Ligový rekordman Kolář: Nikdy jsem si nepředstavoval, že by taková sezona mohla přijít

V reprezentaci stihl Ondřej Kolář zatím jen jeden start. Vývoj jeho formy i rekordy, které sbírá v české lize ale dávají tušit, že před slávistickým brankářem je i v národním týmu zajímavá budoucnost.

V aktuálním ročníku nejvyšší soutěže vychytal Kolář už dvacet čistých kont a překonal rekord české i československé ligy. "Nikdy jsem si nepředstavoval, že by taková sezona mohla přijít. Je až neuvěřitelné, kam jsme se jako tým dostali, jak nám to vzadu funguje," říká Kolář.

Po překonání jeho rekordu gratuloval Kolářovi i Petr Čech, který je přesvědčen, že brankář Slavie brzy zamíří do zahraničí. "Jsem rád, že taková ikona českého fotbalu o mně mluví takhle. Jestli je to na přestup, to uvidí čas. Stejně tak si dokážu představit, že zůstanu tady a budeme se Slavií dál úspěšní," přemítá liberecký rodák.

Za národní tým poprvé a zatím naposled chytal loni v listopadu v závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Bulharsku. "Vnímám to už tak, že do reprezentace patřím. I když se hrálo bez diváků, tak jsem si to užil. Snem každého kluka je hrát za nároďák a já na to nikdy nezapomenu," vzpomíná Kolář na utkání, které Češi už s jistotou postupu prohráli 0:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Ondřejem Kolářem

Vedle Koláře má reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý aktuálně k dispozici i Jiřího Pavlenku z Brém, Tomáše Koubka z Augsburgu a aktuální jedničku Tomáše Vaclíka ze španělské Sevilly. Na závěrečný turnaj mistrovství Evropy se ale příští rok podívají pouze tři z nich.

"Jsme tu čtyři, kteří bojujeme o post jedničky. Uvidíme, jak na tom příští rok kdo bude, to musí samozřejěm vyhodnotit trenér. Samozřejmě bych rád chytal, ale bude to těžké, všichni kluci jsou kvalitní a chytají za top kluby," neodvažuje si hodnotit svoje šance Kolář.

V brance působí hodně flegmaticky, na druhou stranu svými leckdy odvážnými kličkami a výlety mimo pokutové území napíná nervy fanoušků i lavičky. "Když nastupuju k zápasu, tak jsem nervózní. To bych lhal, kdybych tvrdil, že ne. Ale jak se pískne, tak to ze mě spadne. Při těch kličkách si chybu prostě nepřipouštím, jdu do toho s tím, že to dopadne dobře. Kdybych na to moc myslel, tak bych chyboval tím spíš," přemítá Kolář.

S fotbalem začínal jako útočník, i proto mu hra mimo vápno nebo těsně za obránci nedělá problém. "Je pravda, že poslední dobou hraju hodně vysoko. Ale baví mě to, trenér to po mně navíc přímo vyžaduje a týmu to pomáhá," soudí Kolář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články