Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krok od milionového snu, ale proti nejtěžšímu soupeři. Plzeň jde do boje o LM s Karabachem

Dva kroky už zvládli a mají jistotu minimálně Evropské ligy. Fotbalisté Plzně však chtějí ještě dál, do Ligy mistrů. K tomu potřebují zvládnout 4. předkolo proti Karabachu, na jehož půdě začínají. Pokud by to dokázali, čekají je souboje s evropskou elitou a pohádková odměna. Asistent trenéra Pavel Horváth ale upozorňuje, že před Západočechy stojí doposud nejtěžší soupeř. Sestřihy předkol sledujte od 23:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Plzeňští mají na Karabach příjemné vzpomínky, protože ho před šesti lety vyřadili ve 3. předkole Ligy mistrů. Viktoria tehdy po domácí remíze 0:0 v Baku zachránila výsledek 1:1 gólem Michaela Krmenčíka z 85. minuty a postoupila díky pravidlu o vyšším počtu branek venku, které už neplatí. České týmy v dosavadních deseti pohárových duelech s ázerbájdžánskými soupeři neprohrály.

Karabach v minulém předkole předčil Ferencváros. Po domácí remíze 1:1 zvítězil v Budapešti 3:1. "Pro nás jsou nepříjemní, kvalita hráčů je opravdu veliká. I vzhledem k tomu, kam jsme se dostali, nás čeká nejtěžší soupeř. Jejich útočná vozba by se neztratila ani v lepších týmech," řekl před odletem plzeňský asistent trenéra Pavel Horváth.

"Hodně drží balon a hodně i presují po ztrátě míče. Obzvlášť v domácích zápasech byli hodně odvážní a úspěšní v presinku, měli hodně zisků, což trestali. Pro nás hodně vykřičníků, čeho se nesmíme dopustit," doplnil Horváth.

Západočeši ve 3. předkole vyřadili Tiraspol po dvou výhrách 2:1 a vydělali si minimálně 8,63 milionu eur (asi 211 milionů korun) za účast v play off a jistotu nejméně skupiny Evropské ligy plus několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient. Za postup do skupiny Ligy mistrů by Plzeň dostala minimálně 15,64 milionu eur (asi 383 milionů korun) plus další finance za desetiletý koeficient a televizní práva.

Klub na play off hodně posiloval. Obránce Václav Jemelka přestoupil z Olomouce, křídelník Erik Jirka přišel po vypršení smlouvy v druholigovém španělském Oviedu a útočník Fortune Bassey z Ferencvárose na hostování s opcí.

Nigerijský hráč už v letošní kvalifikaci nastoupil za budapešťský tým, takže ho trenér Michal Bílek nasadit nemůže. Chybí i zraněný krajní bek Radim Řezník, do nominace se nevešli ani stoper Filip Kaša, záložník Kristi Qose a útočník Matej Trusa.

Plzeňští v Baku, kde Karabach už od roku 1993 hraje domácí zápasy kvůli bezpečnostní situaci, očekávají náročné podmínky. "Problémů bude víc. Určitě to bude domácí prostředí, kde bude velké teplo, je tam jiná vlhkost. Poženou je i fanoušci," uvedl Horváth.

"Plus hráči, na které nejsme u nás v lize zvyklí. Jsou to Brazilci, Francouzi, Afričani, kvalita je vysoká. Troufnu si říct, že tam není hráč, který bezhlavě odkopne balon. Vždycky se snažíte najít v sestavě slabiny, ale tady jich fotbalově moc není," dodal bývalý reprezentant.

Viktoria letos bojuje o Ligy mistrů jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol a v roce 2018 přímo coby vítěz české ligy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články