Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Holoubek opět u A-týmu? Máme v záloze druhý mančaft, to je výhoda, rýsuje šéf FAČR další krizový plán

David Holoubek se prakticky přes noc stal reprezentačním koučem, který vedl náhradní národní tým do utkání Ligy národů se Skotskem (1:2). Je rád, že se během několika hodin povedlo složit soubor, který minimálně sahal po bodu, a mrzí ho, že se to nakonec nepodařilo. Podle slov předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka by ale nemuselo zůstat jen u jednoho odtrénovaného utkání.

Trenér David Holoubek
zdroj: ČT sport

"Jsou to většinou situace, které vycházejí po peripetiích. Byl jsem do toho vždy dosazen. Ale abych se pochválil, úplně špatně to nedopadlo," připomíná v rozhovoru pro ČT sport Holoubek svůj nástup k A-týmu Sparty před čtyřmi lety, kdy byl vhozen do vod Evropské ligy - a rovnou proti slovutnému Interu, který tehdy Pražané porazili.

Od té doby prošel Libercem, trénoval i slovenský Ružomberok, kde mu asistoval někdejší obránce Sparty Jiří Jarošík. Od nového roku má Holoubek na starosti českou osmnáctku. 

Jak Češi zvládli první dvě utkání v Lize národů? A muselo ke "covid chaosu" vůbec dojít? Více ve FOTBAL FOKUS PODCASTU:

K dospělé reprezentaci velký skok, ale doba koronavirová přináší i takovéto příběhy. "Došlo k tomu, že jsem se vracel z reprezentačního srazu osmnáctky v Jablonci a procházeli jsme procedury testování," vzpomíná teprve čtyřicetiletý trenér.

"Přijel jsem domů, vyspal se a ráno jsem dostal telefonát od generálního sekretáře FAČR, že jsem trenérem A-týmu, a od té doby jsme na tom začali pracovat," doplňuje Holoubek.

Byly to zkrátka velice hektické víkendové hodiny poté, co byl původní sraz českého týmu po vítězném utkání se Slovenskem rozpuštěn, protože se kornavirus předtím objevil u maséra a generálního manažera reprezentace.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Podle Malíka přicházelo v tu chvíli v úvahu sáhnout po jednadvacítce, která by tvořila osu "nového" týmu, jenže ta před sebou měla pondělní kvalifikační utkání o Euro s Chorvatskem. "Vznikla by komplikace," přiznává v pořadu Dohráno Plus šéf asociace.

Vedení FAČR si poté pohrávalo i s myšlenkou sáhnout po některém z klubových trenérů. Nakonec ale padla volba na Holoubka. "A byla jasná a já si za ni teď děkuju, že jsme to takhle vymysleli," dodává Malík.

Dvacet hodin na pokoji

"Docházelo k tomu, že hráči přijížděli, byli dovedeni na pokoje, zamčeni a museli tam setrvat. Večer přijela hygiena, otestovala je a oni museli na pokojích čekat na výsledek. Hráči byli tak dvacet hodin na pokojích. Pak jsme spustili rychloakci, co se týče postřehů směrem k soupeři, co chceme hrát. Pak nás čekal trénink. Bylo to obtížný, dynamický, rychlý. Hráči to přijali za svý, byli velice pozitivně naladěni a ta chemie se tam vytvořila okamžitě. V těchto krizových situacích umíme my Češi přepnout do režimu, že jsme tým, a jdeme to ukázat," říká David Holoubek.

Pak to šlo ráz na ráz. Konzultace s trenérem Jaroslavem Šilhavým a nominace. "Ta se rodila čistě na základě toho, jak oba viděli to, jací hráči jim do toho pasují. Pokud bychom my měli zájem jim do toho zasahovat, na hřišti by to muselo být poznat," říká Malík.

Holoubek proto s realizačním týmem dvacítky, který měl k ruce, šel zejména po hráčích, u nichž se domnívali, že by na sraz narychlo přijeli. "Byla to akce, která trvala tři hodiny, obvolávali jsme kluby, sportovní ředitele i hráče."

Aleš Mandous
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Chytrý tah udělali trenéři s nominací staronové reprezentační tváře v podobě kapitána Romana Hubníka. Ze Slavie navíc mimo jiné povolali Stanislava Tecla, taktéž se zkušeností s nároďákem.

"Roman Hubník reagoval na telefon velice pozitivně, na stadion došel prakticky s igelitkou v ruce. Z týmu jsem cítil obrovský odhodlání a touhu uspět. Měli jsme příležitost k tomu jít do remízy, nebo to zvládnout výsledkově lépe. Výkony nechci hodnotit. Byly dobrý, bylo by to nefér, i když si člověk po utkání řekne, že mohl jít do jiného složení sestavy," tvrdí Holoubek.

V říjnu se koná další reprezentační sraz a vzhledem ke stále zhoršující se situaci s onemocněním covid-19 po celé Evropě panují obavy, aby se zápasy s Kyprem, Izraelem a Skotskem vůbec odehrály. A pokud ano, pak s jakým týmem a za jakých podmínek. Přímé přenosy zápasů českého týmu z Ligy národů odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Podle Malíka je dokonce možné, že Holoubek klidně přidá do statistik i další reprezentační trenérskou čárku. "Je dokonce nutné to takhle brát. Srazy budou daleko komplikovanější z hlediska cestování. Mít v záloze druhý, obdobně schopný tým jako ten první, je naše obrovská výhoda. Nejsme poslední, koho něco takového na mezinárodní scéně potká."

Z trojky Kypr, Izrael a Skotsko je absolutně nejhorší situace na Blízkém východě. V desítkách koronavirem nejpostiženějších měst a čtvrtí v Izraeli proto začal v úterý platit noční zákaz vycházení. 

Zhruba devítimilionový stát dosud zaznamenal více než 135 tisíc případů nákazy, 1031 lidí tam s onemocněním covid-19 zemřelo. Z tuzemské fotbalové asociace nemohl jeho zástupce ani odletět na pravidelnou obhlídku v souvislosti s utkáním Ligy národů.

Vedení FAČR nyní vyhodnocuje, jak organizaci pro další sraz vylepšit. "Je to něco, čemu pracovně říkám poučení z krizového vývoje. Některé věci upravíme, zintenzivníme. Přidáme ještě testování přímo před srazem, což bylo opticky nejviditelnější. Jednání, které k tomu povedeme, máme před sebou. Přípravu už jsme zahájili, vyměňujeme si názory, poznatky, co nám fungovalo perfektně, kde je potřeba udělat změny," ujišťuje Malík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Skotsko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články