Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Loňský scénář nechceme. Ve Zlíně před jarem vyhlíží boje o pohárovou Evropu

Zlín – I v minulé sezoně předvedli famózní podzim, jenže jaro se pro ně změnilo v obrovskou krizi. To letos už ve Zlíně zažít nechtějí. Čtvrtý celek nejvyšší soutěže naopak touží zasáhnout do bojů o evropské poháry. Za úspěch by Zlínští považovali udržení v nejlepší pětce.   

Bohumil Páník
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Svěřenci trenéra Bohumila Páníka prohráli na podzim z šestnácti kol jen třikrát: poprvé v Teplicích a poté závěrečné dva domácí duely s Duklou a Slavií. Na třetí Spartu ztrácí bod a na lídra tabulky Plzeň pět bodů. "Naše hrana úspěchu je být ve skupině pěti nejlepších. Když se udržíme, tak jsme blízko k vytouženému úspěchu. Cesta vede i přes domácí pohár," řekl Páník.

Zlín v zimní přestávce posílili útočník Jean-David Beauguel z Dukly Praha, stoper Zoran Gajič z Bohemians a brankář Milan Švenger z Příbrami. Z hostování v Prostějově se vrátil Šimon Chwaszcz a ze Znojma záložník Robert Bartolomeu.

Do vedoucího týmu první ligy Plzně naopak zamířil stoper Tomáš Hájek, brankář Tomáš Holý po skončení hostování odešel do třetiligového anglického Gillinghamu, klub předčasně ukončil smlouvu s chorvatským útočníkem Marko Jordanem a hostující bosenský útočník Haris Harba zamířil do druholigového korejského celku FC Pučchon. Zlínské vedení však dokázalo udržet klíčovou ofenzivní oporu Vukadinoviče, kterého mocně vábila Slavia.

Po odchodu Hájka převzal kapitánskou pásku Jakub Jugas. "Spadlo mi to do klína. Dobrého kapitána neudělají řeči, ale dobré výkony na hřišti. Což se budu snažit naplnit," uvedl Jugas.

Největší problém byl s náhradou odcházejícího Hájka, který byl zvyklý na souhru s Jugasem. Gajič ze začátku v utkáních chyboval a spolupráce skřípala. "Věřím mu. Zvedl se. Jsem přesvědčen, že postupně bude jeho souhra s Jugasem lepší a lepší. Potřebuje si zvyknout na naše herní návyky," řekl Páník.

Nejistá je zatím náhrada Harby, neboť Beauguela provázejí zdravotní problémy. "Potřebuje být zdráv a pořádně potrénovat. Dlouho nehrál soutěžní utkání. Zatím není nachystán na celých 90 minut," uvedl trenér.

Pochvaluje si povedenou přípravu. "Z pohledu toho, na co jsme ve Zlíně zvyklí, byla výborná," poznamenal Páník. V domácích podmínkách měl tým k dispozici nové hřiště s umělou trávou. Za obrovské plus považuje kouč i prodloužení pobytu v Turecku. "Po návratu jsme měli už jen dva tréninky na umělce. Nyní se připravujeme na vyhřívané trávě. Hodně nám to pomáhá. Poslední utkání byla ještě kostrbatá, neucelená," uvedl Páník.

Z jedenácti přípravných zápasů Zlínští čtyři vyhráli, pět prohráli a dvakrát remizovali. V Turecku podlehli Kajratu Almaty 0:2, Razgradu 1:2 a porazili Krasnojarsk 2:1. "Hráli jsme s kvalitními týmy. Také s účastníkem Ligy mistrů Razgradem, který se v teple připravuje dva měsíce a všechny zápasy hraje na doraz. Těší mě, že jsme narazili na takové soupeře. Doufám, že se nám to podaří na jaře přetavit v úspěchy," řekl Páník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články