Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Plzeň začíná cestu v pohárech v Alkmaaru, ve hře je postup v předkole LM i skupina EL

Ostrou premiéru v nové sezoně evropských pohárů mají před sebou fotbalisté Plzně. Ve druhém předkole Champions League totiž budou hrát na stadionu nizozemských vicemistrů z Alkmaaru. Vítěz si zajistí účast minimálně v základní skupině Evropské ligy, poražený klesne do jejího třetího předkola. Přímý přenos utkání sledujte od 16:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jean-David Beauguel z Plzně se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Kvůli pandemii koronaviru a nabité termínové listině se předkola pohárů hrají pouze na jeden zápas. Výjimkou je závěrečné play-off LM, v němž bude startovat i pražská Slavia. To se uskuteční tradičním systémem doma-venku.

Plzeň si doposud zahrála ve skupině LM třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 pak přímo coby vítěz české nejvyšší soutěže.

Poslední čtyři účasti v kvalifikaci ale Západočechům účast ve skupinové fázi nevynesly. V loňském druhém předkole ještě s koučem Pavlem Vrbou vypadli s Olympiakosem Pireus a následně se přes Antverpy nedostali ani do Evropské ligy.

Šance Plzně v Alkmaaru rozebral i Fotbal fokus podcast:

Návrat do skupiny LM nebo EL je i proto jedním z hlavních cílů v sezoně. "Není to otázkou nutnosti z ekonomického pohledu, protože klub je finančně stabilní. Pro nás je to daleko zásadnější z pohledu rozvoje, konfrontace ve sportovní rovině i společenské pro město a fanoušky. V uvozovkách jsme byli zvyklí minimálně na podzim působit v pohárech," řekl plzeňský generální manažer Adolf Šádek.

Svěřenci trenéra Adriana Guly vstoupili do ligového ročníku domácím vítězstvím 3:1 nad Opavou.

Bude absence diváků plzeňskou výhodou?

V rámci prevence proti šíření koronaviru nebudou na stadionu v Alkmaaru fanoušci. "V těchto dnech je hrát bez diváků realitou. Když na stadionu nebudou, může to být mikrovýhoda i pro hostující tým, ale pravda leží na hřišti. Věřím, že to bude pro nás výhoda, že hrajeme sice venku, ale bez fanoušků," uvedl Gula na tiskové konferenci.

S Viktorií, kterou vede od loňského prosince, si odbude premiéru v evropských pohárech. "Každý zápas na lavičce Plzně je pro mě velký. Neříkám, že je úplně stejný pocit, když jdete hrát utkání venku a pod hlavičkou kvalifikace Champions League. Ale hlava přirozeně pracuje na maximum," dodal Gula.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Plzně se chystají na utkání s Alkmaarem

V Alkmaaru působil rok a půl plzeňský útočník Ondřej Mihálik, ale kvůli zranění kolena stihl zasáhnout jen do tří soutěžních duelů A-týmu. Minulou sezonu hostoval v Plzni, která na něj na konci června uplatnila opci. "Čeká nás mladý, dravý soupeř - nepodcení absolutně žádnou situaci. Je založený na fyzické, běhavé zátěži," upozornil.

V uplynulém ročníku nizozemské ligy, jenž byl předčasně ukončen kvůli koronaviru, obsadil Alkmaar druhé místo o skóre za Ajaxem Amsterdam. AZ následně neúspěšně žádal UEFA, aby mu přisoudila účast ve skupině Ligy mistrů místo Ajaxu, protože měl lepší bilanci ve vzájemných zápasech.

Svěřenci trenéra Arneho Slota nový ročník Eredivisie ještě nezačali. Z šesti letních přípravných zápasů pouze jednou vyhráli a ve čtyřech duelech nedali gól. V páteční generálce remizovali s druholigovým Telstarem 1:1.

Předpokládané sestavy:

Alkmaar: Bizot - Svensson, Leeuwin, Koopmeiners, Wijndal - Reijnders, De Wit, Clasie - Gudmundsson, Boadu, Idrissi.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Čermák, Kalvach, Bucha - Kopic, Beauguel, Kovařík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články