Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Lewandowski se nemýlil a vyrovnal Müllerův rekord. Oba se trefili čtyřicetkrát v sezoně

Robert Lewandowski se zapsal do historie Bundesligy jako hráč, který vyrovnal dávný rekord Gerda Müllera v počtu vstřelených branek. Gól, který vstřelil Freiburgu, byl jeho čtyřicátý v sezoně. Bayern ovšem se soupeřem jen remizoval 2:2. Fotbalisté Dortmundu si vybojovali účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Jistotu získali po vítězství 3:1 na hřišti Mohuče. Brémy s Jiřím Pavlenkou a Theodorem Gebrem Selassiem podlehly Augsburgu 0:2 a klesly na 16. pozici znamenající účast v baráži.

Robert Lewandowski
zdroj: ČTK/DPA autor: Tom Weller

Dvaatřicetiletý Lewandowski dorovnal historický zápis legendy bavorského klubu v 26. minutě z penalty. Následně si vyhrnul dres, pod nímž měl triko s Müllerovou fotografií a nápisem "4EVER GERD" ("Navždy Gerd"). Bayern vzápětí inkasoval, ale vedení na jeho stranu vrátil ve druhé půli Sané. Dělbu bodů zařídil Günter.

"Je to obrovská pocta. Nejen pro mě, ale i pro moderní historii bundesligy. Byl to legendární rekord, který vydržel strašně dlouho. Bylo neuvěřitelné, čeho Gerd Müller dosáhl. Nikdy bych si nepomyslel, že s ním budu sdílet rekord," citovala Lewandowského německá média.

Borussia Dortmund rozhodla dvěma góly v prvním poločase, trefili se Raphael Guerreiro a Marco Reus. Na obě branky přihrál Jadon Sancho, který nasbíral ve třetí sezoně v řadě deset a více ligových asistencí. V závěru přidal třetí gól střídající Julian Brandt, na druhé straně zkorigoval výsledek z penalty Robin Quaison.

Dortmund navázal na čtvrteční zisk Německého poháru. Prodloužil vítěznou sérii na sedm zápasů a posunul se na třetí místo o bod před Wolfsburg, který čeká večerní zápas s Lipskem. Mohuč prohrála po devíti utkáních a je na 13. pozici.

Brémám, které hrají Bundesligu nepřetržitě od roku 1981, hrozí, že se podruhé za sebou představí v baráži. V minulé sezoně si v ní poradily s Heidenheimem. Naopak Augsburg se definitivně zachránil. Domácí hráli od 13. minuty v deseti, ale počet hráčů se zkraje druhé půle vyrovnal. Českého reprezentanta Pavlenku nejprve překonal Khedira a v závěru z penalty Caligiuri. Za vítězné mužstvo odehrál 71 minut záložník Jan Morávek.

Hertha Berlín bez vykartovaného Vladimíra Daridy hrála doma s předposledním Kolínem nad Rýnem bez branek a má jistou záchranu. Na první pozici nad sestupovým pásmem je Bielefeld, který doma remizoval s Hoffenheimem 1:1. Za hosty odehrál celý duel obránce Pavel Kadeřábek.

Další český reprezentant Patrik Schick s Leverkusenem uhrál remízu 1:1 s Unionem Berlín. Bayer skončí šestý.

Teprve třetí výhru v ligové sezoně zaznamenalo beznadějně poslední Schalke. Celek z Gelsenkirchenu překvapivě zdolal 4:3 pátý Frankfurt, který si zkomplikoval boj o Ligu mistrů.

Stuttgart po obratu ve druhém poločase vyhrál v Mönchengladbachu 2:1.

Lipsko definitivně druhé

Fotbalisté Lipska prohrávali s Wolfsburgem už o dva góly, nakonec si ale remízou 2:2 definitivně zajistili druhé místo v německé lize. "Vlci" ziskem bodu vybojovali účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Stejně jako Dortmund, který v 33. kole zvítězil 3:1 v Mohuči.

Wolfsburg vedl v Lipsku po první půli 2:0 zásluhou tref Maximiliana Philippa, domácí ale srovnali po změně stran po gólech Justina Kluiverta a Marcela Sabitzera. Lipsko druhým místem o příčku vylepšilo umístění z předchozích dvou sezon a napodobilo svůj výkon z ročníku 2016/17, kdy rovněž skončilo hned za mistrovským Bayernem.

Německá fotbalová liga - 33. kolo:

Augsburg - Brémy 2:0 (57. Khedira, 89. Caligiuri z pen.), Bielefeld - Hoffenheim 1:1 (24. Voglsammer - 5. Kramarič), Freiburg - Bayern Mnichov 2:2 (29. Gulde, 82. Günter - 26. Lewandowski z pen., 53. Sané), Schalke - Eintracht Frankfurt 4:3 (15. Huntelaar, 52. Idrizi, 60. Flick, 64. Hoppe - 29. a 72. Silva, 51. N'Dicka), Leverkusen - Union Berlín 1:1 (27. Wirtz - 73. Pohjanpalo), Mönchengladbach - Stuttgart 1:2 (45.+1 Stindl - 72. Endo, 77. Kalajdzic), Hertha Berlín - Kolín nad Rýnem 0:0, Mohuč - Dortmund 1:3 (90.+1 Quaison z pen. - 23. Guerreiro, 42. Reus, 80. Brandt), Lipsko - Wolfsburg 2:2 (51. Kluivert, 78. Sabitzer - 12. a 45.+1 Philipp)..

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články