Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Škola hrou pod vedením fenomenálního Džeka. Plzeň schytala v Římě "bůra"

Po vítězném šlágru české nejvyšší soutěže se Spartou inkasovali fotbalisté Plzně tvrdý knockout v italské metropoli. Ve 2. kole skupinové fáze Ligy mistrů totiž prohráli s AS Řím jednoznačně 0:5. Hattrickem se v dresu "Giallorossi" blýskl nejlepší hráč zápasu Edin Džeko. Do střelecké listiny se zapsali také Cengiz Ünder a Justin Kluivert. Vzhledem k senzačnímu vítězství CSKA Moskva nad Realem Madrid 1:0 je Viktoria v tabulce poslední. 

Edin Džeko otevřel skóre proti Plzni
zdroj: Reuters autor: Tony Gentile

"I když jsme vyhráli 5:0, tak není správné říct, že soupeř nehrál dobře. V Champions League to nikdy není jednoduché. Myslím, že jsme ukázali kvalitu jak v obraně, tak v útoku. Jsem velmi rád, že dal Edin Džeko tři góly a povedl se mu zápas. Hodně se mluvilo o tom, že se mu nedaří, ale já si byl jeho kvalit vědom," řekl trenér AS Řím Eusebio Di Francesco.

Západočeši vyrovnali nejvyšší porážku ve skupině milionářské soutěže ze stadionu Bayernu Mnichov, kterou museli skousnout před pěti lety. Další utkání v LM odehrají za tři týdny na stadionu obhájce trofeje Realu Madrid. "Soupeř byl lepší a zaslouženě vyhrál 5:0. My můžeme jenom konstatovat, že dneska jsme v utkání uhráli výsledek, který odpovídal průběhu hry," uvedl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Římský tým výborně začal. Už ve třetí minutě Kolarov vysunul Džeka, jenž využil zaváhání obrany soupeře a přízemní střelou překonal Kozáčika. Bosenský kanonýr skóroval teprve podruhé v sezoně a po pěti soutěžních zápasech.

Ihosté si však dokázali vytvořit šance. Nejprve Krmenčík střílel nepřesně a vzápětí zcela osamocený Řezník hlavičkoval v dobré pozici o kousek vedle. Ve 29. minutě měli Plzeňští naopak štěstí, protože Ünder trefil po individuální akci technickou ranou břevno.

"Bohužel jak Krmenčík, tak Řezník šance neproměnili. My z těch brejkových situací gólově nevytěžili vůbec nic," litoval Vrba.

Ve 40. minutě už domácí vedli 2:0. Ünder přihrál do vápna Džekovi, ten si mezi obránci zpracoval míč a nekompromisním volejem prostřelil bezmocného Kozáčika podruhé. Třetí gól mohl navíc před pauzou přidat Florenzi, ale slovenský brankář ho zblízka vychytal.

Domácí kontrolovali hru a v 64. minutě udeřili potřetí. Džeko přistrčil míč Lorenzovi Pellegrinimu, ten našel nezištnou přihrávkou Ündera a turecký křídelník před Kozáčikem nezaváhal. O chvíli později pak strážce plzeňské svatyně zneškodnil další pokus Džeka.

Semifinalista minulého ročníku LM sevřel Plzeň na její polovině. V 73. minutě Kozáčik vyrazil Ünderovu ránu jen před sebe a volný Kluivert snadnou dorážkou zvýšil na 4:0. Ve druhé minutě nastavení pak uzavřel skóre Džeko přesnou hlavičkou po Florenziho rohu. 

"První gól zlomil zápas. Sebrali jsme jim sebevědomí. Sezonu jsme nezačali dobře, já také nedával tolik gólů, jak bych chtěl, ale zlepšujeme se a dnes nám vyšel jako týmu i mně osobně. Znám Plzeň velmi dobře. Že jí dávám tolik branek, je ovšem spíše náhoda. Stává se, že proti jednomu týmu to padá, a proti jinému ne. To je fotbal," hodnotil Džeko.

Utkání 2. kola skupiny G fotbalové Ligy mistrů:

AS Řím - Viktoria Plzeň 5:0 (2:0)

Branky: 3., 40. a 90.+2 Džeko, 64. Ünder, 73. Kluivert. Rozhodčí: Raczkowski - Obukowicz, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Schick - Hejda. Diváci: 41 243. 

AS Řím: Olsen - Florenzi, Fazio, Juan Jesus, Kolarov (74. Luca Pellegrini) - Cristante, N'Zonzi - Ünder (74. Schick), Lorenzo Pellegrini (74. Zaniolo), Kluivert - Džeko. Trenér: Di Francesco.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Zeman (71. Ekpai), Hořava (64. Kolář), Kovařík - Krmenčík (78. Řezníček). Trenér: Vrba.

Eusebio Di Francesco (trenér AS Řím): "Jsem spokojený. Líbil se mi střed pole i to, že hráči zachovávali své pozice a byli neustále v pohybu. Musím pochválit i obránce, kteří dobře pracovali s míčem a nebáli se hrát dopředu. I když jsme vyhráli 5:0, tak není správné říct, že soupeř nehrál dobře. V Champions League to nikdy není jednoduché. Myslím, že jsme ukázali kvalitu jak v obraně, tak v útoku. Já jsem samozřejmě velmi rád, že dal Edin Džeko tři góly a povedl se mu zápas. Hodně se mluvilo o tom, že se mu nedaří. Ale já si byl jeho kvalit vědom."

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Je to jednoduché. Soupeř byl lepší a zaslouženě vyhrál 5:0. Samozřejmě nás mrzí, že v poslední době dostáváme venku brzo góly a pak samozřejmě ten zápas je tím trošku ovlivněný. Ale přiznejme si, že dneska první gól nerozhodl, rozhodlo to, že kvalita soupeře byla lepší. Při standardních situacích jsme měli být mnohem důraznější, než jsme byli. Určitě hráči, kteří byli určení, si s tím vůbec neporadili. V průběhu prvního poločasu za stavu 1:0 jsme soupeře mohli z brejkových situací lépe ohrozit. Bohužel jak Krmenčík, tak Řezník šance neproměnili. Ale byly tam i další věci a třeba vůbec nezavíral prostor Zeman. Takže my z těch brejkových situací gólově nevytěžili vůbec nic. My můžeme jenom konstatovat, že dneska jsme v utkání uhráli výsledek, který odpovídal průběhu hry."

Michael Krmenčík (fotbalista Plzně): "Dostali jsme brzo gól a tím se to zlomilo. Těžko jsme se z toho dostávali a Řím zaslouženě vyhrál. Každá šance by se měla proměnit, já tam nějaké šance měl a na této úrovni je to třeba proměnit. Oni jsou zvyklí na tento fotbal a proti jejich stoperům to bylo těžké. Celý tým Říma byl dobrý a hráli opravdu dobře."

Radim Řezník (fotbalista Plzně): "Kdybych svou šanci dal, tak to bylo 1:1 a bůhví jak by to dopadlo. Takhle jsme spíše pochopili, co je realita, a dostali jsme pět branek. Tyhle týmy potrestají to, co soupeři u nás v lize ne. Je škoda, když dostaneme ve 3. minutě gól. Pak je to těžké. Navíc jsme dostali do poločasu druhý. Třetí gól byl zlomový, hráli jsme bez míče, docházely nám síly a skončilo to, jak to skončilo."

Edin Džeko (fotbalista AS Řím, autor hattricku):  "První gól zlomil zápas. Sebrali jsme jim sebevědomí. Sezonu jsme nezačali dobře, já také nedával tolik gólů, jak bych chtěl, ale zlepšujeme se a tento zápas nám vyšel jako týmu i mně osobně. Znám Plzeň velmi dobře. Že jim dávám tolik branek, je ovšem spíše náhoda. Stává se, že proti jednomu týmu to padá, a proti jinému ne. To je fotbal."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy