Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Liga končí. Plzeň hraje v Opavě o poháry, Slavia se pokusí udržet neporazitelnost

První fotbalová liga se uzavře svým 34. kolem. Otazník zůstává nad tím, kdo skončí v tabulce pátý a kvalifikuje se do evropských pohárů. Plzni stačí k jistotě páté příčky uhrát bod v Opavě. Sérii neporazitelnosti se pokusí udržet Slavia. Utkání Opava - Plzeň sledujte od 16:40 na ČT2.

Plzeň v minulém kole doma porazila Ostravu 4:0 a po třech soutěžních prohrách po příchodu trenéra Michala Bílka poprvé zvítězila. Viktoria má na pátém místě tříbodový náskok před šestým Libercem a sedmým pardubickým nováčkem. Nad Opavou, která coby poslední tým tabulky už jistě sestoupí, Západočeši v lize pětkrát za sebou vyhráli.

"Výsledek s Ostravou byl příslibem do dalších dní. Věřím, že minimálně ten důležitý bod v Opavě získáme a splníme cíl, kvůli němuž jsme do Plzně s Michalem Bílkem přišli. Musíme ten bod udělat stůj co stůj a já věřím, že vyhrajeme," řekl asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth.

Liberec potřebuje k posunu na páté místo porazit doma Olomouc a zároveň doufat, že Plzeň překvapivě prohraje v Opavě. Pardubice mají ještě menší šanci. Východočeši by k páté příčce museli v domácím azylu v Ďolíčku zdolat třetí Jablonec a věřit, že Plzeň nezíská ani bod a Liberec uhraje maximálně remízu. Při bodové rovnosti s Západočechy by Pardubičtí měli lepší vzájemnou bilanci, v případné minitabulce tří týmů by na tom byl nejlépe Liberec.

"Nad evropskými poháry nepřemýšlíme. Musela by se sejít spousta výsledků, nemáme to ve vlastních rukách. Chceme se ale na závěr sezony vytáhnout proti silnému soupeři," uvedl asistent pardubického trenéra Jiří Krejčí. "Pořád ještě máme šanci na páté místo, i když malou. Takže půjdeme proti Olomouci jednoznačně za vítězstvím a uvidíme, co z toho bude," doplnil liberecký asistent Pavel Medynský.

Slavia už na začátku května získala třetí titul po sobě a v minulém týdnu vyhrála i domácí pohár. Červenobílí budou v posledním kole proti Českým Budějovicím usilovat o prodloužení rekordní série bez prohry a udržení neporazitelnosti v celé sezoně, což se v samostatné lize dosud povedlo jen Spartě v ročníku 2009/10. Slávisté po závěrečném domácím utkání převezmou mistrovský pohár, oslavy v Edenu ale budou kvůli opatřením proti koronaviru omezené.

"Udržet neporazitelnost je velkou motivací, nás i celý tým to hodně láká. Je to výjimečná věc, musí se všechno sejít a moc často se to nestává. Sezona byla unikátní, tak by bylo dobré to dotáhnout do konce bez prohry," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Sparta už v minulém kole získala jistotu druhého místa a na Letné se rozloučí se sezonou duelem se sestupujícím Brnem. Příbram, která jako třetí opustí ligu, nastoupí v Teplicích. Čtvrtý tým tabulky Slovácko přivítá trápící se Zlín a osmá Ostrava bude ve slezském derby hostit Karvinou. O nic zásadního už nepůjde ani v zápase Mladé Boleslavi s Bohemians 1905.

Všech devět utkání kola má v sobotu jednotný výkop v 17:00. Kapacita hlediště stadionů může být po částečném rozvolnění diváckých omezení zaplněna stejně jako před týdnem z 20 procent.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články