Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Manchester City s terčem na zádech, "Czech mates" a další. Premier League je zpět

Předehrávkou mezi nováčkem z Brentfordu a Arsenalem odstartuje v 21:00 nová sezona Premier League. Sezona, do které jde v roli obhájce titulu a hlavního favorita Manchester City následován Manchesterem United, Chelsea a Liverpoolem. Bude se opět slavit na Etihad Stadium? Stane se pomyslným x faktorem Raphaël Varane či králem střelců Romelu Lukaku? Naváže Tomáš Souček, Vladimír Coufal a celý West Ham na loňskou fazonu?

Riyad Mahrez z Manchesteru City se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Dave Thompson

Každé mužstvo z loňské top 4 ohlásilo v létě minimálně jednu zvučnou posilu. "Citizens" koupili záložníka Jacka Grealishe z Aston Villy za 100 milionů liber, což z něj učinilo nejdražšího hráče v historii anglické ligy.

"V předminulé sezoně byl Liverpool nezastavitelný a všichni věřili, že to v dalším roce zopakuje. To je pro nás cenná lekce. Nic není samozřejmé," upozornil trenér úřadujících šampionů Pep Guardiola, který po odchodu Sergia Agüera opět přiznal zájem o Harryho Kanea, ale Tottenham svou největší hvězdu nechce pustit.

V neděli si Manchester City střihne šlágr prvního kola právě na stadionu Spurs, jež na konci června převzal kouč Nuno Espírito Santo.

Jack Grealish z Manchesteru City (vlevo) v utkání s Leicesterem
zdroj: REUTERS

Také "Red Devils" utráceli víc než dost. Z Dortmundu přivedli ofenzivního univerzála Jadona Sancha za 73 milionů liber a za dalších 50 milionů liber finalizují transfer zmíněného stopera Varaneho z Realu Madrid. Trenér Ole Gunnar Solskjaer navíc podepsal novou smlouvu.

"Z aktuálního kádru jsem nadšený. Nemyslím si, že je něco, čeho by se tihle kluci měli obávat," řekl rezolutně a dodal. "Uvědomujeme si, že jsme v nejkonkurenceschopnější soutěži na světě a že musíme ukázat to nejlepší v každém z 38 utkání, abychom ji měli šanci vyhrát."

První překážkou bude pro Manchester United v sobotu regionální rival z Leedsu, který si v loňském ročníku vyšlápl na řadu favoritů.     

"Blues" po květnovém triumfu v Lize mistrů uspěli ve čtvrtek i v Superpoháru UEFA a naznačili mistrovské ambice, jež razantně zvedlo angažování útočníka Romela Lukaka z Interu Milán za 97,5 milionu liber. Nejlepší střelec v historii belgické reprezentace podepsal ve staronovém působišti pětiletou smlouvu.

"Přišel jsem sem jako mladík, který se toho měl hodně co učit. Teď se vracím dospělejší. Fandil jsem Chelsea jako kluk a to, že jsem zpět a že se klubu pokusím pomoci vyhrát další trofeje, je skvělé," prohlásil Lukaku.

Zdali bude osmadvacetiletý kanonýr k dispozici trenérovi Thomasi Tuchelovi už pro sobotní ouverturu proti Crystal Palace, je nejasné.  

"Reds" v minulé sezoně i kvůli zdravotním problémům defenzivních opor dlouho tápali, zásluhou skvělého finiše si však místenku v Lize mistrů vybojovali. Problém v obraně by měl pomoci vyřešit Ibrahima Konaté, který přišel z Lipska za 36 milionů liber.

Hlavní "posilou" je ale bezesporu Virgil van Dijk.

Nizozemec se totiž zotavil po operaci kolena a devítiměsíční pauze, s předstihem navíc podepsal novou smlouvu do roku 2025. "Je to úžasné. Mám být na co hrdý a těším na to, co mi přinese další budoucnost s Liverpoolem," uvedl Van Dijk.

V minulých týdnech odehrál několik přípravných zápasů a měl by zasáhnout i do sobotního střetnutí v Norwichi. "Jsem připraven, takže uvidíme, jak se trenér rozhodne," doplnil třicetiletý stoper.

Virgil van Dijk z Liverpoolu
zdroj: PA autor: Tim Goode

Připraven je také Tomáš Souček, jenž v uplynulém ročníku vstřelil 10 gólů, byl vyhlášen nejlepším hráčem "Hammers" a kandidoval i na cenu pro fotbalistu sezony Premier League, kterou nakonec získal obránce Rúben Dias z mistrovského Manchesteru City.

"Každá sezona po té povedené je o to těžší. Bude to náročné pro mě osobně, ale i pro nás pro všechny. Udělali jsme rekord v počtu bodů, skončili jsme šestí. Další metou je udělat ještě lepší ročník, než byl ten předchozí," přál si Souček před nedělním startem v Newcastlu.

O favoritech má jasno. "City, United, Chelsea i Liverpool dělají obrovské přestupy. I s klukama se bavíme o tom, že to letos bude stát opravdu za to. Těšíme se. Pro mě jsou stále nejlepší Citizens, ale myslím si, že to kvarteto může hrát o titul klidně až do posledního kola. Všichni se těšíme i proto, že budou zpět fanoušci," dodal.

Zdroj
Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články