku, na Slovensku. O tom to není. Všude se najdou talenty. Ti naši kluci měli i štěstí v tom, že někdo na ně upozornil zahraniční kluby, aby si jich všimly," podotkl.

Že čeští mladíci odcházejí zrovna do United, není úplná náhoda. "Hraje roli více faktorů. Je to samozřejmě i tím, že mám pořád v Anglii nějaké kontakty. V Manchesteru mám řadu známých, od skautů po trenéry. Znám se s trenérem Solskjaerem, s Michaelem Carrickem jsem začínal jako s mladým klukem ve West Hamu. Znají mě a vědí, že když jim něco doporučím, nebude to úplně něco špatného. Je to o důvěře mezi námi," řekl osmapadesátiletý Mikloško, jenž byl průkopníkem české brankářské školy v Anglii.

Vítkovi pomohlo k přestupu i to, že jsou v Manchesteru spokojeni s Kovářem a Mastným. První jmenovaný se už dokonce v této sezoně jednou dostal jako náhradník na lavičku A-týmu.

"Kdyby nebyli dobří, tak by neměli zájem. Hrozně si je tam chválí i z lidského hlediska. Spousta kluků si možná ani neuvědomuje, že když jdou někam do zahraničí, není to už jen o nich. Mohou pomoci i ostatním hráčům z Česka. Je přirozené, že pozitivně vnímaní zástupci jedné země pootevřou dveře také dalším," podotkl Mikloško.

Ani jednomu z mladíků zatím nebylo 20 let a podle Mikloška je ještě čeká dlouhá cesta k tomu, aby se prosadili do anglických ligových týmů. "Dnes je ten trend takový, že v Premier League se vyloženě v mladém věku asi ještě do brány nedostanou. Spíš až někdy ve 24 letech a výše, i když jsou samozřejmě výjimky. Myslím, že Matěj Kovář má velké předpoklady. Uvidíme, jak se popasuje s přechodem do dospělého fotbalu. Bude se pravděpodobně hledat možnost hostování," uvedl Mikloško. (rozhovor s Matějem Kovářem pro web ČT sport naleznete zde)

"Ondra Mastný se přesune k týmu do 23 let a Radek by měl nastupovat za tým do 18 let. Kluci tak pro sebe v žádném momentu a kategorii nebudou konkurenty. Všichni tři jsou prostě velcí talenti, brankáři mládežnických reprezentací, ale je to ještě daleko. Jestli zvládnou udělat krok do velkého fotbalu, nemám o ně strach. Věřím, že to jednou dotáhnou až do reprezentačního áčka," dodal Mikloško.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články