Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Malík po covidovém repre srazu: Divím se, že ještě někdo nevymyslel, že za všechno může Berbr

Česká reprezentace má za sebou zřejmě nejpodivnější sraz ve své historii. Rozpuštění původního týmu v rámci dvojutkání Ligy národů následovala skladba zcela nových fotbalistů, a to včetně realizačního týmu. Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík chce proto před dalším srazem, který je naplánován na říjen, řadu věcí vylepšit, aby se riziko nákazy koronavirem zcela eliminovalo.

Čeští fotbalisté po vítězném zápase se Slovenskem
zdroj: ČTK/AP

Hektika, hektika a zase hektika. Takový byl minulý týden z pohledu českého národního týmu. Nakaženého maséra doplnil i pozitivní test u generálního manažera Libora Sionka a nad celým mančaftem se až do posledních chvil vznášel velký otazník, zda vůbec utkání se Slovenskem odehraje.

"Nedá se to vyjádřit jinak než jedním slovem, a to je hektika. Bylo to šíleně splašený pro všechny účastníky srazu. Bylo to velmi komplikované pro hráče. Normálně se řeší jen fotbalové věci, tady se víc řešila hygienická opatření. Bylo to podivný, a když se spustily ty věci, byl to kvapík," říká Malík v rozhovoru pro ČT sport.

Duel se Slovenskem nakonec hygienici po testech, jejichž výsledky měly několikahodinové zpoždění, povolili odehrát. I když už bez Tomáše Součka a Patrika Schicka, kteří skončili v karanténě. A Ondřeje Koláře si stáhla Slavia.

Jak Češi zvládli první dvě utkání v Lize národů? A muselo ke "covid chaosu" vůbec dojít? Více ve FOTBAL FOKUS PODCASTU:

"Vyjadřovali se všichni, kteří u nás měli hráče, Jaroslav Tvrdík (šéf Slavie, pozn. red.) nebyl jediný. Rozumím tomu, že nám volali, zjišťovali, chápu je. Před účastníky evropských soutěží ležela otázka, zda budou mít k dispozici klíčové hráče. Jedna věc je, co chcete, a co jste schopen odkázat. Neumím si představit, jakým způsobem by někdo chtěl stáhnout své hráče v průběhu probíhajícího srazu. Je to věc, která by byla velmi komplikovaná," tvrdí Malík.

Z řad veřejnosti zaznívala kritika kvůli podceněné organizaci. "Tady platí, že po bitvě je každý generál," pokračuje v pořadu Dohráno Plus. Obě reprezentace, které měly sraz ve stejném čase, disponovaly podle Malíka naprosto identickým režimem.

"V případě jednadvacítky ta opatření zafungovala. Povedlo se to, co jsme chtěli, dokázali jsme zachytit jednoho pozitivního člena realizačního týmu, ten ani neodjel. V případě áčka jsme postupovali stejně a došlo k té situaci, ke které došlo. Ukazuje to na zákeřnost toho viru, čemu čelíme," říká předseda FAČR.

Z českého pohledu nakonec bylo utkání proti Slovákům na vynikající úrovni. Tým Jaroslava Šilhavého soupeře pod taktovkou dalšího českého kouče Pavla Hapala zcela přejel.

"Co předvedli kluci v Bratislavě, bylo úžasný. Dominovali jsme, po nějaké době jsme byli viditelně lepší a hráli jsme hlavně nádherný fotbal," chválí Malík.

"Měl jsem trochu obavu z toho, že hráči byli pod obrovským tlakem, byli nuceni se věnovat hygienickým opatřením, některé věci jsme během srazu měnili, to určitě nebyla komfortní poloha a měl jsem obavu, aby se to neprojevilo," přiznává.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Po vítězství 3:1 ale přišel zásadní zlom. FAČR ještě týž večer ohlásila rozpuštění srazu v důsledku zastavení šíření nemoci covid-19 v komunitě. "Tohle je věc, která se stala, je to chyba," uvádí k tomu zpětně Malík.

Ani ne po několika hodinách totiž bylo vše jinak. Původně se předpokládalo, že se zápas se Skotskem neodehraje a bude odložen. 

"Je to něco, co jsme řekli, a já jsem ochoten i připustit, že to je zejména moje chyba. Jak já, tak i kolegové jsme si v prvním okamžiku nedokázali představit, že jsme schopni dát dohromady něco takového, že za dva dny poskládáme nový tým. První idea byla odehrát utkání v odloženém termínu. Pak jsme ale s kolegy z UEFA pochopili, že je ještě větší utopie hledat konkrétní termín," dodává Malík.

Malík: Tvrdíkovy statementy jsou hlasitější

"My Češi jsme mistři spekulací, vždy dokážeme vymyslet za rohem tři strašidla, které tam číhají. Osobně se divím jen jedné věci, že někdo z médií ještě nevymyslel, že za všechno může Berbr (místopředseda FAČR, pozn. red.). Mediální tlak je vždy komplikovaný, nepříjemný. V případě Slavie je to o tom, že její šéf Jarda Tvrdík má ve zvyku hojně používat Twitter, ty jeho statementy jsou možná o něco hlasitější než od subjektů, které působí na fotbalovém poli."

V sobotu proto následovalo povolání kouče Davida Holoubka od reprezentace do 18 let a sestavování zcela nového týmu. Mezinárodní soutěže podle Malíka každopádně smysl hrát má, a to v každém případě. Tedy i za současné situace koronavirové pandemie.

"Určitě. Nemůžeme dopustit to, aby se zastavil fotbal. Pak se pojďme vykašlat úplně na všechno. To není cesta, je to spíš povzdech. Stoprocentnosti nedosáhneme, ale to nikdo v žádném oboru."

Vedení FAČR chce do říjnového srazu řadu věcí upravit a zintenzivnit. "Přidáme ještě testování přímo před srazem, což bylo opticky nejviditelnější," slibuje Malík.

Český tým čeká přatelské utkání na Kypru, poté by se měl přesunout na utkání Ligy národů do Izraele a následně Skotska. V listopadu má český tým sehrát v Lipsku ještě další přátelák - tentokrát s Německem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články