Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Chelsea zahájí obhajobu LM s Juventusem, Barcelona jde na Spartak

Londýn - Cestu za obhajobou triumfu v nejslavnější fotbalové soutěži na světě dnes zahájí londýnská Chelsea s Petrem Čechem v bráně. Na úvod přivítá italského mistra Juventus Turín. V druhém zápase skupiny E se střetne Šachtar Doněck Tomáše Hübschmana s dánským debutantem Nordsjaellandem. Velký duel čeká Marka Suchého, jehož Spartak Moskva vyrazí na Nou Camp změřit síly s Barcelonou. Do skupiny F se pokusí úspěšně vykročit německý vicemistr Bayern Mnichov, který v televizním utkání vyzve Valencii. Přímý přenos sledujte na ČT4 a našem webu od 20:45.

Petr Čech
zdroj: ISIFA

Chelsea se sice povedl vstup do anglické ligy, kterou vede se třemi výhrami ze čtyř kol, ale v Evropě dobře nezačala. V srpnovém zápase o Superpohár utržila v Monaku debakl 1:4 od posledního vítěze Evropské ligy Atlétika Madrid. Na úvod Ligy mistrů chce vše napravit a pokusit se jako první v její novodobé historii od roku 1992 obhájit titul.

"Už jsme to dokázali jednou a chceme ještě více. Rok od roku je to ale těžší. Barcelona a Real Madrid jsou silné jako vždy, pokud nejsou ještě silnější. Tak daleko však nehledíme a musíme se soustředit na správný start a postup ze skupiny," uvedl záložník Frank Lampard. V minulé sezoně londýnský tým vyhrál v LM všech šest domácích zápasů s celkovým skóre 17:2.

Juventus bude hrát ve skupině po třech letech. V neděli se "nažhavil" vítězstvím 3:1 na půdě FC Janov, kterým v italské lize prodloužil svou obdivuhodnou sérii bez porážky na 42 utkání.

"Míříme na Stamford Bridge s vědomím, že máme silné mužstvo, ale také potřebnou pokoru. Chelsea ztratila s odchodem Didiera Drogby klíčového ofenzivního hráče, ale stále zůstává kvalitní a my musíme být opatrní," varoval obránce "Staré dámy" Leonardo Bonucci. Jeho celek však v Anglii nevyhrál už jedenáctkrát za sebou.

Barcelona by ráda do své sbírky po dvou letech vrátila nejcennější evropskou klubovou trofej. Premiéra v Lize mistrů proti moskevskému Spartaku čeká trenéra Tita Vilanovu. Jeho veleúspěšný předchůdce Pep Guardiola získal "ušatý" pohár během čtyř let hned dvakrát.

"Filozofie a pracovní metody jsou v podstatě dost podobné. Ale máme nového kouče s vlastním vyjádřením a jsme moc šťastní, že je s námi. Zná nás velmi dobře a jsem přesvědčený, že vše půjde dobře," prohlásil nejlepší hráč Evropy za rok 2012 Andrés Iniesta, který však bude kvůli zranění chybět, stejně jako kapitán Carles Puyol.

Katalánský tým v čele s hvězdným Lionelem Messim doma v Lize mistrů neprohrál už v šestnácti duelech za sebou. Naposledy před svými diváky podlehl v říjnu 2009 jinému ruskému týmu Rubinu Kazaň 1:2. Sílu Katalánců zná dobře i nový španělský kouč Spartaku Unai Emery, jenž čtyři roky vedl Valencii a dva roky Almeríu. Ani jednou z dvanácti pokusů však nedokázal Barcu porazit a všech šest návštěv Nou Campu prohrál.

Návrat do elitní soutěže po šesti letech čeká Galatasaray. Na hřišti Manchesteru United ze dvou českých zástupců istanbulského celku určitě nenastoupí obránce Tomáš Ujfaluši, který se před týdnem podrobil operaci kolena a asi půlrok bude mimo hru. Útočník Milan Baroš však v této sezoně turecké ligy ještě neodehrál ani minutu.

"Rudí ďáblové" chtějí napravit krach z minulé sezony, kdy se překvapivě nedostali ze skupiny. "Pokud nepostoupíme, tak za to budeme docela oprávněně kritizováni a pranýřováni. Dostali jsme varování a já neočekávám, že tentokrát vypadneme," prohlásil kouč United Alex Ferguson.

Program středečních zápasů (začátky 20:45):

Skupina E: Šachtar Doněck (Hübschman) - Nordsjaelland, Chelsea (Čech) - Juventus Turín (Prima Cool).

Skupina F: Lille (Rozehnal) - BATE Borisov, Bayern Mnichov - Valencie (ČT 4).

Skupina G: FC Barcelona - Spartak Moskva (Suchý), Celtic Glasgow (F. Twardzik) - Benfica Lisabon.

Skupina H: Manchester United - Galatasaray Istanbul (Baroš, Ujfaluši - zranění), Braga - CFR Kluž.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články