Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta ustála dvě břevna a tlak Kodaně v závěru, do Prahy veze nadějnou remízu

Dvakrát břevno Kodaně, ale i sympaticky nebojácný výkon Sparty. Nic víc ale utkání v Kodani nepřineslo, a tak vezou Pražané z Parken stadionu z dánské metropole na Letnou nadějnou remízu 0:0 do odvety 3. předkola Ligy mistrů hrané v příštím týdnu. V případě, že by ji Sparta zvládla, v play-off by se potkala s lepším z dvojice Raków Čenstochová – Aris Limassol. Polský tým zvítězil v prvním utkání 2:1.

"S výsledkem jsem spokojený. Některé úseky hry, zejména v útoku, si musíme rozebrat, abychom v Praze byli odvážnější a kvalitnější. Musíme ale uznat, že se tu těžko hraje," uvedl trenér Sparty Brian Priske.

"Kodaň je tým, který pravidelně hraje ve skupině evropských pohárů. Zaslouží si velký respekt, ve druhé půli tlačili a párkrát byli blízko gólu. Musím ale hodně pochválit náš tým, všichni bránili, co to šlo. Možná jim trochu chyběla odvaha na míči," dodal Priske.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Kodaň – Sparta

Do sestavy Pražanů se po vynechání sobotního ligového duelu s Pardubicemi vrátil dánský stoper Asger Sörensen, jenž nahradil Vitíka. V brance hostů nastoupil i Sörensenův krajan Vindahl. V Kodani panovalo větrné počasí a krátce před výkopem se přidal i vydatný déšť.

Týmy začaly opatrně, ale v 11. minutě mohla Sparta udeřit po rychlém brejku. Birmančevič nahrál do běhu Haraslínovi, slovenský reprezentant běžel sám na branku a pokusil se obehrát gólmana Grabaru, k zakončení se ale nedostal. Poté zahrozila i Kodaň, Goncalvesovu ránu z dálky ale Vindahl vyrazil.

Utkání Kodaň – Sparta
zdroj: ČTK/AP

V 32. minutě Pražané málem inkasovali, Christian Sörensen přihrál před branku a Bardghji zblízka trefil břevno. V závěru úvodního dějství o sobě opět dala vědět Sparta, jenže Haraslínovu střelu zblokoval Jelert a Kuchta zamířil do boční sítě.

Po změně stran Mejdr napřáhl zpoza vápna a pořádně Grabaru protáhl. Po hodině hry opustil hřiště kvůli poranění sparťanský Sörensen, jehož nahradil Vitík. V 70. minutě vypálil Goncalves před šestnáctkou těsně vedle. Za dalších sedm minut po akci dvou střídajících hráčů Kodaně zachránilo hosty opět břevno, které trefil Claesson hrudí po centru Óskarssona.

Následně se dvakrát zaskvěl sparťanský brankář. Nejprve vyrazil Achúriho střelu z hranice vápna a následně i dorážku Goncalvese, před nímž včas odkopl míč do bezpečí Panák. Domácí se nadále hnali za gólem, Achúriho střelu z bezprostřední blízkosti zastavil útočník Kuchta.

Kodaň neprohrála ani šestý soutěžní zápas v sezoně, Sparta čtvrtý. Oba týmy ale poprvé nedosáhly na vítězství. Sparta od sezony 2012/13 nedokázala v předkolech pohárů vyhrát na hřištích soupeřů už 16 utkání v řadě.

Souboj dvou úřadujících mistrů svých zemí byl pikantní pro dánského trenéra Sparty Briana Priskeho, který v Kodani v letech 2016 až 2017 působil jako asistent. Pražané neporazili celek z dánské metropole ani ve třetím soutěžním utkání, v sezoně 2009/10 mu dvakrát podlehli ve skupině Evropské ligy.

FC Kodaň – Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Bastien – Zakrani, Berthomieu – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Falk, Vavro, Lerager, Jelert – Kuchta, Zelený, Krejčí. Diváci: 27.170.

Kodaň: Grabara – Jelert, Vavro, Diks, C. Sörensen – Goncalves, Falk, Lerager – Bardghji (57. Achúri), Larsson (72. Óskarsson), Elyounoussi (72. Claesson). Trenér: Neestrup.

Sparta: Vindahl – A. Sörensen (60. Vitík), Panák, Krejčí – Mejdr, Kairinen, Sadílek (76. Laci), Zelený – Birmančevič (60. Minčev), Haraslín (76. Pešek) – Kuchta. Trenér: Priske.

Raków poslal do vedení v sedmé minutě Kočergin a druhou trefu přidal po hodině hry z penalty Piasecki. Naději do odvety dal Limassolu v 89. minutě přesnou ránou zpoza vápna Mayambela.

Polští šampioni prodloužili sérii neporazitelnosti na šest soutěžních duelů. Aris ve třetím utkání sezony poprvé nevyhrál.

Další překvapivou výhru zaznamenal Klaksvík z Faerských ostrovů, který v domácím duelu zdolal 2:1 norské Molde. Už v minulých dvojzápasech si překvapivě poradil s Ferencvárosem Budapešť a švédským Häckenem.

Celek z Faerských ostrovů na domácí půdě prohrával s Molde po Eikremově gólu z 49. minuty, o čtvrt hodiny později ale srovnal ukrytou střelou na přední tyč Frederiksberg. Jednatřicetiletý záložník navíc v 86. minutě přidal po brejku druhý zásah a v předkolech dal šest z dosavadních osmi gólů svého týmu.

Úvodní utkání 3. předkola Ligy mistrů:

Mistrovská část:

Čenstochová - Aris Limassol 2:1 (1:0), Klaksvík (Faer. ostr.) - Molde (Nor.) 2:1 (0:0), Olimpija Lublaň - Galatasaray Istanbul 0:3 (0:1).

Utkání AEK Atény - Dinamo Záhřeb bylo odloženo.

Nemistrovská část:

PSV Eindhoven - Sturm Štýrský Hradec 4:1 (3:1), Braga - Bačka Topola 3:0 (2:0).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články