Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

To pravidlo je příliš široké, ale penalta být neměla, říká Kureš k zápasu PSG s Newcastlem

Je to tady zase. Liga mistrů, Newcastle vede v Paříži nad PSG 1:0, 95. minuta: ruka ve vápně hostů, penalta, gól – 1:1. Zdánlivě jasná zpráva, jenže současné posuzování toho, co je za ruku v pokutovém území penalta, nebo ne, je v současné době už hodně rozvětvené téma a po úterním verdiktu se bude zase probírat. Pokolikáté už?

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Paris St. Germain – Newcastle

Bývalý ligový rozhodčí Pavlín Jirků mi před časem řekl, že i jemu jsou některé odpískané penalty při šíři posuzování tohoto pravidla nejasné: "Nám tehdy řekli, ruka ve vápně je penalta a tečka. Nebylo, co dodat. Dneska už se v tom člověk pomalu nevyzná," vzpomínal sudí proslulý chlapáckým knírem.

A má pravdu. I Jiří Kureš, který je předsedou pravidlové komise fotbalové asociace, není s nastavením posuzování pokutových kopů úplně spokojený.

"Dělat se s tím asi nebude v dohledné době nic. Zvolilo se jedno velké kritérium pro neodpískání pokutového kopu: když poloha ruky odpovídá přirozenému pohybu těla," vysvětluje muž, který školí rozhodčí a šíří v Česku osvětu kolem fotbalových pravidel.

Podle Kureše to byla reakce na to, že hráči ve vápně běhali s rukama za tělem nebo toporně s rukama co nejvíc u těla, aby omezili nebezpečí, že zahrají rukou a bude penalta. "FIFA uznala, že to neprospívá fotbalu, že hráči mají běhat přirozeně a používat při tom ruce, takže i když ruce nejsou u těla a trefí je balon, tak penalta být nemusí," dodává.

Kdy se podle Jiřího Kureše ruka v pokutovém území nepíská:

- Když si ruku nastřelí sám hráč (pokud je pohyb ruky proti míči rychlejší než míče proti ruce, dá se penalta odpískat).

- Když ruku nastřelí z bezprostřední blízkosti spoluhráč.

- Když je ruka v přirozeném pohybu i když rozšiřuje prostor těla (pokud je nad výší ramen, penalta se píská).

- Když hráč na míč upadne spodní rukou a ta tělo podpírá (když už ale, třeba při skluzu, jede po zemi a ruka je pak od těla, tak se penalta píská. Stejně jako zasažení horní ruky padajícího, i když je to pohyb přirozený).

Ovšem omezení je víc. Například když si hráč sám nakopne míč do ruky, tak se penalta nepíská.

"To je nefotbalové, to moc nechápu a chtěl bych, aby se to zrušilo. Dřív hráči říkali, jsem kopyto, kopl jsem si to tam sám a penalta byla. Ještě teď se to v nižších soutěžích dost často píská, ale už by nemělo," vysvětluje předseda pravidlové komise s tím, že tohle mu zrovna moc logické nepřipadá, stejně jako že penalta není, když ruku nastřelí z bezprostřední blízkosti spoluhráč.

"Čekal jsem, že zrovna s tímhle se něco dělat bude, ale nevypadá to, naopak se to ještě rozšířilo z odkopu nohou i na další části těla," vysvětluje. Žádné tlaky na změnu ale FAČR nevyvíjí. "Nemělo by to ani cenu, tam jsou odborníci, kteří se na tom shodli," odkazuje na FIFA.

Rozhodnutí polského rozhodčího Szymona Marciniaka v nastaveném čase pařížského utkání taky neviděl jako správné. "Podle mě, když se mu to odrazilo od těla do ruky, tak to penalta být neměla," dodává jasně.

Potom si ale šéf pravidlové komise vzpomněl ještě na jednu možnost. "Možná to ještě posoudil tak, že pohyb ruky proti míči odraženému od těla hráče viděl jako rychlejší než pohyb míče proti ruce, při čemž se penalta taky dá pískat," vrací se k nešťastnému zákroku Tina Livramenta a přidává další kritérium posuzování.

Kureš uznává, že pravidlo je příliš široké, ale neočekává, že by se mělo něco v dohledné době měnit v tom směru, aby se zjednodušilo. "Poslední změna tohohle širokého pravidla byla v roce 2019 v tom, že ruka je v přirozené poloze odpovídající pohybu těla," uzavírá Kureš téma penalta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články