Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liga startuje, experti vítají nový herní systém. A zima? Nevadí, podívejte se na Bundesligu

Začíná druhá část fotbalové ligy a karty jsou rozdány víc než jasně – vedoucí dvojka Slavia a Plzeň utekla ostatním o parník (Slavia 49 bodů, Plzeň 45, Baník Ostrava 34) a u dna se topí Dukla s Karvinou (oba 15 bodů), ale například devátá Opava má jen o osm bodů víc. K tomu je tu nový herní systém, který zkrátil zimní pauzu, přidal zápasy a má zatraktivnit ligu. Oslovení experti se shodli, že nový systém vítají a nikdo třetí už do boje o titul nezasáhne.

Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Poprvé se hraje liga novým systémem. Myslíte si, že v něm ještě může do boje o titul zasáhnout někdo jiný kromě Slavie a Plzně?

Ladislav Vízek, bývalý reprezentant: "Myslím, že boj o titul už ani ten závěr, kdy se střetnou ty nejlepší celky spolu, nic nezmění, ale malinká šance tu je. Ale ty dva se budou řezat, oni si to slibují i přes noviny a ten nový systém by to měl udělat ještě zajímavější. Uvidíme."

Verner Lička, bývalý reprezentant a nyní šéf českých trenérů: "Ve hře je ještě hodně bodů, ale ten odstup je velký a ty dva týmy jsou kvalitní a mají to ve svých rukou."

Karel Jarolím, bývalý reprezentant a nyní trenér: "Já si myslím, že už nikdo do boje těchto dvou týmů nezasáhne."

Kdo je favoritem na zisk titulu? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Kdo z obou favoritů lépe posílil?

Vízek: "Oba celky posílily dobře. Plzeň tradičně výborně. A za pár šestáků – v tom jsou o krok přede všemi. Slavia to honí penězi, Plzeň je má taky, ale je v tomhle chytřejší. Šádek tam odvádí výbornou práci – sehnal dva hotové hráče Kayambu i Beauguela, kteří myslím budou hrát v základu. Slavii se povedl hlavně přestup Ševčíka."

Lička: "Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Každá změna přináší plusy i minusy, když uděláte v základu tři změny, to může zásadně ovlivnit takové ty automatismy ve hře týmu. Někdo si zvykne dřív, jiný později. Důležité bude i první utkání, když dopadne dobře, tak se většinou ta základní sestava ustálí. Uvidíme."

Jarolím: "Vyhraje Slavia. Kádr mají podle mě kvalitnější."

Ladislav Vízek
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Berete nový systém kompletně jako přínos pro ligu, i když se kvůli němu zkrátila zimní přestávka a začíná se hrát v počasí, které fanoušky na fotbal zrovna neláká. Nebo byste na něm něco změnil?

Vízek: "Ta zima je průšvih, ale jsou vyhřívané trávníky, podívejte se na Bundesligu, když lidi přijdou, tak je to radost. Počasí na fotbal není, ale chuť už jo. Ten náboj tu je a i já se na to po dlouhé době dost těším. Jen doufám, že se nebudou opakovat situace, kdy ta druhá polovina soutěže je přece jen tajemnější. Trochu se zapojují temné vlivy, odcházejí ze sboru rozhodčích slušní lidi, ale to mě nezajímá, ve FAČR je to trochu Kocourkov. Mrzí mě, že řada hráčů je zraněných, což za našich časů nebývalo. No, jen ta zima – já bych dal víc termínů neděle, středa a protáhl přestávku. Je přece jen lepší, když jdete na fotbal v tričku než v beranici a kožichu.

Lička: "Jsem absolutní stoupenec téhle změny. Dvacet let říkám, že máme málo zápasů, že jich přibude, je správné. To ovlivňuje i výkonnost hráčů, zápas mu dá víc než trénink. Pokud chceme držet krok se světem, musíme se tomu přizpůsobit. V Polsku i v Německu je stejné počasí jako u nás a trávníky jsou vyhřívané, minus může být i v březnu. Tohle bych neřešil, je to dobrý krok."

Jarolím: "Je potřeba to vyzkoušet a teprve zkušenosti ukážou, jestli je třeba něco měnit, nebo ne. Je to každopádně atraktivnější, je víc zápasů."

Verner Lička
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Boj o titul se podle všeho rozhodne mezi Slavií a Plzní, ale u dna tabulky je tonoucích víc – kdo to má podle vás nejvíc nahnuté?

Vízek: "Poslední místo je automatický sestup a to je strašák pro všechny. A nejvíc nahnuté to má ten poslední a neříkejte mi, kdo to je. U Dukly to totiž může mít strašné následky – třeba i odchod trpělivého majitele pana Pauknera. Ty týmy, které budou hrát baráž s týmy z druhé ligy, to už se dá hrát, protože prvoligové celky mají daleko víc zkušeností. Opava bude mít starosti, nemá peníze – pustila nejlepší hráče. Karviná je v tom. Ale ti zase mají domácí prostředí, které Dukla prakticky nemá. Musí v pátek porazit Baník, to by byl dobrý start."

Lička: "Tam to po třicátém kole bude úplně nová soutěž, i když s mírnými bonusy. Těm šesti to nezávidím, myslím, že mezi nimi budou i minimální bodové rozdíly. Tlak na ně bude obrovský a hodně důležité bude, jak ho zvládnou."

Jarolím: "Jmenovat černého Petra nechci, ale těch klubů je víc. Příbram z toho není venku, Dukla nemá dobrou pozici. Karviná je tam, ani Olomouc z toho taky není ještě venku. To jen přemýšlím nahlas. Nevím, jak budou vypadat po zimní přípravě. Je tam čtyři pět klubů, které jsou nejvíc ohrožené, a spadnout tam může každý. Stačí udělat špatnou sérii."

Nový herní systém ligy

Po 30. kole se rozdělí týmy na 1.-6. (každý s každým jednou – týmy na prvních třech místech mají výhodu tří zápasů na svém stadionu), 7.-10. (7.-10. a 8.-9. doma venku, vítězové si to rozdají o to, kdo si zahraje o Evropskou ligu s týmem ze skupiny o titul) a 11.-16. (každý s každým jednou, 14. a 15. hrají baráž s druhým a třetím týmem druhé ligy a poslední sestoupí). Body uhrané v sezoně se započítávají.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články