Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Lavička: Chceme všem pochybovačům ukázat, že se mýlí

Praha – První seznámení s hráči má za sebou, na ostrý start bojů v kvalifikaci o mistrovství Evropy si ale nový kouč české jednadvacítky Vítězslav Lavička do září počká. Po seznámení s kádrem věří, že jeho svěřenci mohou uspět, a to i navzdory hlasů tvrdícím, že síla lvíčat je oproti rokům předchozím mnohem nižší. "Podle toho, co jsme si poskládali na papír a viděli při zápasech, mám naději, že i naše jednadvacítka může být úspěšná," uvedl Lavička.

V úterý si oblékl reprezentační tričko a kšiltovku, nasadil na krk stopky a s píšťalkou v ruce vyrazil na trávník strahovského stadionu, kde poprvé koučoval své nové svěřence. A na Vítězslavu Lavičkovi bylo patrné, jak si novou výzvu ve své kariéře užívá.

Úvodní kemp sice neměl dlouhého trvání. Lvíčata dohromady strávila pouze dva dny, které se ovšem nový realizační tým snažil využít maximálně. Kromě vzájemného poznávání došlo také k prvotní nacvičování různých taktických prvků. "Kromě vzájemného poznání jsme chtěli hráčům ukázat určitý způsob hry, základní fungování a taktické věci, které by se měly objevovat v kvalifikaci," řekl Lavička.

Na trénincích se objevily téměř samé nové tváře, co se reprezentace do jednadvaceti let týče. Pouze Michal Trávník z Jablonce hrál na červnovém domácím evropském šampionátu a pod bývalým koučem Jakubem Dovalilem nastupoval i Rober Hrubý ze Slavie.

Celkově se v nominaci objevili téměř samí hráči z domácí soutěže. Internacionály zastupovali pouze brankáři, Jindřich Staněk z Evertonu a Lukáš Zima z Perugie, což je i jeden z důvodů, proč se o současném týmu mluví jako o slabším než ten předchozí, v jehož kádru mohli nastupovat Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí, Václav Kadlec či Matěj Vydra.

Lavičkovi se však slova o slabším týmu nelíbí a svým svěřencům věří. "Byl to jeden z motivačních prvků, který jsem tlumočil na prvním srazu. Myslím si, že tito hráči už v minulosti ukázali kvalitu v nižších mládežnických kategoriích. Například na mistrovství světa v Mexiku sedmnáctiletých, takže nějakou kvalitu mají," uznal Lavička, který jednadvacítku již jedou vedl, a to v letech 2007 a 2008.

"Hodně z hráčů si hledá svoje pevnější místo v klubech v naší lize nebo v zahraničí. Byli bychom rádi, kdybychom během dvojročního cyklu vytvořili tým natolik soudržný a tak kvalitní, abychom to všem pochybovačům vyvrátili a společně postoupili na EURO 2017," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Lavička: Je nepříjemné, že si před kvalifikací nezahrajeme žádný zápas

Do kvalifikace čeští mladíci vstoupí 4. září domácím duelem s Maltou, což bude vůbec prvním utkáním Lavičky po návratu k jednadvacítce, což by mohlo být problematické. "Je to realita a velké minus. Je nepříjemné, že nemáme prostor, abychom odehráli nějaké přípravné utkání před kvalifikací," řekl.

Soupeři českého týmu budou kromě Malty také Moldavsko, Černá Hora, Lotyšsko a silná Belgie. Že Belgičané budou favoritem na postup si uvědomuje i Lavička, který ale nepodceňuje ani zbytek skupiny. Z té postupuje na závěrečný turnaj konaný v roce 2017 v Polsku přímo pouze vítěz. Druhý tým může jít do baráže, jenže pouze za předpokladu, že bude mezi čtyřmi nejlepším týmy na druhé příčce.

"Soupeře, kteří už zasáhli do kvalifikace, jsem viděl. Belgie patří samozřejmě k největším favoritům, ale i ostatní týmy jsou hodně nevyzpytatelné. Kór v této věkové kategorii, kde se objevuje často kolísavost výkonů. Čeká nás tedy náročná cesta, ale chceme ji zvládnout," dodal Lavička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články