Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za balíkem peněz a smetánkou do LM, nebo "jen" EL? Slavii čeká duel o vše s Midtjyllandem

Účast v pohárech už mají na podzim jistou. Teď už je jen otázka, zda si fotbalisté Slavie zahrají podruhé v řadě proti klubové smetánce v Lize mistrů a vydělají pořádný balík peněz, nebo se budou muset spokojit s chudší Evropskou ligou. Rozhodne o tom jediný duel odvety 4. předkola LM na půdě dánského Midtjyllandu. První zápas v Praze skončil 0:0 a oba trenéři znovu očekávají vyrovnanou partii.

Utkání Slavia - Midtjylland
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Deml

Celá kvalifikace evropských pohárů se letos kvůli koronavirové pandemii hraje bez diváků. Pouze 4. předkolo Ligy mistrů je tradičně na dva zápasy, jinak se o postupujících rozhoduje jen v jednom utkání.

Slávisté si dosud zahráli základní skupinu Ligy mistrů dvakrát. V roce 2007 oslavili první postup a vloni na něj navázali poté, co ve 4. předkole po dvou výhrách 1:0 vyřadili rumunskou Kluž. Za účast ve skupině by český šampion inkasoval prémii zhruba 15,3 milionu eur (415 milionů korun). Pokud by přes Midtjylland nepřešel, zahrál by si na podzim skupinu Evropské ligy.

V úvodním duelu před týdnem v Edenu měl překvapivě více šancí soupeř. "Výsledek bereme, do odvety je ale co zlepšovat. Pro nás dobře, že jsme neinkasovali, to je takový bonus. Myslím, že v odvetě se Dánům bude hrát trochu hůř. Tím, že jsme nedostali gól, se výhoda trochu překlopí na naši stranu. Venku budeme mít výhodu většího tlaku na soupeře a budeme si moci dovolit více riskovat do ofenzivy," uvedl Trpišovský.

Od svých hráčů čeká lepší práci v útoku, doma prakticky neměli vyloženou šanci. "Musíme se dostávat do situací, které jsou pro nás výhodné. V momentě, kdy se dostaneme do silových věcí, přetlačování, do toho, že je balon nahoře, mají výhodu oni. Potřebujeme zápas v ofenzivě dostat více na zem, do kombinace," mínil Trpišovský.

"A musíme zlepšit standardní situace, ať už obranné nebo útočné. To strašně rozhodne o tom druhém zápase, vlastně i v předchozím kole s Bernem ze standardky rozhodli," upozornil Trpišovský, že Midtjylland v předešlém předkole porazil doma Young Boys Bern 3:0. O kolo dříve vyhrál 1:0 na hřišti Ludogorce Razgrad vedeného českým trenérem Pavlem Vrbou.

Slavia v pohárech postoupila ve čtyřech z pěti dvojzápasů, v nichž na úvod doma remizovala bez branek. Naposledy se jí to povedlo v sezoně 2018/19 na začátku vyřazovací fáze Evropské ligy, kdy vyhrála v Genku 4:1.

"Domácí zápas byl hodně podobný tomu s Genkem. Také to bylo oboustranně hodně opatrné, i když tohle je trochu jiný tým, jedná se o mimořádně fyzicky vybaveného soupeře. Venku pak byl vstřelený gól velká výhoda. Takže podobnost po prvním zápase tam je a doufám, že to stejné bude i po druhém utkání," věřil Trpišovský.

Soupeř cítí, že má velkou šanci na historicky první postup do skupiny Ligy mistrů. Dánský šampion bude znovu spoléhat na výbornou defenzivu. Z šesti soutěžních utkání této sezony pětkrát neinkasoval a čisté konto udržel ve všech třech zápasech kvalifikace Ligy mistrů.

"Na výkonu z prvního zápasu můžeme stavět. Čekám zase vyrovnaný zápas dvou vyrovnaných a kvalitních týmů. Těžko teď říkat, kdo je favorit. Musíme k tomu přistoupit velmi chytře. Musíme si přenést z prvního zápasu spoustu věcí a proměnit to v gól," řekl trenér Midtjyllandu Brian Priske.

Utkání v Herningu, kde Midtjylland sídlí, začne ve středu v 21:00. Ve 4. předkole Ligy mistrů už zápasům asistuje videorozhodčí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články