Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Letošním držitelem Zlatého míče je Argentinec Lionel Messi

Paříž - Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu letošního roku působícího v Evropě získal argentinský útočník Barcelony Lionel Messi. Oznámil to na svých internetových stránkách časopis France Football, který cenu uděluje. Dvaadvacetiletý rodák z Rosaria je vůbec prvním Argentincem, který ji dostal. Messi v anketě novinářů z celého světa obdržel 473 bodů z celkových 480 možných. O 240 bodů za sebou nechal druhého v pořadí loňského vítěze Portugalce Cristiana Ronalda z Realu Madrid. Třetí skončil Messiho spoluhráč z Barcelony Xabi.

Maličký Argentinec byl považován za největšího favorita letošního ročníku této ceny. V loňské sezoně vyhrál s katalánským klubem Ligu mistrů, španělskou ligu i pohár. S devíti góly byl nejlepším střelcem Ligy mistrů, dalších 23 tref přidal ve španělské lize. Skóroval i v květnovém finále Ligy mistrů proti Manchesteru United, které španělský klub vyhrál 2:0.

Messi je podle agentury AP celkově šestým hráčem Barcelony, který tuto prestižní cenu získal. Posledním byl Brazilec Ronaldinho v roce 2005. 

Anketu v minulosti vyhráli i Josef Masopust a Pavel Nedvěd. V letošní širší třicetičlenné nominaci však český zástupce již druhý rok po sobě chyběl.

Prvních pět hráčů v letošní anketě o Zlatý míč:

1. Lionel Messi - FC Barcelona - 473 bodů
2. Cristiano Ronaldo - Real Madrid - 233
3. Xabi - FC Barcelona - 170 
4. Andrés Iniesta - FC Barcelona - 149
5. Samuel Eto'o - Inter Milán - 75

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články