Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Legendární gólman Viktor: I na nás si strana bič našla

Praha – Fotbalisté KLDR byli veřejně zostuzeni za neúspěch na mistrovství světa v Jižní Africe. Reprezentační trenér byl dokonce za trest poslán na stavbu. Dost nepředstavitelná zpráva pro obyvatele každé civilizované země bez totalitního režimu. Něco podobného se ovšem odehrálo i u nás. V rozhovoru pro Lidové noviny legendární fotbalový brankář Ivo Viktor zavzpomínal, jaké to bylo, když jim tehdejší normalizační garnitura pozastavila reprezentační činnost.

Důvodem trestu byly výkony československého mužstva na mistrovství světa v Mexiku. Tým, v němž tehdy byla jména jako Viktor, Dobiáš či Kvašňák, totiž nevyhrál ani jeden zápas. Prohrál s Brazílií, Anglií i Rumuny. "Tým byl podle mě srovnatelný s tím z Bělehradu z roku 1976, ale nešlo to, postupovali dva. Předseda svazu pak nejspíš dostal befel," tvrdí mistr Evropky Viktor. Oficiálně ale fotbalisté dostali stopku kvůli aféře "Adidas-Puma".

"Když dnes říkám, že nám dali trest za to, že jsme na šampionátu dostali sto dolarů za zápas v kopačkách Adidas nebo Puma, tak se každý směje," říká dnes osmašedesátiletý Viktor. "My jsme hráli fotbal za pár korun, každá koruna navíc byla dobrá," dodává s tím, že současné poměry jsou někde úplně jinde. "Hraje se za velké peníze, k tomu jsou ještě reklamní smlouvy."

Podle Viktora byla celá aféra vykonstruovaná. "Strana si bič našla. Trenér Marko nám jednání s firmami dovolil, abychom si přivydělali," říká bývalý hráč armádní Dukly a dodává, že někteří funkcionáři prostě víc preferovali Adidas a jiní zase Pumu. "Proč? Asi tam byly nějaké dárečky. Dneska se tomu říká jablka nebo hrušky," nechává vzpomenout na nedávné úplatkářské kauzy.

Původní hráče z MS 1970 nahradili průměrní prvoligoví fotbalisté a hned se dostavil výsledek. Jak jinak než negativní. Národní mančaft úplně selhal hned v úvodu následující kvalifikace. Garnitura se proto chytla za nos. Trest předchozím reprezentantům zrušila už po šesti měsících. "Stejně už bylo pozdě, nepostoupili jsme," zlobí se Viktor.

Oslava bělehradského titulu
zdroj: www.football-shirts.co.uk autor: ČT24
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články