Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Liberecká přestupová bomba: Pokorný odchází do Montpellier, Nezmar má rozporuplné pocity

Liberec - O další oporu základní sestavy přichází v zimní přestávce fotbalisté Liberce. Po záložníkovi Janu Sýkorovi opouští Slovan také kapitán Lukáš Pokorný. Třiadvacetiletý reprezentant přestoupil do Montpellier, kde podepsal smlouvu na tři a půl roku. "Zahraniční angažmá jsem si chtěl vyzkoušet vždy. Že se to povedlo již nyní, při realitě podzimních zdravotních trablů, je až neuvěřitelné," uvedl Pokorný. Slovan by za něj mohl inkasovat v přepočtu až 40 milionů korun. V obraně Severočechů by mohl Pokorného nahradit Ondřej Kúdela, kterého Liberec získal z Mladé Boleslavi, pod Ještěd se po dvou letech vrací i záložník Milan Kerbr.

Lukáš Pokorný je novou posilou Montpellieru
zdroj: Montpellier

Třiadvacetiletý stoper se vypracoval mezi největší opory Slovanu a loni v srpnu si v přípravě s Arménií připsal také první a dosud jediný start v seniorské reprezentaci. Angažmá ve Francii získal navzdory tomu, že ho na podzim na téměř dva měsíce vyřadilo ze hry zraněné koleno. Liberec navíc v lize figuruje až na třináctém místě tabulky.

"Liberec zůstává nadále mým klubem. Jakkoliv nyní neprochází jednoduchým obdobím, dokáže se zvednout. Budu mu nadále držet palce," doplnil Pokorný, který v české nejvyšší soutěži odehrál 60 zápasů a vstřelil dvě branky. Se Slovanem si také zahrál v základní skupině Evropské ligy.

"Mám rozporuplné pocity. Lukáš je odchovancem našeho klubu, jeho přestup je tedy vynikající vizitka pro naši akademii. Na druhou stranu nám bude velmi chybět. Podobná nabídka ale může přijít jen jednou za život. Věřím, že svou šanci uchopí dobře," řekl sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar.

Sport
zdroj: ČT4

Pokorný věří, že francouzská liga pro něj bude ideální. "Je mi jasné, že jdu do vysoce konkurenčního prostředí, kde si svoji pozici budu budovat od začátku. Nicméně měl jsem možnost mluvit s trenérem i dalšími členy sportovního vedení a šanci dostanu. Je pouze na mně, jak s ní naložím," řekl Pokorný.

Montpellieru patří po 21 odehraných zápasech francouzské ligy třinácté místo v tabulce. Největšího úspěchu dosáhl klub v sezoně 2011/12, kdy senzačně získal mistrovský titul. Pokorný by v Montpellieru mohl nahradit obránce Nicolase Saint-Rufa, který má namířeno do Bastie.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec přišel o svého kapitána

Kúdelův odchod z Mladé Boleslavi je poměrně překvapivý, neboť v týmu patřil ke stěžejním oporám. Na podzim v lize zasáhl do všech 16 kol a chyběl jen v závěrečných 10 minutách posledního duelu s Příbramí.

Devětadvacetiletý hráč nastupuje na pozici středního obránce či defenzivního záložníka. V Boleslavi působil od roku 2009, pouze v roce 2014 si odskočil na půlroční hostování do kazašského Ordabasy Šymkent. Prošel také Slováckem, pražskou Spartou a Kladnem, celkem v lize odehrál 224 zápasů a dal 12 gólů.

"Neodchází se mi lehce, v Mladé Boleslavi jsem strávil dlouhou dobu a zažil spousty krásných fotbalových okamžiků. Poznal jsem tu hodně hráčů a skvělých lidí. Ale takový je prostě život fotbalisty. Vždycky se sem budu rád vracet," uvedl stříbrný medailista z mistrovství světa dvacítek v roce 2007.

Milan Kerbr v dresu Liberce
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Sedmadvacetiletý Kerbr už v Liberci působil předloni na podzim, kdy hostoval ze Slovácka. Za severočeský klub si tehdy připsal 14 ligových startů a dva góly, s týmem si zahrál i základní skupinu Evropské ligy. Poté se v zimě do Uherského Hradiště vrátil, po loňském podzimu mu tam ale vypršela smlouva a nyní se opět dohodl s Libercem.

Krajní záložník či útočník Kerbr je odchovancem Slovácka, kde strávil většinu své kariéry. Krátce hostoval jen ve Frýdku-Místku, v Mostu a právě v Liberci. V lize má odehráno 123 zápasů, v nichž vstřelil 19 gólů. Jeho otcem je vicemistr Evropy z roku 1996 Milan Kerbr.

Liberec v zimě opustilo několik důležitých hráčů. Reprezentant Sýkora zamířil do Slavie, záložník Zdeněk Folprecht odešel na hostování do Netfči Baku a skončil třeba i útočník Nikolaj Komličenko. Kromě Kerbra s Kúdelou Slovan zatím přivedl pouze útočníka Radka Voltra.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články