Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

BLOG: Plzeňská vzpoura chudých funguje

Čekalo se cokoliv, ale to, že Viktoria Plzeň vyhraje ligu a jako první z českých týmů postoupí do evropských pohárů – tomu větřil málo. Klub, který je už nějakou dobu na prodej a jeho majitel Adolf Šádek má problémy jej ufinancovat, je opět v laufu a zítra v Ázerbajdžánu jej čeká poslední soupeř na cestě do Ligy mistrů. A kdyby to neklaplo, tak už má jistou Evropskou ligu.

Přitom za sebou nemá Křetinského miliardy jako Sparta ani čínskou podporu jako Slavia. Ale zato se zdá, že v Plzni nejlépe pochopili, zač je toho ve fotbale loket. I když možná – museli pochopit.

Viktoria byla brána za klub, který musí šetřit každou korunu, protože podle médií dluží až tři sta milionů. Ale přes to všechno dokázala v létě přivést nejvíc nových hráčů – třináct. A i když neměli plnou kasu, povedlo se jim to, protože většinou jde o fotbalisty, kterým skončila smlouva a podobně, ale přitom rozhodně nešlo o žádné odložené zboží.

Tak se jim povedlo získat za málo peněz hodně muziky. A to, že jim teď už do kasy přibylo přes dvě stě milionů, je příjemný bonus za chytrost.

A když všechno půjde tak jako dosud a poslední krok do ligy šampionů přes Karabach klapne, tak jim na kontě přistane co nevidět ještě téměř jednou tolik.

To už by se pak mohlo stát, že si Šádek svůj fotbalový podnikatelský záměr nakonec nechá a místo prodeje přivábí silné sponzory. Ale... Čerti vědí, nepovědí.

Nyní se tak zdá být všechno, včetně plzeňské fotbalové budoucnosti, nalakované na růžovo. Jako vždycky, když se vyhrává. Problém může přijít v době, kdy tomu tak nebude, a taky, když se v nabitém kádru začnou ozývat ti, kteří si moc nezakopou.

Až pak se projeví skutečná síla kádru, a hlavně trenéra Michala Bílka s asistentem Pavlem Horváthem, kteří musí ukočírovat ega fotbalistů. A že to není vůbec jednoduché, o tom může mluvit každý trenér od třetí třídy výš.

A i když možností dát každému šanci budou mít až až – od ligy přes pohár po Evropu –, určitě to nebude nic k závidění. Už proto, že takhle rozjetý mančaft chce pořád vyhrávat a to může jen s nejlepšími... A o tom, že jsou nejlepší, jsou v takovém týmu většinou přesvědčení všichni.

Ale Bílek s Horváthem i Šádkem to patrně vědí líp než my. Ale i tak si myslím, že to nebudou mít lehké.

Teď mají ale jiné starosti, jsou zrovna nahoře, zásobují český klubový koeficient a všichni věří, že do Ligy mistrů vykročí dobře. Protože český fotbal potřebuje být vidět a Viktoria zase poplatit dluhy.

A když to klapne, budou všichni spokojení. A kromě toho se zase potvrdí, že někdy je lepší mít pod čepicí než jen nabušené konto v bance.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články