Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Přípravné utkání

Liberec čeká zápas podzimu. Proti Freiburgu si může zajistit postup

Liberec – Blízko senzačnímu postupu v Evropské lize jsou fotbalisté Liberce. Severočeši v pátém kole základní skupiny na domácím hřišti přivítají německý Freiburg a v případě výhry si zajistí účast v jarních vyřazovacích bojích. Slovan věří, že se opět dokáže oklepat z porážky v české lize, v níž se jim na podzim před pohárovými zápasy nedaří. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a našem webu od 18:40.

Liberci by dokonce mohla stačit i remíza. V případě, že Estoril ve druhém utkání skupiny nezvítězí v Seville, Slovan by šel dál i při remíze 0:0 či 1:1. Ve Freiburgu totiž uhrál remízu 2:2 a měl by tak díky většímu počtu gólů venku lepší vzájemnou bilanci.

V kádru Freiburgu figurují hned tři Češi, Václav Pilař, Pavel Krmaš a Vladimír Darida. Třetí jmenovaný však na Sever Čech nedorazí. Návrat po zranění břišních svalů nechce uspěchat. "Dohodli jsme se s trenérem, že to tak bude nejlepší, abych byl stoprocentně připravený na víkendový zápas Bundesligy," řekl Darida.

Liberečtí se na velký zápas hodně těší. Rádi by protáhli pohárovou sérii bez porážky, která po remíze 1:1 v Seville narostla už na devět utkání. Postup ze skupiny by pro ně byl historickým úspěchem, v sezoně 2006/07 v Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy, dál neprošli. Dosavadním maximem Slovanu v pohárech je čtvrtfinálová účast v roce 2002, tehdy se ale ještě skupina nehrála.

"Dalo by se říct, že nás čeká zápas podzimu. Když to zvládneme, tak postoupíme. Když ne, tak budeme mít ještě druhý mečbol v Estorilu. Ale na to nemyslíme, musíme to zvládnout teď," řekl ofenzivní záložník Josef Šural, jehož tým má před Freiburgem tříbodový náskok.

Liberečtí doufají, že na evropské scéně znovu dají zapomenout na ligový neúspěch. V sobotu proti Dukle se jim už potřetí stalo, že v generálce na Evropskou ligu prohráli, v obou předešlých případech ale následný pohárový souboj zvládli. "Snad bude stejný model pokračovat i ve čtvrtek. To by znamenalo, že to proti Freiburgu dopadne dobře," řekl trenér Jaroslav Šilhavý, jehož svěřenci v domácí lize už pět kol čekají na vítězství.

"Musíme se dát do kupy a zabodovat. Vždycky před Evropskou ligou dostaneme rychtu. Doufám, že vyjde i ten poslední zápas s Freiburgem, ale není to už normální," uvedl útočník Michael Rabušic, který už pět soutěžních utkání neskóroval. Liberec má celkově problémy se střílením gólů, v posledních šesti duelech skóroval jen čtyřikrát.

Freiburg neprožívá příliš vydařený podzim. V Bundeslize sice vyhrál dvě z posledních tří kol, přesto je v tabulce až třetí od konce. Německý celek ale věří, že mu pomůže sobotní výhra nad nováčkem Braunschweigem. V Liberci potřebuje zvítězit, což se v pohárech U Nisy nepovedlo posledním šesti soupeřům Slovanu. "Chceme v Evropské lize pokračovat, takže víme, že jedině výhra nám ponechá situaci v našich rukách. Víme ale, že Liberec je těžko k poražení. Je to silné brejkové mužstvo," řekl asistent trenéra Lars Vossler.

Krmaš s Pilařem by na rozdíl od rekonvalescenta Daridy měli nastoupit. "V Liberci se nehraje lehce, já osobně jsem tam nikdy nevyhrál," řekl obránce Krmaš, bývalý ligový hráč Hradce Králové, Sparty a Teplic. Zatímco Krmaš v prvním vzájemném duelu v Německu nechyběl v základní sestavě, oba jeho čeští spoluhráči tehdy kvůli zdravotním problémům do hry nezasáhli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články