Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Silná česká trojka na evropský průměr má, ale platy hráčů jsou pořád jinde, říká Nehoda

Liga evropských fotbalových šampionů se bude opět hrát v Česku. Přijedou velké kluby, půjde o velké peníze, bude to velká podívaná i velká příležitost pro týmy i pro fotbalisty. Co všechno se vším v tomhle velkém fotbalovém světě souvisí, objasňuje s ohledem na postup Sparty (a možná i Slavie) bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Nehoda, uznávaný hráčský agent a mistr Evropy z roku 1976 i bronzový o čtyři roky později.

Veljko Birmančevič
zdroj: x.com/ACSparta_CZ

"Postup Sparty má význam i pro český fotbal, jak sportovní, tak ekonomický. Sparta dostane velké peníze a o další bude ještě hrát. Část z nich určitě rozpustí do českého fotbalu. Taky uvidíme v Česku nejméně čtyři špičková mužstva. Sehrají osm zápasů s nejlepšími týmy Evropy. To je pro klub i pro hráče velká odměna," vysvětluje už dvaasedmdesátiletý bývalý kanonýr.

Muž, který stál i za přestupy Pavla Nedvěda, jenž v roce 2003 dostal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa (sám Nehoda byl v téhle anketě v roce 1979 devátý), si ale nemyslí, že by se postupem mezi evropskou klubovou VIP společnost nějak razantně zvyšovala i cena fotbalistů Sparty.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ohlasy Vitíka a Haraslína po odvetě Sparta – Malmö

"Dneska už mají kluby tak rozšířený skauting, že už jim moc talentů neunikne. Ale samozřejmě, když hráči vyjde pár zápasů v Champions League, tak na sebe může upoutat větší pozornost než třeba v Konferenční lize," vysvětluje.

Na Letnou už putuje téměř půl miliardy korun od UEFA, Slavia může získat stejný bonus, když porazí o více než dva góly v odvetě Lille. Tyhle částky budou chtít kluby investovat.

"Nějaké peníze rozpustí nejspíš v zimě za přestupy a určitě z nich část dají i do mládežnických akademií, které už nyní jak ve Spartě, tak ve Slavii fungují velice dobře," popisuje legenda Dukly Praha, jak vypadají investice ve fotbale.

Hráč, který získal titul mistra Evropy i s tehdejším československým výběrem do 23 let, si ale nemyslí, že by se s balíkem peněz, který Sparta od UEFA nyní dostane, nějak zdvihly i finanční požadavky jiných klubů, o jejichž fotbalisty by měl pražský celek zájem.

"Sparta i Slavia už dneska kupují hráče za obrovské částky, o kterých by před pěti lety ani neuvažovaly. Určitě to kluby zkusí, ale ceny v českém fotbale už jsou i tak dost vysoké a moc výš nepůjdou," tvrdí bývalý útočník.

A hned přidává příklad: "Třeba mladý perspektivní hráč v české lize má dneska hodnotu tak deset patnáct milionů."

Nehoda si také nemyslí, že by postup do Ligy mistrů třeba zvedl cenu hráčů Sparty, kde je zájem například o Vitíka. "To nemá na cenu hráče vliv," říká jasně.

Síla české ligy roste. Nejlepší trojka – Sparta, Slavia a Plzeň – už je podle zkušeného manažera sportovně na úrovni průměru německých, belgických i nizozemských lig. "Jsem zvědavý, jak dopadne jejich konfrontace s konkurencí v pohárech na podzim. Po ekonomické stránce jsou ale stále ty západní státy, zejména co se týká platů hráčů, pořád někde jinde," říká jasně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články