Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

GLOSA: Real má starosti, bez Ronalda je bezzubý

Takového dupáka už slavný Bílý balet dlouho netančil. Místa sólistů jeho hráčům na jejich hlavní scéně zabrali mladíci z Ajaxu Amsterdam a čtyřmi góly otřásli základy Santiago Bernabéu. A židle s dvaačtyřicetiletým argentinským koučem Santiagem Solarim se po vyřazení v osmifinále Ligy mistrů a čtvrté domácí porážce za sebou nejspíš třese ještě teď, jestli jej už nesetřásla. Protože tápající fotbalový obr nemá čas hledat pevnou půdu pod nohama.

Hráči Realu po porážce s Ajaxem
zdroj: ČTK/EFE autor: JuanJo Martin

"Za jeden týden jsme ztratili všechno," truchlil po debaklu s Ajaxem pro španělský sportovní web marca.com obránce Dani Carvajal. "Nemůžeme hledat omluvy. Soupeř byl lepší a postup si zasloužil," přiznal sedmadvacetiletý fotbalista.

Po zápase měl slzy na krajíčku, stejně jako někteří z jeho spoluhráčů. "Myslím, že jsem nikdy necítil takovou bolest," řekl a hned dodal: "Neumím si to vysvětlit."

Jenže ono to vysvětlit jde. Ještě před několika dny sebevědomé hvězdy slyší stále častěji zasloužený pískot tribun, z nichž myšlenky fanoušků putují do Turína, kam s Cristianem Ronaldem odešlo v létě i jeho padesát gólů, které zatím nikdo nedokázal nahradit.

Velkou budoucnost sice předvídají odborníci osmnáctiletému Viníciusovi Juniorovi z Brazílie, který už patří do základní sestavy Realu Madrid, hraje výborně – patří k tahounům, jenže v sedmadvaceti zápasech dal mladý útočník jen čtyři góly. A k tomu se už v první půli proti Ajaxu zranil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Real Madrid – Ajax Amsterdam

Jeho předchůdce v útoku slavného týmu Fernando Morientes tvrdí: "Je to jako s matematikou, čím častěji počítáte, tím lépe vám to postupem času jde. Když na tréninku pracujete, tak se musíte zlepšovat a Vinícius na to má čas." To je ale přesně to, co nemá fotbalový válec velikosti Realu.

Záložník Luka Modrič, který loni dovedl chorvatskou reprezentaci ke stříbru na mistrovství světa, to pro BBC.com řekl jasně. "Chybí nám Cristiano. Scházejí nám jeho góly," přiznal špílmachr Bílého baletu a připomněl poslední zápasy s Barcelonou (0:3 a 0:1).

"Šancí jsme si vytvořili dost, ale proměnit jsme je nedokázali," konstatoval vítěz ankety FIFA o nejlepšího fotbalistu světa minulého roku ještě před úterním zápasem, který jeho slova jen potvrdil.

Jen tři hráči dali zatím v sezoně za Real víc než pět gólů: Karim Benzema (20), Gareth Bale (13) a Sergio Ramos (11).

"Klub doufal, že se Ronaldovy góly rozdělí mezi ostatní útočníky," vysvětluje Modrič. "Cristiano dával 50 gólů a my potřebujeme dva nebo tři hráče, kteří dají za sezonu deset až dvacet gólů," dodal.

Možná střelci přijdou a nejspíš dorazí i nový kouč. Možná i staronový, protože José Mourinho, který je po konci v Manchesteru United volný, už připustil návrat.

"Řeči jsou řeči, ale neměl jsem problém se vrátit do Chelsea, neměl bych ho s návratem do Realu Madrid, Porta nebo Interu," odpověděl portugalský trenér mnohoznačně na dotaz, jestli by přijal nabídku Realu.

Když se skutečně vrátí na místo činu, nebude to mít vůbec snadné. Následovníci Johana Cruyffa, Johnnyho Repa, Johanna Neeskense, Barryho Hulshoffa a dalších bývalých hvězd Ajaxu, jichž se v sedmdesátých letech bál celý fotbalový svět, úterní kanonádou v Madridu nejen navázali na dvě facky, jež Real utržil od Barcelony, ale také naznačili, že cesta zpátky za ztraceným sebevědomím Los Merengues může být dlouhá. Na Real určitě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články