Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Listkiewiczovi sudí jeli na soustředění, FAČR teď po nich chce peníze. Nátlak, míní komise

Praha - Ligoví rozhodčí odjeli v zimě na soustředění do Portugalska. Jaké teď je jejich překvapení, že jim tuzemská Fotbalová asociace rozeslala faktury na dodatečné uhrazení nákladů v řádech desetitisíců korun. Komise rozhodčích považuje postup asociace za ekonomický nátlak na rozhodčí. Ve věci totiž neexistuje žádný smluvní závazek mezi asociací a sudími řízenými Polákem Michalem Listkiewiczem. Vše by tak prý měla hradit FAČR, která se zmítá v ekonomických problémech a jakýkoli nátlak vyloučila.

Ilustrační foto

Do Portugalska na soustředění vyrazilo v závěru ledna 68 českých rozhodčích. V okolí Moncarapacha ladili formu na jarní boje v první a druhé lize mimo jiné pískáním přípravných zápasů, portugalské druhé ligy a juniorských soutěží.

"Pokud Výkonný výbor FAČR na návrh místopředsedy Romana Berbra přijal usnesení, že rozhodčí profesionálních soutěží mají zpětně a bez jakéhokoliv právního nebo smluvního titulu hradit neexistující závazky, považuje Komise rozhodčích takto přijaté usnesení za nezákonné a v rozporu s právním řádem České republiky," uvedla komise.

FAČR nicméně považuje svůj nárok na uhrazení faktur za právoplatný, postup vysvětlila jako důsledek řešení ekonomické krize, se kterou se fotbal potýká. "FAČR poskytla rozhodčím službu a na základě této skutečnosti je oprávněna požadovat její úhradu. Jinak řečeno, rozhodčí nejsou zaměstnanci FAČR, tudíž seminář v Portugalsku neměl parametry služební cesty, a FAČR tak má plné právo vymáhat na rozhodčích finance spojené s touto akcí. Stejně jako tomu bývalo vždy v minulosti, kdy rozhodčí na seminář do ciziny cestovali," sdělila fotbalová asociace.

Komise pod vedením Listkiewicze považuje vzniklou situaci za snahu o ekonomický nátlak na rozhodčí před startem sezony. "Považujeme tento krok za další pokus o ovládnutí Komise rozhodčích a rozhodcovského sboru profesionálních soutěží, a to i jinými formami než přímým útokem na jednotlivé členy Komise rozhodčích," stojí v prohlášení komise. Ta ujistila rozhodčí, že nezaplacení pohledávky nebude mít vliv na nominace k zápasům profesionálních soutěží.

"Sekretariát FAČR se snaží pochopit pokus Komise rozhodčích o ochranu práv rozhodčích, nicméně úkolem vedení FAČR je dbát o zachování existence fotbalu v celém jeho rozsahu, nikoli pouze práv jedné skupiny. Bohužel, jednání Komise rozhodčích nasvědčuje tomu, že není plně obeznámena s vážností ekonomického stavu FAČR, jinak by takové prohlášení nikdy neudělala," řekl místopředseda FAČR Roman Berbr.

"Snahou vedení FAČR není poškozovat něčí práva, jak by se mohlo zdát, ale zachovat rovnováhu při řešení ekonomické krize, ve které se FAČR v důsledku jednání ministerstva školství právě nachází," dodal Berbr.

Ilustrační foto

Fotbalová asociace musela v posledních týdnech začít výrazně šetřit v důsledku toho, že stále nemá většinu dotací od ministerstva školství. To vyplácení oddálilo po květnovém zásahu policie a obvinění FAČR a jejího předsedy Miroslava Pelty kvůli podezření z ovlivňování dotačního programu ministerstva.

FAČR proto musel začít propouštět a seškrtávat výdaje. Mimo jiné se řešila pozice šéfa komise sudích Listkiewicze kvůli výši jeho platu. Na něj však přispěl jeden ze sponzorů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články