Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Barcelona smetla Bayern v závěrečné čtvrthodině a vyhrála 3:0

Barcelona - První utkání na Camp Nou v roli soupeře Pepu Guardiolovi hrubě nevyšlo. Jeho Bayern na hřišti Barcelony dlouho držel bezbrankovou remízu, v poslední čtvrthodině však Barcelona svého protivníka zdemolovala. Dvěma góly se prosadil Lionel Messi, třetí branku přidal v nastavení Neymar. Barcelona tak výrazně nakročila k postupu do finále.

Lionel Messi
zdroj: EMPICS autor: David Davies

Bayern se na hřišti Barcelony musel obejít bez čtyř zraněných hráčů, na Camp Nou tak nenastoupili Alaba, Badstuber, Ribéry, ani Robben. Trenér mnichovského týmu Guardiola se proto rozhodl zahustit střed hřiště, a tak do hry neposlal v záloze ani v útoku žádného přirozeně křídelního hráče. Naopak Barcelona, která mířila do utkání ve skvělé formě, když ztratila body pouze ve dvou z posledních osmadvaceti zápasů, nastoupila v nejsilnější sestavě.

Oba týmy začaly ve velkém tempu a sázely na vysoký presink a vysoko položené obranné linie. Přesto však nebyla hra koncentrovaná ve středu hřiště a založená na krátkých přihrávkách, oba týmy se snažily chodit do rychlých protiútoků či posílat přihrávky za obranu soupeře.

Vytrvalé napadání v úvodní fázi vedlo k mnoha nepřesnostem, ale i velkým šancím na obou stranách. Ve dvanácté minutě obrana Bayernu zapomněla na Suáreze, který se dostal ke třicetimetrovému sólosprintu na Neuera. Brankář mnichovského týmu však předvedl perfektní reflexní zákrok nohou.


O tři minuty později se Barcelona dostala k další velké příležitosti. Suárez poslal zpětnou přihrávku na Neymara, brazilský útočník se dostal ve skluzu ke střele, ale jeho pokus z malého vápna ještě stačil zblokovat Rafinha na rohový kop.

V osmnácté minutě se k první stoprocentní šanci dostal Bayern. Müller na hranici vápna poslal přízemní centr na úplně volného Lewandowského, tomu však míč v kritickém momentu odskočil.

Obraz hry se po frenetické úvodní dvacetiminutovce uklidnil a po většinu zbytku prvního poločasu kombinovala Barcelona na polovině Bayernu. Mnichov také značně pozměnil pojetí hry v obraně, která se sevřela na středu hřiště a snažila se vykrývat prostory pro průnikové přihrávky. Do jediné velké příležitosti se do konce poločasu dostal Alvés, když obdržel kolmici za obranu Bayernu, ale stejně jako Suárez v souboji jeden na jednoho selhal.

V druhém poločase se tempo hry ještě více zvolnilo a Barcelona většinu času držela míč na svých kopačkách, ale dlouho se nedostávala do vyložených příležitostí. Bayern se snažil o protiútoky, ty však Mnichovanům příliš nevycházely. Útokům chyběla větší podpora krajních hráčů a pokusy jít středem hráči Blaugranés záhy zastavovali jak dovolenými, tak nedovolenými způsoby.

Když už se pomalu schylovalo k tomu, že oba týmy se spokojí s bezbrankovou remízou, převzal míč na hranici šestnáctky Messi a prudkou střelou k bližší tyči poslal Barcelonu do vedení. Tři minuty poté zvýšil argentinský útočník po nádherné individuální akci, kdy položil Boatenga na zem a lobem překonal Neuera.

Bayern se ještě v nastavení pokoušel o vyrovnání, jenže nechal obrovský neobsazený prostor na vlastní polovině. Neymar se po rychlé kombinaci po nepovedeném útoku soupeře dostal k padesátimetrovém sólu a v souboji jeden na jednoho Neuera prostřelil mezi nohama. Barcelona tak učinila velký krok k postupu do finále, naopak Bayern bude muset v Allianz Areně dohánět velký náskok soupeře.

FC Barcelona - Bayern Mnichov 3:0 (0:0)

Branky: 77. a 80. Messi, 90.+3 Neymar. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.). ŽK: Alvés, Piqué, Neymar - Xabi Alonso, Benatia, Bernat. Diváci: 95.639.

Barcelona: Ter Stegen - Alvés, Piqué, Mascherano (89. Bartra), Alba - Rakitič (82. Xavi), Busquets, Iniesta (87. Rafinha) - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
Bayern: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Xabi Alonso - Müller (79. Götze), Lahm, Schweinsteiger, Thiago - Lewandowski. Trenér: Guardiola. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články