Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia jde do boje o základní skupinu, na hřišti Apoelu chce skórovat

Nikósie - Vstupenka zaručující miliony a památná utkání s evropskou smetánkou jsou víceméně na dosah. Mistrovské Slavii k nim stačí "jediné" - uspět v závěrečném předkole Ligy mistrů proti Apoelu Nikósie. První krok mohou fotbalisté z hlavního města učinit už na horké kyperské půdě, kde chtějí i bez zraněné opory Deliho vycházet ze zabezpečené obrany s cílem vstřelit gól. Odvetu sehrají v Edenu příští středu. Přímý přenos utkání APOEL - Slavia Praha sledujte od 20:15 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.   

Fotbalisté Slavie se radují ze vstřeleného gólu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Vzhledem k účasti ve 4. předkole Ligy mistrů mají Pražané jistotu minimálně šesti zápasů v základní skupině Evropské ligy, kam by se přesunuli v případě nezdaru s Apoelem. Hlavní fázi některého z pohárů si zahrají poprvé od roku 2009.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nicméně cítí, že šance k postupu do milionářské soutěže existuje a že není vůbec zanedbatelná. Pokud by se jim to podařilo, navázali by na dosud jediné působení Slavie ve skupině LM ze sezony 2007/08 a zároveň by získali velice lákavou prémii v hodnotě téměř 385 milionů korun.

"Proti BATE od nás každý čekal postup. Možná budeme trochu uvolněnější, ale ještě nejsme spokojeni, že jsme v Evropské lize. Náš sen je Liga mistrů a chceme pro to udělat vše," uvedl brankář Jan Laštůvka.

APOEL v ročníku 2011/12 dokráčel až do čtvrtfinále Ligy mistrů a v minulé sezoně si zahrál osmifinále Evropské ligy. Předloni ovšem v základní skupině Evropské ligy dvakrát prohrál se Spartou 0:2 venku a 1:3 doma. Možná i proto jsou úřadující šampioni české nejvyšší soutěže podle bookmakerů favority.

"Co se týče zvuku v Evropě, může se zdát, že je to přijatelné. Nicméně když postoupili do této části předkol, nebude to slabý soupeř. Šance na postup bych nechal v rovině padesát na padesát," uvedl Šilhavý. "V kádru má APOEL nějaké Brazilce nebo Španěly. Chtěli bychom venku vstřelit gól, abychom se dostali do výhody," dodal kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia odletěla do Nikósie bez zraněného stopera Deliho

V Nikósii čeká vršovický klub bouřlivé prostředí a velké vedro. APOEL je navíc na domácí půdě velmi silný, v pohárech před svými diváky prohrál jen jeden z posledních jedenácti zápasů. Naopak Slavia na evropské scéně venku nezvítězila sedmnáctkrát v řadě od roku 2007. Naposledy vyhrála 1:0 na půdě Ajaxu při památné cestě do skupiny Ligy mistrů.

"Hráli jsme na Kypru se slovenskou reprezentací a se Salcburkem proti jejich rivalovi Omonii Nikósie. Soupeři jsou hlavně v domácím prostředí hodně nepříjemní. Ženou je fanoušci dopředu a pomáhají jim také klimatické podmínky," upozornil levý bek Dušan Švento.

"Určitě půjdeme do zápasu s cílem vstřelit gól, který je venku důležitý. Chceme hrát ze zabezpečené obrany a držet remízový stav co nejdéle. Určitě ale nesmíme hrát jen dozadu a bránit," dodal záložník Josef Hušbauer.

Trenér APOELu Jorgos Donis vidí stejně jako Šilhavý šance zcela vyrovnaně. "Slavia je velmi kvalitní tým, který hraje převážně systémem 4-3-3. Obě mužstva jsou vyrovnaná. Musíme být dobře organizovaní v obraně a mít hru pod kontrolou. Nejsme úplně rádi, že začínáme doma, ale máme velké zkušenosti. Osobně se zápasu neobávám," uvedl Donis, který převzal tým po úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů s Viitorulem Constanta a v odvetě ho doma dovedl k výhře 4:0 po prodloužení.

Na Kypr neodletěl zraněný stoper Simon Deli, mimo hru je i další zadák Jiří Bílek. Do obrany by se tak mohl stáhnout Michael Ngadeu a ve středu pole by mohl nastoupit Tomáš Souček. Pražanům se nakonec na soupisku povedlo dopsat čerstvou posilu slovenského záložníka Miroslava Stocha poté, co jeho předchozí klub Fenerbahce Istanbul poslal transferovou kartu.

Předpokládané sestavy:

APOEL: Waterman - Milanov, Rueda, Carlao, Lago - Bertoglio, Morais, Vinícius, Aloneftis - Vander, De Camargo.

Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil - Souček - Van Buren, Hušbaeur, Rotaň, Danny - Škoda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články