Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Liberec slaví mistrovskou remízu

Liberec - V novodobém českém fotbale dlouho nevídaná záležitost skončila oslavami pod Ještědem. V přímém souboji o letošního mistra ligy v posledním kole uspěl Slovan Liberec díky bezbrankové remíze s Plzní, kterou od první příčky před zápasem dělily tři body. Západočeši museli k obhajobě loňské premiérové mistrovské koruny zvítězit, Liberci stačila i remíza. Pro Severočechy je to po letech 2002 a 2006 třetí ligový titul. V počtu triumfů v samostatné české lize se tak vyrovnal pražské Slavii a může se těšit na účast v druhém předkole Ligy mistrů. Naopak Plzeň nedokázala zopakovat svůj loňský premiérový titul, nakonec obsadila třetí místo za Spartou a čeká ji druhé předkolo Evropské ligy.

V předchozích 18 ligových sezonách se čtyřikrát rozhodovalo o mistrovi v 30. kole, až nyní se tak ale stalo v přímém souboji. S napětím očekávaná bitva dvou týmů s nejvyšším počtem vstřelených branek v soutěži začala útočně. Liberec nechtěl spoléhat na to, že mu stačí bod, a jako obvykle se snažil o aktivní fotbal. První velkou šanci ovšem měli hosté, Darida vysunul Bakoše a domácí zachránil Bičík. Z protiútoku se řítil na plzeňskou branku Rabušic, ale Limberský ho sprintem stačil zakřižovat.

Mezi 15. a 18. minutou Slovan soupeře zatlačil a vytvořil si tři slibné možnosti. Nejprve Kelič hlavičkou zasáhl pouze spoluhráče Rabušice a pak Viktorii dvakrát podržel bývalý brankář Slovanu Čech po střele veterána Janů a hlavičce agilního Rabušice. Po divokém úvodu se hra uklidnila a oba týmy pak hrozily převážně střelami z dálky. Ráně plzeňského Daridy z 29. minuty scházel necelý metr, Bosančič měl v 41. minutě z přímého kopu přesnější mušku, ale Čech střelu pod břevno vyboxoval.

Hosté potřebovali vstřelit gól a po přestávce se začali více tlačit dopředu. Zvýšená aktivita jim záhy vynesla dvě gólové šance. V 56. minutě Nezmar nechtěně prodloužil Horváthův centr až k volnému Bakošovi, Bičík ale předvedl reflexivní zákrok rukou a zachránil svůj tým. O dvě minuty později napálil odražený míč Darida a Slovanu pomohla tyč.

Liberci se díky dvěma střídáním povedlo plzeňský tlak otupit a v 77. minutě mohl stvrdit titul Breznaník. Po Rajtoralově chybě se řítil z úhlu na branku a Viktorii udržel ve hře o trofej pouze pohotový Čech. Jeho spoluhráči vrhli všechny síly do útoku, "zlaté" branky se ale nedočkali. Tři minuty před koncem po Wágnerově otočce zachránila domácí podruhé tyč.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Slovan Liberec - FC Viktoria Plzeň

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Královec - Wilczek, Košec. ŽK: Fleišman, Breznaník, Štajner - Darida, Limberský. Diváci: 10.000.

Sestava: Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Vácha, Janů - Bosančič (68. Šural), Štajner (90. Musiol), Breznaník - Rabušic (59. Hadaščok). Trenér: Šilhavý.

Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Brezinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář (76. Procházka), Pilař (82. Wágner) - Bakoš (68. Ďuriš). Trenér: Vrba.

"Plzeň je velice zkušený tým, my to ale zvládli. Klukům patří velký dík za celou sezonu. Naše hra vypadala pořád stejně, hráli jsme dobře, dávali jsme góly a bavili jsme diváky. A teď přišla odměna."

"Musím hráče pochválit, snažili se až do konce zvrátit vývoj na naši stranu. Že se to bohužel nepovedlo, tak to ve fotbale někdy chodí. Gratuluji Liberci a přeji mu, aby v pohárech zažil třeba to, co my,"

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články