Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň dohrávala v deseti a padla v Lize mistrů i podruhé, Inter veze body domů

Dva zápasy, dvě porážky. Po debaklu v Barceloně prohráli fotbalisté Viktorie Plzeň ve skupině Ligy mistrů také na svém stadionu s Interem Milán 0:2. Ten dal v každém poločase gól, když se trefili Džeko i Dumfries. Českého mistra oslabilo půl hodiny před koncem i vyloučení Buchy po faulu na polovině Interu. Italský celek získal v tomto ročníku elitní soutěže první body.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Inter Milán

"Každá porážka mrzí. Chtěli jsme před domácím publikem dosáhnout dobrého výsledku, což se bohužel nepodařilo. Nastoupili jsme proti soupeři, který má obrovskou kvalitu. Dnes to prokázal," řekl na tiskové konferenci trenér Západočechů Michal Bílek.

Viktoria se v dalším zápase Ligy mistrů představí 4. října na stadionu Bayernu Mnichov. Plzeň doma v pohárech prohrála poprvé po 11 duelech od debaklu 0:5 s Realem Madrid ve skupině Champions League v listopadu 2018.

V domácí sestavě od začátku nastoupili i krajní obránce Havel a útočník Chorý, jejichž start byl nejistý kvůli zdravotním problémům.

Devatenáctinásobný italský mistr od začátku častěji držel míč a postupně si vytvářel čím dál větší převahu. Acerbiho pohotovou střelu zblízka si ještě pohlídal brankář Staněk.

Ve 20. minutě se už Inter prosadil. Correa posunul míč na volného Džeka a ten zakončil umístěnou přízemní ranou. Bosenský reprezentant dal Plzni desátý gól v devátém soutěžním utkání, předtím se proti Viktorii trefil i v dresech Teplic, Manchesteru City a AS Řím. "Prokázal svoji extratřídu, stačí mu jedna gólová šance," podotkl Bílek.

Západočeši poté změnili rozestavení z úvodního 3-5-2 na své obvyklejší 4-2-3-1, což jim pomohlo. "Šli jsme do zápasu s tím, že budeme stejně jako oni hrát 3-5-2. Začátek jsme nezachytili. Proto jsme v polovině první půle museli trochu změnit rozestavení, pak se naše hra zlepšila. Ale neprohráli jsme kvůli tomu, že jsme hráli na tři stopery," uvedl Bílek.

Sýkora, autor gólu v Barceloně, vystřelil vysoko nad břevno. Domácí měli i další nadějné závary. Přesto mohl jít Inter do kabiny s dvoubrankovým náskokem. Krátce před pauzou Plzeň podržel Staněk proti Džekově střele a dorážku Mchitarjana zblokoval Hejda.

"Nerazzurri" vstoupili lépe i do druhé půle, kdy se znovu předvedl gólman Staněk proti Correově hlavičce a ráně aktivního Džeka.

Po hodině hry Bucha za podražení Barrely dostal žlutou kartu, kterou ale švýcarský sudí Schärer po konzultaci s videorozhodčím a kontrole na monitoru změnil na červenou. "Každá červená karta v takovém prostoru je zbytečná," poznamenal Bílek.

Milánský tým zužitkoval přesilovku v 70. minutě. Džeko z protiútoku vybídl Dumfriese a nizozemský bek z úhlu přehodil Staňka. Bránící Jemelka už míč odkopnout nestihl. "Chyběl mi asi krůček. Na Barceloně jsem takhle také vykopával míč z branky. Čekal jsem, že to bude střílet přesně tam, kam jsem běžel. Ale už jsem to bohužel nestihl. Škoda, mohl jsem to zase vykopnout. Výsledek 1:0 byl furt ještě hratelný," řekl Jemelka.

Plzeňští ale ani v deseti nepůsobili odevzdaně, a dokonce mohli snížit. První těžký zákrok zápasu předvedl brankář Onana, jenž vytáhl hlavičku střídajícího Basseyho. Víc už domácí nestihli.

"Přijeli jsme si pro vítězství, takže jsme spokojeni. Celý tým podal výborný výkon. Tohle vítězství jsme hrozně potřebovali, šli jsme si za ním. Myslím, že jsme průběh utkání kontrolovali," uvedl trenér Interu Simone Inzaghi.

Utkání 2. kola fotbalové Ligy mistrů:

Skupina C:

Viktoria Plzeň - Inter Milán 0:2 (0:1)
Branky: 20. Džeko, 70. Dumfries. Rozhodčí: Schärer - Zogaj, Erni - San (video, všichni Švýc.). ŽK: Sýkora, Kalvach, Jemelka - Bastoni, Gagliardani. ČK: 61. Bucha (Plzeň). Diváci: 11.252 (vyprodáno).

Plzeň: Staněk - Hejda, Pernica, Jemelka - Havel (76. Holík), Kalvach (76. N'Diaye), Bucha, Vlkanova (84. Čermák), Sýkora (71. Jirka) - Chorý (72. Bassey), Mosquera. Trenér: Bílek.

Inter: Onana - Škriniar, Acerbi, Bastoni (64. D'Ambrosio) - Dumfries, Barella (72. Gagliardani), Brozovič (84. Asllani), Mchitarjan (72. Calhanoglu), Gosens - Džeko, Correa (72. Martínez). Trenér: Inzaghi.

Michal Bílek (trenér Plzně): "Zaprvé jsme narazili na velkou kvalitu. Zadruhé je pravda, že v úvodu jsme nebyli tak aktivní. Soupeř dobře držel balon, zatlačil nás. Proto jsme v polovině první půle museli trochu změnit rozestavení, pak se naše hra zlepšila. Do druhého poločasu jsme chtěli trochu vytáhnout obranu, abychom se dostávali k šancím. Bylo to poměrně dobré, ale zbrzdila nás červená karta. V deseti proti Interu Milán je to pak složité."

Simone Inzaghi (trenér Interu): "Měli jsme náročný program, museli jsme trochu pozměnit sestavu. Přijeli jsme si pro vítězství, takže jsme spokojeni. Celý tým podal výborný výkon. Tohle vítězství jsme hrozně potřebovali, šli jsme si za ním. Myslím, že jsme kontrolovali průběh utkání. Víme, že tady v Plzni se dosud žádnému italskému týmu před námi nepovedlo vyhrát. Všichni jsme moc rádi, že jsme ze složitého zápasu udělali snadný."

Lukáš Hejda (obránce Plzně): "Od začátku jsme tahali za kratší konec. Začátek nám vůbec nevyšel, 20 minut jsme se prakticky nedostali do hry. Pro nás těžké. Pak jsme trochu přeskupili řady a bylo to malinko lepší. Soupeř se trochu zatáhl a čekal na šanci. Po červené kartě už bylo asi hotovo."

Jan Sýkora (záložník Plzně): "V začátku jsme měli problémy. Připravovali jsme se na to, ale realita byla o něčem jiném. Náběhy za obranu měli skvěle načasované. Pak jsme v půlce prvního poločasu něco změnili a už to vypadalo líp. Myslím, že inkasovaný gól na nás nezanechal nějaké stopy. Posledních 15 minut prvního poločasu jsme se snažili tlačit. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že na konci první půle jsme si ověřili, že se s nimi dá hrát. Snažili jsme si vytvořit nějakou šanci. Bohužel jsme dostali červenou kartu, v deseti je to proti takovému soupeři už těžké."

Luděk Pernica (obránce Plzně): "Inter je skvělé mužstvo. My hráli z našeho bloku, oni nám balon moc nepůjčovali. Když jsme ho měli, tak jsme o něj zase rychle přišli. Jako před prvním gólem, kdy to Džeko skvěle zakončil. Má na nás pifku, jako by věřil, že nám dá vždy gól. My jsme se prvních 30 minut k ničemu moc nedostávali. Celý zápas jsme tahali na kratší konec. Jsme zklamaní, před domácím publikem jsme toho chtěli ukázat možná trochu víc a aspoň branku zase dát. Výkon mohl být také lepší."

Adam Vlkanova (záložník Plzně): "Věděli jsme, že jsou to ve skupině všechno kvalitní týmy. Inter má výborný tým, ale měli jsme si víc věřit a dostávat se do nějakých šancí. Dalo se s nimi hrát. Je škoda, že tam nebylo víc sebevědomí, abychom si víc dovolili. Máme vítěznou mentalitu, chtěli jsme urvat aspoň bod. Bohužel Inter ukázal kvalitu a předčil nás."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy