Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liga mistrů pozná poslední čtyři postupující

Praha - V závěrečném hracím dni základní fáze fotbalové Ligy mistrů budou vyřešeny zbývající čtyři postupové tajenky. Nejdramatičtější situace panuje ve skupině F, kde si zálusk na osmifinále stále dělají všechny čtyři týmy. Nečekaně vyřazeni mohou být ve středu dva velcí favorité - obhájce titulu Barcelona a Inter Milán. Zápas italského týmu s Rubinem Kazaň odvysílá ČT2 a zpravodajský web ČT24. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Barcelona je před rozuzlením skupiny F v nejlepší pozici - pokud uhraje na hřišti Dynama Kyjev alespoň bod, bez ohledu na výsledek duelu mezi Interem a Rubinem Kazaň postoupí. Porážka vyšším rozdílem než 0:2 by naopak Kataláncům za předpokladu, že se v druhém utkání nezrodí remíza, přibouchla dveře od vyřazovací části. V posledních dvou duelech v Kyjevě přitom španělský velkoklub inkasoval vždy tři góly.

Josep Guardiola, trenér Barcelony:

"Zápas v Kyjevě je nejdůležitějším utkáním roku. Rozhodne o tom, jakým směrem se bude ubírat naše sezona. Ale jsem optimista."

Vedle nejlepší výchozí pozice ze všech čtyř týmů ve skupině hraje Barceloně do karet také nezvykle teplé počasí, které v těchto dnech v Kyjevě panuje. "Obvykle je v tomto období minus 14, minus 15 stupňů pod nulou, ale teď by by se měla teplota pohybovat mezi minus dvěma a minus čtyřmi stupni. Nebude taková zima," pochvaloval si ukrajinský bek ve službách Barcelony Dmitrij Čigrinskij, podle něhož jeho krajané příliš spoléhají na trio Andrej Ševčenko, Olexandr Šovkovskij, Arťom Milevskij.

Dynamu by mohla stačit k postupu i jakákoliv výhra, kdyby si zároveň Milán rozdělil na San Siru body s Kazaní. Pokud však Barcelona zlomí své prokletí na Ukrajině, kde prohrála tři z posledních čtyř zápasů, bude Interu stačit i remíza 0:0 nebo 1:1. Ruského ligového mistra by poslal dál nerozhodný výsledek 2:2 a vyšší, který by zřejmě pořádně zatřásl s pozicí milánského kouče Josého Mourinha.

Inter však nechce na remízu v žádném případě spoléhat, i když z posledních deseti duelů v Lize mistrů vyhrál jen jediný. Milánští toužebně očekávají návrat uzdraveného záložníka Wesleyho Sneijdera. Naopak hostující trenér Kurban Berdyjev má plnou hlavu starostí - schází mu stoper Roman Šaronov a problémy se zápěstím trápí nejlepšího střelce Alexandra Bucharova. Kazaň po skončení ruské ligy využila volného času a strávila týden na herním kempu v Barceloně.

Stuttgart se utká o postup s Urziceni

Vedení Stuttgartu se rozhodlo před klíčovým duelem Ligy mistrů k ráznému kroku a po sobotní bundesligové remíze s Bochumí odvolalo kouče Markuse Babbela. Jeho nástupce Švýcar Christian Gross prožije ostrou soutěžní premiéru, německý klub totiž čeká přímý souboj o postup s rumunským celkem Unirea Urziceni. Stuttgart potřebuje doma zvítězit, hostům stačí remíza.

Unirea není ze změny na soupeřově lavičce nikterak nadšená. "Všechno se spiklo proti nám. Bude dvojnásobně těžké dovršit náš cíl. V prvním zápase pod novým trenérem budou všichni hráči Stuttgartu více motivovaní," posteskl si jeden z klubových představitelů Mihai Stoica. Hostům bude chybět klíčový stoper Vasile Maftei.

O posledním osmifinalistovi může z velké míry rozhodnout trenér Arsenalu Arséne Wenger. Pokud bude kouč jistého vítěze skupiny H šetřit na hřišti Olympiakosu Pireus některé opory, může domácímu týmu výrazně usnadnit cestu za vysněným bodem, který ho definitivně posune do jarních bojů. Naopak výhra Arsenalu, jemuž bude scházet zraněný Tomáš Rosický, dá naději Standardu Lutych, kterému v takovém případě stačí v jubilejním 50. utkání v evropských pohárech jakýmkoliv rozdílem porazit Alkmaar.

Ve skupině E už jsou postupující známi, Fiorentina s Lyonem se pouze na dálku utkají o první příčku. Favorizovaný Liverpool se se soutěží rozloučí.

Středeční program:

Skupina E: FC Liverpool - AC Fiorentina, Olympique Lyon - Debrecín.

Skupina F: Dynamo Kyjev - FC Barcelona, Inter Milán - Rubin Kazaň (ČT2 a web ČT24).

Skupina G: VfB Stuttgart - Unirea Urziceni, FC Sevilla - Glasgow Rangers.

Skupina H: Olympiakos Pireus - Arsenal, Standard Lutych - AZ Alkmaar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články